Šílený období vzdoru

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34322
22.9.23 07:23
@pet p píše:
@Pavlas.1991 Zkoušela jsi někdy jenom jí vyjádřit pochopení? Přineseš jí pití a ona začne řvát, že ho nechce - tak jen zopakuj „aha, ty nechceš to pití“ a počkej, už nic neříkej, maximálně po chvíli znova zopakuj „aha, rozumím, ty nechceš to pití“.
Sedneš si na zem a ona začne řvát, že sedíš na zemi - tak řekneš „aha, ty nechceš, abych seděla na zemi, je to tak?“
Neřešit tu situaci, nezařizovat se hned podle toho, jak to chce ona, nevysvětlovat. Možná ti přijde, že taková komunikace nedává smysl a je fakt, že pro dospělého moc smysl nedává, ale pro dítě je to jiné, dítě není dospělý.
A ještě moc doporučuji knížku Zkoušeli jsme všechno. Určitě ti hodně pomůže v komunikaci a pochopení dětského vývoje.

Souhlas, tohle funguje.
Ta scena je napul z toho, ze neco nemuze, a napul z toho, ze ji nikdo nechape.

Jinak pomuze premistit se do lesa, vypustit a neresit. (Teple obleceni pro tebe!)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
489
22.9.23 09:05
@Pavlas.1991 píše:
@Tomatam A kdo tu mluvil o tom, že nevnímam, věnují se jí a mluvím na ni celý den. Díky tomu umí například skoro 30 rikanek. Samozdrejme na dvouhodinové procházce sto metrů není nic špatného. Mluvím třeba o přesunu z auta do obchodu, do baráku, do lékárny… Kočár ten už ne a nosit taky pořád nejde, občas má člověk tašky nebo už zrasený záda z 15ti kilovyho dítěte.

A k čemu je dobré, že umí 30 říkanek? Mám úplně stejně starou holčičku. Může být i přetížená. Pořád na ni mluvíš a ona by spíš ocenila chvíli klidu :mrgreen:
Když se někam přesouváte, dáš jí vědět dopředu, aby to stihla vstřebat?
Můj přítel přistupuje k naší dceři jinak než já. S ním se vzteká o hodně víc nez se mnou, i když jeho vidí o hodně méně. On vyloženě „nastoupí na dítě“, já dost věcí dělám „oklikou“ a hrou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
22.9.23 11:08
@Lucie-N-B píše:
A k čemu je dobré, že umí 30 říkanek? Mám úplně stejně starou holčičku. Může být i přetížená. Pořád na ni mluvíš a ona by spíš ocenila chvíli klidu :mrgreen:
Když se někam přesouváte, dáš jí vědět dopředu, aby to stihla vstřebat?
Můj přítel přistupuje k naší dceři jinak než já. S ním se vzteká o hodně víc nez se mnou, i když jeho vidí o hodně méně. On vyloženě „nastoupí na dítě“, já dost věcí dělám „oklikou“ a hrou.

„nastoupí na dítě“ - jakože to prostě „jde vyřešit“? No tak to se není čemu divit, že se s ním dítě vzteká o dost víc. A jemu to nevadí? Nebo tu souvislost nevidí?

• Citovat
  • Upravit
291
22.9.23 12:27

@Lucie-N-B já ji nenutím, aby jsme říkaly říkanky atd. Od malá má ráda hudbu a sama za mnou chodí mami zpívat, mami říkat, určitě ji to netlačím do hlavy :) celý den mluví a ptá se, chce odpovědi tak na ni mluvím zpět, to je snad normalni ne? :D a s tím vztek určitě nesouvisí. Ano, když se někam půjde tak připravují dopředu, např. Ještě si prohrajeme na písku, naposledy se sklouzneme a půjdeme tam a tam, pojedeme koupit papání atd. a samozřejmě čekám, aby si to uvědomila. Ale ani to nezabírá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
489
22.9.23 13:48

@Pavlas.1991 Třeba to pro ni není dostatečně dost dopředu. Třeba moje starší měla „dlouhé vedení“. Jednou jsem jí řekla, že když bude chtít, tak by mohla ve školce i spát a být tam déle. Školka se jí moc líbila, chodila na dopoledne. A za měsíc se stalo, že odmítala do školky chodit. Nenutili jsme ji. Po pár týdnech jsme zjistili, že důvod nechození bylo to, že se bojí případného spaní ve školce. Akorát ten strach přišel s měsíčním zpožděním :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
489
22.9.23 14:03

@pet p Jo, zaměřený na výsledek to jde řešit. On to nevidí. Pak mi tvrdí, že dcera to s ním dělat nechce, že chce mámu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.23 11:41

Přijde mi, že u prvního jsem udělala mnoho chyb. Málo jsem se s ním mazlila, bála se, abych mu neublížila. Celkově mě otravoval, že mi narušil můj ‚bezstarostný‘ život a pořád po mně něco chce. Zpětně mě to velice mrzí, ale vrátit to zpět nelze. Teď má hooodne bouřlivé období vzdoru a já si pořád vyčítám, že kdybych mu dávala víc lásky, bylo by to jiné.

• Citovat
  • Upravit
132
31.3.24 18:52

Můj přítel má v plné péči dceru 4 roky, žiju s nimi od jejich 2 let a období vzdoru je celou dobu, určitě je to i tím že ji chyběla matka a situace byla složitější, teď ji jsou ale 4 a je šíleně tvrdohlavá…. Já už nevím co mám dělat, scény jsou několikrát denně, vlastně pokaždé když není po jejím, nejde ji to vysvětlit ale nijak scénám předejít, první scéna je ráno protože si odmítá svléknout pyzamo, další je u snídaně protože chce bonbóny, potom další scéna že nechce do školky, další scéna je cestou ze školky, potom doma x krát kvůli všemu a nakonec scéna že nechce jít spát a usnout ….. je to šílený a tím źe to není moje biologické dítě tak pro mě o to těžší …. Snažím se jí dávat lásku, mazlim se s ní jako by bylo moje ale nevím jak to ona vnímá …. Modlím se aby tohle peklo už skončilo :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
31.3.24 19:12

Úplně tě chápu, taky jsem si tímhle procházela, měla jsem pocit, že úplně všechno je špatně :mrgreen: za to období s dcerou jsem stačila vysledovat toto:
a) vše s ní předem domluvit, vysvětlit - kam jdeme, proč tam jdeme, jak tam budeme dlouho atd.
b) do toho všeho plánovaní jí zkusit nějak zapojit/namotivovat - co bys chtěla dělat, chceš něco nést, vzít si ven nějakou hračku atd.
c) neodtrhávat od rozdělané činnosti - to byl vždy zaručený řev
d) vždy jsem měla pocit, že musím po té emoční stránce vysvětlovat, tak teď už vím, jak bylo řečeno i přede mnou, že stačí jen být a vyjádřit pochopení (aha, tobě se tohle asi nelíbilo viď?)
Je to náročné období, ale dalo mi to strašně moc a dost jsem se toho o sobě naučila. Zkus to pojmout jako takový růst pro sebe a zkoušet co bude fungovat u vás, metoda pokus omyl, a dopřej si co nejvíc odpočinku :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí