Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Můžeš na mamku podat žalobu no. Otázka je, jak by soud vše posoudil. Nehledě na to, že by vám to asi dost zhoršilo vztahy. Snažila bych se raději dohodnout ![]()
Můžeš soudně. Mamka nechápe, ze jako student, mas nárok na výživné. Řešily jste spolu před tím než si sla na VŠ?
A opravdu to tak je? mamka může u soudu říct, že jí nabízí byt a stravu, zkrátka že nemá problém ji živit. Opravdu je to tak, že když si dítko usmyslí odstěhovat se, tak já jí mám přispívat na bydlení? Nerejpu, jen se ptám. Mám dceru maturantku, a předpokládám, že při VŠ bude bydlet doma /Brno/, že nebude potřeba kolejí apod… ale co když se právě zpaprčí a bude chtít bydlet sama a nebude na to mít, brigáda jí to nepokryje. Nevypadá to, že bych to měla řešit, dcera je spíš pecivál domácí, ale stát se může…
Dobrý den,
maminka má stále na vás vyživovací povinnost. Snažila bych se dohodnout, poslat jí i třeba odkaz na nějaké články na toto téma, popř. domluvit schůzku s právníkem, aby ji to vysvětlil a třeba i spočítal dle jejího výdělku. Pokud selžou všechny tyto cesty, volila bych soudní cestu. Já osobně platím synovi na vysoké škole náklady na bydlení (bydlí již sám) a chodí domů občas i na jídlo a „nakupy“
Od táty dostává 6000 na osobní výdaje.
Jak jsem nastoupila na VŠ, tak nebyl problém, protože jsem u ni bydlela.
Až jsem se přestěhovala k přítelovi, tak vše skončilo.
Občas jsem ji volala na pomoc s penězi, když jsem nutně potřebovala nakoupit a peníze z brigády ještě nedošly. Nic jsem nedostala, jsem dospělá holka, bydlím už sama s přítelem, tak musím si vystačit sama. Taťka mi vždy pomohl.
Podotýkám, že kdyby mamka sama neměla dost peněz, vystačit si vždy musím a samozřejmě se uskromnit, ale mamka je dost finančně založena, že mě to mrzí.
Jediná odpověď je vždy:
Soudně žádat můžeš. Ale nebylo by lepší dojít za mamkou, ukázat, jaké máš výdaje, jaké příjmy a vysvětlit ji, že by jsi potřebovala nějaké peníze na studium. Určitě ji ukázat, jak ti studium jde a že se tam jen neflákáš, všechny zkoušky a zápočty máš splněné a že to studium někam vede. Protože pokud na ni rovnou podáš žalobu, tak to váš vztah zničí a už nebude cesty zpět.
@Anik píše:
A opravdu to tak je? mamka může u soudu říct, že jí nabízí byt a stravu, zkrátka že nemá problém ji živit. Opravdu je to tak, že když si dítko usmyslí odstěhovat se, tak já jí mám přispívat na bydlení? Nerejpu, jen se ptám. Mám dceru maturantku, a předpokládám, že při VŠ bude bydlet doma /Brno/, že nebude potřeba kolejí apod… ale co když se právě zpaprčí a bude chtít bydlet sama a nebude na to mít, brigáda jí to nepokryje. Nevypadá to, že bych to měla řešit, dcera je spíš pecivál domácí, ale stát se může…
No právě, když mi to nabízí, že můžu bydlet u ni i s přítelem a mám u ni zapsané bydliště, tak nevím, jak by to fungovalo u soudu. Nicméně chci mít s přítelem soukromí a chceme žít na jeho bytě. Mám to u něj i klidnější prostředí, mamka je výbušná povaha a ráda se hádá, takže
![]()
@Anik píše:
Ano, je. Bydlet muze plnoleta, kde chce. Treba u otce. Otec taky plati vyzivne, ackoliv muze nabidnout byt a stravu.
@Agusaguss píše:
Soudně určitě, ale stojí to to za to?
S mamkou nemám obecně nejlepší vztah. A byla vždycky skrblík… raději pro sebe než pro dceru
Já mám pocit, že zakladatelka vyčerpala všechny možnosti dohody… právo je na její straně a mamka to musí vědět. Vždyť i u přítele nemůže v principu bydlet zadarmo, ale musi se podilet se platbách. Druhá věc je samozřejmě, zda to po ní chce, ale to už je jejich věc. Zkrátka na určitou částku má nárok.
No úplně černobílé to nebude. Z odpovědi právníka…samo i tady platí, že co právník to možný názor, takže bude záviset na soudci,,,ostatně jako u všeho.
„… Pokud se nemůže živit sám, typicky tedy je studentem a připravuje se na budoucí povolání, má pak nárok na výživné od obou rodičů a může se ho domáhat u soudu. Ten ale bude posuzovat i důvody, proč už u rodiče či rodičů nechce bydlet. „Výše výživného se odvíjí od odůvodněných potřeb oprávněného dítěte, a proto může být v čase jak zvýšena, tak snížena. Jak bylo uvedeno, potřeby musí být odůvodněné, důvody pro rozhodnutí bydlet sám proto roli hrají,“ říká Blanka Vlachová.
Jinak se například posuzuje přirozená touha objevovat svět a jeho možnosti, jinak situace, kdy jsou vztahy v rodině tak napjaté, že bydlení s jedním či druhým rodičem zkrátka nevytvářejí dobré podmínky pro vývoj a učení…“
@Anik píše:
No úplně černobílé to nebude. Z odpovědi právníka…samo i tady platí, že co právník to možný názor, takže bude záviset na soudci,,,ostatně jako u všeho.„… Pokud se nemůže živit sám, typicky tedy je studentem a připravuje se na budoucí povolání, má pak nárok na výživné od obou rodičů a může se ho domáhat u soudu. Ten ale bude posuzovat i důvody, proč už u rodiče či rodičů nechce bydlet. „Výše výživného se odvíjí od odůvodněných potřeb oprávněného dítěte, a proto může být v čase jak zvýšena, tak snížena. Jak bylo uvedeno, potřeby musí být odůvodněné, důvody pro rozhodnutí bydlet sám proto roli hrají,“ říká Blanka Vlachová.
Jinak se například posuzuje přirozená touha objevovat svět a jeho možnosti, jinak situace, kdy jsou vztahy v rodině tak napjaté, že bydlení s jedním či druhým rodičem zkrátka nevytvářejí dobré podmínky pro vývoj a učení…“
Presne. Neni to automaticke ze rodice musi prispivat na oddelene bydleni.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, studují na vysoké škole a bydlím u přítele už rok.
Mám rozvedené rodiče a u mamky mám zapsané bydliště v OP.
Taťka mi měsíčně posílal peníze na výživné, mamka nikoliv.
A tak jsem tady s prosbou, zda nevíte jestli jde nějak soudně vyřešit výživné po mamce, přestože tam nebydlím, ale mám tam zapsané bydliště. S mamkou není o penězích řeč.
Pochopitelně mám brigády, ale jde mi o princip toho, že taťka mi dává a mamka ne z toho důvodu, ze jestli chci abych dostala peníze, musím bydlet u ní.
Děkuji