Výživné pro vysokoškoláka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
59421
14.9.23 16:29
@Anonymní píše:
Určitě nejsem rozmazlená. Po taťkovi a prarodičů jsem dostala vlastnost skromnosti. Jsem vděčná za maličkost, nepotřebuju toho v životě mnoho a ráda se rozdávám všem.
Po jejím manželi nic nechci, ale mamka má dost peněz od něj, co dostává pravidelně měsíčně, tak jen od mamky.
Já se jen ptala, zda by to soudně šlo. Nejsem rozhodnuta to udělat, je tu spousty práce kolem toho. Jen mě zajímalo, zda by byla vůbec šance a zda to vůbec jde.

tak jaký má tvoje máma příjem? Z toho soud bude vycházet, proč je doma? je nemocná nebo má ještě další dítě? Co dělala před tím? Podala jsi to tak že matka je v balíku a šetří na Tobě, ale pokud je doma a živí jí její manžel tak ona má velké nic. A otec má minimální mzdu že dává 2000?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.23 16:39
@Markéta80 píše:
tak jaký má tvoje máma příjem? Z toho soud bude vycházet, proč je doma? je nemocná nebo má ještě další dítě? Co dělala před tím? Podala jsi to tak že matka je v balíku a šetří na Tobě, ale pokud je doma a živí jí její manžel tak ona má velké nic. A otec má minimální mzdu že dává 2000?

Přesnou částku nevím, ale očividně dost, když si pořád něco kupuje. Mamka nikdy tak moc nepracovala. Občas dělala v zahraničí. Nemocná naštěstí není, jen ji vyhovuje být doma.
Otec pracuje normálně, má víc než minimální mzda, ale co jsem se ho zeptala ohledně nějakých peněz na pomoc, nenamítal a začal posílat aspoň 2000. Jsem za něj vděčná, že mě neodbyl a víc peněz tahat od něj nechci, jsem ráda, že vůbec posílá. Nebylo by vůči němu fér, kdyby musel posílat mastnější částku a mamka nic

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
14.9.23 17:11

O čem ta diskuze je? Zkritizovat veřejně matku? Ok.
Jinak ji prostě zažaluj o výživné a tečka. To najdeš i na internetu.
Když nic jiného nejde. Jestli uspěje se tus těsně nedozvíš. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.9.23 17:17

Tohle jsem řešila ještě na střední škole, když mě matka vyhodila z domova. Normálně podáš žalobu o výživné. :nevim: Později jsem řešila to samé s otcem, po nástupu na vysokou. Vyřešeno to bylo rychle a já měla klid.

• Citovat
  • Upravit
32323
14.9.23 17:31
@Anonymní píše:
Přesnou částku nevím, ale očividně dost, když si pořád něco kupuje. Mamka nikdy tak moc nepracovala. Občas dělala v zahraničí. Nemocná naštěstí není, jen ji vyhovuje být doma.
Otec pracuje normálně, má víc než minimální mzda, ale co jsem se ho zeptala ohledně nějakých peněz na pomoc, nenamítal a začal posílat aspoň 2000. Jsem za něj vděčná, že mě neodbyl a víc peněz tahat od něj nechci, jsem ráda, že vůbec posílá. Nebylo by vůči němu fér, kdyby musel posílat mastnější částku a mamka nic

Tak když matka nepracuje, tak ti nemá asi z čeho peníze dát, ne? Financuje to asi její manžel, ne? A ten ti výživné posílat nebude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59421
14.9.23 17:38
@Anonymní píše:
Otec pracuje normálně, má víc než minimální mzda, ale co jsem se ho zeptala ohledně nějakých peněz na pomoc, nenamítal a začal posílat aspoň 2000. Jsem za něj vděčná, že mě neodbyl a víc peněz tahat od něj nechci, jsem ráda, že vůbec posílá. Nebylo by vůči němu fér, kdyby musel posílat mastnější částku a mamka nic

Ale kolik je její oficiální příjem? To že dostává od svého manžela peníze, to asi u soudu moc neuspěje. Z prvního psaného to vypadalo že její příjem je vysoký ne že je doma a platí jí vše její manžel :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
14.9.23 17:45
@andrasteia píše:
Sama sebe nesud, sebe clovek nikdy nevidi strizlive. Tebe budou soudit ostatni.

Jinak stále plati můj předchozí prispevek. Vykasli se na to.

Ano, chces něco de fakto od jejiho manzela. Ze ty penize projdou rukama tcoji matky je uplne jedno. Chapu, ze jsi za dětství ukrivdena, ale cim driv se srovnas a nechas to vnitrne plavat, tim driv se ti ulevi. Na tohle si ale musis prijit sama.

To je dobrý, matka má povinnost dceru vyživovat, dokud dcera studuje. Ta nezmizí tím, když si řekne, že nebude pracovat a zůstane v domácnosti. Zakladatelka peníze potřebuje, je student a jelikož i její otec jí dává almužnu, asi si moc dobře nežije. Tolik mi dávali rodiče, když jsem studovala vš já (před 25 lety) a bydlela jsem u příbuzných zadarmo. A vycházela jsem jen taktak. Takže hučet do zakladatelky, ať se na to vykašle, je docela blbá rada. Hrdost je pěkná věc, ale zákony taky nemáme jen tak pro srandu. To je fakt super, rodiče si pořizují děti a jsou pak překvapení, že by měli dodržovat zákony o vyživovací povinnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
14.9.23 17:50

Mě fascinuje, kolik lidí tady do zakladatelky jede. Tohle nemusí být vůbec o tom, že chudák maminka nemá a vychcaná dceruška chce prachy. Já to beru tak, že pokud dítě studuje a má dobrý studijní výsledky, tak si zaslouží podporu, i když bydlí kdekoli jinde. Já se při studiu VŠ taky odstěhovala, táta mi posílal alíky, měla jsem brigádu. Po mamce jsem radši nic nechtěla, protože by přišla smršť nářku, jak nic nemá a sotva vyžije (mimochodem taky si koupila nové auto :D ). A za ty nervy nebo dokonce soudy by mi to nestálo. Radši bych se v práci udřela, než abych se musela vrátit zpátky s prosíkem, že nemám na bydlení. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32323
14.9.23 17:51

@safina Tak pokud by bydlela doma, měla by jídlo a stravu zajištěnou zřejmě od otčíma, když matka nepracuje…její rozhodnutí, že nechce být doma, ale s přítelem…pokud nemá vystudováno a neživí se sama, tak bych jí na výběr nedala…taky může jít na brigádu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32323
14.9.23 17:58

@9Paja3 No to nikdo neříká, že "chudák " maminka nemá…ale ona fakt asi nemá, má jen manželovo :mrgreen: zajímavé, že ty si po mámě nic nechtěla, protože ti to nestálo za nářky a táta platil…takže kdyby nadával i táta, tak bys neměla nic? Takže je lepší nadávat a pak děti nic nechtějí? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
14.9.23 18:04

@Monchichik Já taky poslední rok na Mgr. neměla nic, táta mi platit přestal. A taky jsem ho k soudu nedala, protože jsem se tím nechtěla zabývat, i když jsem mohla. Já se o peníze nikdy nedoprošovala, protože jsem na to až moc hrdej člověk, kterej si prostě nikdy nikomu o peníze neřekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32323
14.9.23 18:15

@9Paja3 A proč si nebydlela doma? Nešlo to nebo si studovala daleko? Kdyby mi nedali nic a nebylo by to ode mě z plezíru, že prostě chci bydlet s přítelem…tak bych je k tomu soudu asi dala…a přerušila s nimi pak vztahy…tohle je pro mě vůči mým dětem fakt nepředstavitelné…řekli jsme, že je necháme vystudovat vše, co budou chtít…ale s rozpískaností ohledně bydlení s přítelkyní a my abychom to financovali…to by taky neprošlo…my jsme dali částku a když se do ní synek vešel, bydlel i na privátu…ale víc by prostě nedostal…musel by na brigádu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1794
14.9.23 18:19
@Anonymní píše:
Určitě nejsem rozmazlená. Po taťkovi a prarodičů jsem dostala vlastnost skromnosti. Jsem vděčná za maličkost, nepotřebuju toho v životě mnoho a ráda se rozdávám všem.
Po jejím manželi nic nechci, ale mamka má dost peněz od něj, co dostává pravidelně měsíčně, tak jen od mamky.
Já se jen ptala, zda by to soudně šlo. Nejsem rozhodnuta to udělat, je tu spousty práce kolem toho. Jen mě zajímalo, zda by byla vůbec šance a zda to vůbec jde.

Pozor. Nepleť si vyživovací povinnost mezi manžely s vyživovací pozorností dětí. To, že nový manžel tvojí matky ji vyživuje a ona tak má z tvého pohledu peníze, neznamená, že ty peníze má ona. Soudy většinou přihlížejí k příjmu dotyčné osoby. A to bývá plat, důchod. Počítání příjmu v rámci společné domácnosti je krkolomné u nezletilých malých dětí. Natož u dospělých zletilých práceschopných dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
14.9.23 18:38

@Monchichik Bydlela jsem u přítele. Pořád nechápu ten rozdíl, kdy dítě studuje vysokou a bydlí na koleji nebo u přítele. Chápala bych to pouze při nějakém rapidním zhoršení studijních výsledků, kašlání na školu a podobně. Však to bylo spíš lepší, že jsem nebydlela doma. Nemohla jsem vyjíst lednici, napouštět si denně horkou vanu a pod. Já se odstěhovala ve 22 a studovala do 25. Neumím si představit v té době bydlet ještě doma u mamky. Jaký je ale rozdíl bydlet na privátu s partou spolužáků a bydlení s přítelem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45747
14.9.23 18:43

@9Paja3 Muzou to byt “zbytecne” naklady navic. Jak bydleni s pritelem, tak se spoluzaky. Soud bude posuzovat, jake jsou u matky podminky, zda je to v dojezdne vzdalenosti od skoly atd a muze dojit k zaveru, ze naklady na samostatne bydleni nejsou nezbytne.
Rikam muze, on to taky kazdy soudce muze posoudit jinak. Tohle je dost nevyzpytatelne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí