Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@9Paja3 Já bych řekla, že když bydlíš se spolužáky je to něco jiného…s přítelem mi to přijde už spíš jako manželství…
…ale tady se řešilo jestli doma nebo s přítelem…a pokud po ní nehodí třeba jen dva tisíce, tak rozhodně vyjde bydlení doma levněji…s přítelem může bydlet po dokončení školy…ale pořád je řeč o normální rodině, ne o té, z které utíkáš, protože se tam nedá vydržet…to pak buď soud nebo brigáda…
@veria píše:
@9Paja3 Muzou to byt “zbytecne” naklady navic. Jak bydleni s pritelem, tak se spoluzaky. Soud bude posuzovat, jake jsou u matky podminky, zda je to v dojezdne vzdalenosti od skoly atd a muze dojit k zaveru, ze naklady na samostatne bydleni nejsou nezbytne.
Rikam muze, on to taky kazdy soudce muze posoudit jinak. Tohle je dost nevyzpytatelne.
Pochopila jsem, že bydli sami, aby meli soukromi. To pro studenty neni úplně obvykle. Stejne jako memi obvykle, ze dite bydli na koleji, pokud studuje v miste bydliste.
@Monchichik Já na tom fakt nevidím žádný rozdíl. Já se teda odstěhovala o asi 500 metrů dál od mamky. Jí žádné náklady navíc nevznikly, spíš hodně ušetřila, protože jsem fakt strašný plýtvač vodou
Ale jak říkám, já bych si o peníze neřekla. Udělala jsem to jednou, to jsem teda bydlela úplně sama v domě, který jsem si koupila (v těch 25 letech) a nevychytala jsem nedoplatek za plyn. Poprvý a naposledy jsem si od mamky půjčila peníze. Vím, že už to v životě neudělám. I když jsem všechno do koruny za 3 měsíce vrátila, tak jsem to měla neustále na talíři. Mně jenom přijde zvláštní to takhle rozdělovat, podle toho, kde dítě bydlí. Tak si baj voko spočítám, na kolik by mě vyšlo živit další krk doma a těma penězma dítěti pomůžu. Nemyslím tím samozřejmě situaci, kdy si dítě přijde s nataženou rukou: „Mami, zaplať mi nájem.“
@Lama Lama píše:
Pochopila jsem, že bydli sami, aby meli soukromi. To pro studenty neni úplně obvykle. Stejne jako memi obvykle, ze dite bydli na koleji, pokud studuje v miste bydliste.
Presne no, to ani kolej nedostane.
Ale matka by neco platit mela, to je fakt. Ne na najem, ale minimalne usetri na jidle, kdyz tam dcera nebydli.
Žalobu o výživné jsem podávala třikrát. Nikdy se mě nikdo neptal na bydlení - proč bydlím s přítelem v bytě a ne doma nebo na koleji.
Pouze má zkušenost, samozřejmě to někdo řešit může.
Pokaždé vše rychle vyřešeno, bez nějakých problémů.
@9Paja3 mě to třeba vůbec nenapadlo. Taky jsem.se odstěhovala dobrovolne z domova ještě v době studia. Měla jsem alimenty od otce, přídavky na děti a k rodičům si chodila 1× týdně prát a u toho dostala najíst + jsem měla brigádu. Je to tedy 30 let zpátky, ale nenapadlo by mě po máme chtít peníze
, protože jsem se rozhodla odstěhovat. Pokud na to nemám, tak bydlím doma a držím krok.
Dneska je to asi jinak.
@kocourGarfield píše:
@9Paja3 mě to třeba vůbec nenapadlo. Taky jsem.se odstěhovala dobrovolne z domova ještě v době studia. Měla jsem alimenty od otce, přídavky na děti a k rodičům si chodila 1× týdně prát a u toho dostala najíst + jsem měla brigádu. Je to tedy 30 let zpátky, ale nenapadlo by mě po máme chtít peníze, protože jsem se rozhodla odstěhovat. Pokud na to nemám, tak bydlím doma a držím krok.
Dneska je to asi jinak.
A jak vysvětlíš, že bereš peníze od táty a od mámy ne? Dokud jsi u ní bydlela, tak s tebou měla nějaké náklady a ty by ti po odstěhování (pokud studuješ) prostě platila dál. Nechápu, proč dělat rozdíly mezi rodiči v placení výživného a ještě to formulovat „ani by mne nenapadlo, hanbou bych se propadla…“.
@safina no ono před 30 lety platil otec alimenty 500 Kč, takže to žádné terno nebylo.
K mámě jsem si chodila prát a 1× týdně na jídlo.
Takže nějaké náklady měla stále. Navíc jsem byla stále. doma hlásena takže za mě. platila odpad, atd…
@safina no ono před 30 lety platil otec alimenty 500 Kč, takže to žádné terno nebylo.
K mámě jsem si chodila prát a 1× týdně na jídlo.
Takže nějaké náklady měla stále. Navíc jsem byla stále. doma hlásena takže za mě. platila odpad, atd…
Tatínek se ničím moc nepředrel, hlavně péči a ani tedy ty peníze moc neposílal. Máma byla ochotna pomoci, poradit, atd…
Ale já mohla klidně bydlet doma. Odstěhovat se byla moje dospělá volba.
Nečetla jsem všechny komentáře, ale jen část. Neco mi tam. nesedim ![]()
Přijde mi, že zakladatelka ze sebe dělá takovou chudinku a jak ji jde o princip atd.
Matka desna megera co na ní kašle a koupí si raději auto a ji nedá ani blbou čokoládu za 5 Kč (prosím zakladatelko kde se dá koupit čokoláda za 5 Kč???
)
Prostě na mě to působí, že se zakladatelka staví do role oběti. Jelikož chtit po máme třeba 1000 Kč a dat ji kvůli tomu k soudu… Ubohost.
Jako já bych nikdy po máme nechtěla ani korunu, když bych se na VS odstěhovala k partnerovi. ![]()
Prostě na jednu starou děsně dospělá a hrdá a bla bla bla, ale na druhou stranu peníze od maminky to jako jo, že?!
Mě fakt tohle dostává. Všichni by nejraději studovali do 30 a nejraději aby cestovali, žili free život a brali peníze od rodičů. ![]()
Jsem z rozvedené rodiny a sakra jsem se musela ohánět na střední a VS jsem si platila ze svého při práci.
Neříkám že je to tak správně, to ne, ale zase se mi nelibi dnešní postoj k vyživování pro mě. uz dospělé osoby.
Co bude, až tě přítel nechá? Co potom?
A mít u mamky trvalé bydliště ti nevadí, když je to taková fúrie, jak ji tu vykreslujes?
Myslím že kdyby taková byla, tak už tam dávno TP nemáš…
Jako když jsem viděla, jak dospělé děti sosaly své rodiče, když byly na VŠ, tak mě to dostávalo. Kolegyně měla 2 práce, aby chlapeček a holčička měli vše potřebné na VŠ. Ona si pořádně nic nekoupila. A to je jeden příklad z mnoha… ![]()
@safina Tak já třeba měla od táty alimenty naprosto dobrovolně. On je neměl ani soudem určený, dával mi víc peněz, než by musel, protože mi je dávat chtěl, sám si to určil. Hlavně taky vydělával dvakrát tolik co máma a bydlel u babičky, takže jenom přispíval na energie. Ten poslední rok, co mi přestal platit, si myslím (nemám to potvrzené), že do něj spíš hučela nová manželka, ať mi to neposílá. Máma se mnou měla náklady nula, vlastně byla v plusu. Platila za mě ročně pětikilo popelnice, já za ní měsíčně 250 Kč internet, protože jsem byla líná to měnit. 😁 Ale jsou to jenom prachy, táta letos zemřel a jsem ráda, že jsme měli fajn vztah. Neumím si představit, že bych ho tenkrát dala k soudu, že mi musí platit alíky ještě ten jeden rok a teď si to třeba vyčítat, že jsem si tím zkazila vztah s tátou.
@Ťarbík01
Hmm, chtít po mámě tisícovku a dát ji za to k soudu je fuj…
A kdyby to bylo tvoje dítě, co studuje VŠ, odstěhovalo se k příteli a chtělo po tobě tisícovku měsíčně jako příspěvek, ty bys mu ji nedala?
Fajn matka, teda…
@Mosie píše:
@Ťarbík01
Hmm, chtít po mámě tisícovku a dát ji za to k soudu je fuj…
A kdyby to bylo tvoje dítě, co studuje VŠ, odstěhovalo se k příteli a chtělo po tobě tisícovku měsíčně jako příspěvek, ty bys mu ji nedala?
Fajn matka, teda…
Asi takhle. Kdybych studovala VŠ a odstěhovala se k příteli, tak by mi tu tisícovku sice dali, ale nesměla bych to považovat za své právo. Nýbrž za jejich dobrou vůli.
Jakmile bych se o ten litr chtěla soudit byl by ohěň na střeše.
A takhle to má dle zkušeností hodně lidí. Ten postoj, že přispívat zletilému dítěti je dobré vůle, nikoli povinnost.
@Alexandria Nixia píše:
Asi takhle. Kdybych studovala VŠ a odstěhovala se k příteli, tak by mi tu tisícovku sice dali, ale nesměla bych to považovat za své právo. Nýbrž za jejich dobrou vůli.Jakmile bych se o ten litr chtěla soudit byl by ohěň na střeše.
A takhle to má dle zkušeností hodně lidí. Ten postoj, že přispívat zletilému dítěti je dobré vůle, nikoli povinnost.
Ale ona to zkoušela, zřejmě několikrát, jestli jsi to nečetla. Takže jiná cesta nezbývá, když se nedá normálně domluvit.
@Mosie píše:
Ale ona to zkoušela, zřejmě několikrát, jestli jsi to nečetla. Takže jiná cesta nezbývá, když se nedá normálně domluvit.
A jestli jsi ty nečetla, tak se ukázalo, že její matka příjem nemá. Ty peníze jsou jejího nového manžela. A ona si je fakt nemůže nárokovat.
Je to blbé, ale je to tak. Ať se ti to líbí, nebo ne, pokud její matka nemá také brigádu tak má smůlu.
A je to komické, protože když já jsem byla mladá, tak do mně spíše lidé kopali, že jsem u rodičů a že chudáci mě nejsou povinni živit a kdesi cosi.
No a tady radite se soudit holce,
která má frajera a brigády (práci).
Vidíš tu absurditu? Vidíš to lidské pokrytectví?
Osobně si myslím, že by spíše měla větší šanci získat nějakou tu sociální dávku než vysoudit peníze z bezpříjmové matky. Ale to byste zase křičeli jací jste chudáci, že to jde z vašich daní.
Jak patetické, jak ubohé.
![]()