Výživné pro vysokoškoláka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3792
14.9.23 14:30
@Karamba2020 píše:
Tvl dát vlastní mámu k soudu kvůli tisícovce, to bych se ze sebe musela poblejt.ale jo, čistě technicky vzato asi něco vysoudíš, no.

Já bych se zase poblila z tý mámy, co jí tu 1000 nepošle sama od sebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
14.9.23 14:31

@zoidberg evidentně tomu rozumíte, děkuji. Terminologicky jste to dal do latě. Zajímal by mě váš názor… já myslím, že zakladatelka má velkou šanci u soudu uspět.???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
14.9.23 14:40
@Anonymní píše:
Nechci si hrát na chudinku. Jen prostě mamka je dost toxická a tvrdohlavá. Kolikrát jsem se ji slušně na to zeptala, ale vždy to skončí hádkou. Téma peníze = hádka.
U taťky bydlet nemůžu, má moc malý byt a žije tam s přítelkyní. A od přítele rodičů nechci, protože tam pokoj sdílí se sourozencem. Já u mamky sama nechci, protože chci být s přítelem a jednak, že bez mamky mám lepší psychiku- bez hádek, bez neustálého řvaní…
Ano jsem dospělá, ale to neznamená, že se hned musím sama živit. Nějaký ten volný čas k učení potřebuju, přítel mě podporuje.. mamka se jen směje tím, že je zvědavá, jak tu vysokou dám.. (na SŠ se mi vedlo mnohem hůře, výška a můj obor mi vyhovuje a tak se mi tam daří skvěle, všechny zkoušky na první pokus.. a to sama ví!) takže mě doma i demotivuje :?

Hele, ty si v hlavne musis nastavit, ze nejsi chudinka. Prakticky prožívas to co ja pred deseti lety, akorat ze mne prestal posílat penize i tata, protože uz se nebal, ze ho máma da k soudu.

Ja se ti divim, ze mas vůbec odvahu tema penez otevírat. Vis, jaka je, ona se nezmeni, proste z jejího hlediska ona prachy nema, i kdyby mela na účtech miliony. Pochop to konecne a prestan do tohohle vkladat energii. Cim driv to prijmes jako fakt a poresis se sama, tim driv se ti bude darit.

• Citovat
  • Upravit
167
14.9.23 14:42

Vám všem, které pohoršuje to, že dcera požádala matku o směšný příspěvek 1000 Kč měsíčně nevadí, že u matky by projedla a spotřebovala na ošacení, vodě, MHD atd. vyšší částku? Že jde vlastně o naprosto miniaturní příspěvek?

A vsadím se, že si na ni matka uplatňuje slevu na dítě. Z toho vám není špatně?

Jinak to, že dcera chodí na brigády, ač je jinak studentka, je její dobrá vůle. Nemá povinnost si ukrajovat čas, který jiní věnují studiu, na práci.

A poslední věc, při vyměřování výživého se hledí nejen na skutečné náklady studenta, ale i na životní úroveň rodičů. To znamená, ze dítě má nárok na stejnou životní úroveň jako jeho rodiče. Jinými slovy, soud by matce s nadstandardním příjmy nevyměřil směšný litr s tím, aby si dcerunka na skripta vydělala při nočních inventurách..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17308
14.9.23 14:43
@Valejka píše:
@zoidberg evidentně tomu rozumíte, děkuji. Terminologicky jste to dal do latě. Zajímal by mě váš názor… já myslím, že zakladatelka má velkou šanci u soudu uspět.???

Záleží na soudci. Teoreticky by musel nařídit matce, aby vytvářela zisk cizího člověka. Protože zakladatelka prokazatelně použije výživné k platbě nájmu a služeb. Tyto peníze by ovšem matka platit nemusela, když by dcera studovala doma.
U soudu rozhodně neuspěje! Možná vysoudí slušné peníze, možná těch 1 000,–, možná nevysoudí nic, ale každopádně dojde k dlouhodobému zhoršení vztahů. Jinak těch 1000,– je zhruba 5 hodin práce, ona vlastně chce, aby těch 5 hodin navíc odpracovala matka i když dcera má rozhodně více času, zdraví a síly. Není to trochu nemorální, tlačit staré rodiče do nucených prací?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.23 14:51
@zoidberg píše:
Záleží na soudci. Teoreticky by musel nařídit matce, aby vytvářela zisk cizího člověka. Protože zakladatelka prokazatelně použije výživné k platbě nájmu a služeb. Tyto peníze by ovšem matka platit nemusela, když by dcera studovala doma.
U soudu rozhodně neuspěje! Možná vysoudí slušné peníze, možná těch 1 000,–, možná nevysoudí nic, ale každopádně dojde k dlouhodobému zhoršení vztahů. Jinak těch 1000,– je zhruba 5 hodin práce, ona vlastně chce, aby těch 5 hodin navíc odpracovala matka i když dcera má rozhodně více času, zdraví a síly. Není to trochu nemorální, tlačit staré rodiče do nucených prací?

Mamka je stále vcelku mladá, jelikož mě měla ve dvaceti. Ale teď jste mi vnukl ještě jednu věc. Mamka je nepracující, je žena v domácnosti. Její nynější manžel je bohatý a vydělává dost peněz. Otázka je, zda výživné se vztahuje na výdělek, co má mamka nebo by se peníze uspořádaly dle jmění dohromady?

• Citovat
  • Upravit
59421
14.9.23 14:56
Vžd
@Anonymní píše:
Mamka je stále vcelku mladá, jelikož mě měla ve dvaceti. Ale teď jste mi vnukl ještě jednu věc. Mamka je nepracující, je žena v domácnosti. Její nynější manžel je bohatý a vydělává dost peněz. Otázka je, zda výživné se vztahuje na výdělek, co má mamka nebo by se peníze uspořádaly dle jmění dohromady?
psala jsi že má matka peněz dost, takže ona do práce nechodí? Tak z čeho myslíš že jí vypočtou alimenty, navíc když bude argumentovat že bydlet můžeš u ní. taky bych nechtěla platit dítěti další bydlení když může být doma. Ono to na začátku vypadalo z popisu že má vysoké příjmy a teď že je žena v domácnosti?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1794
14.9.23 14:58
@zoidberg píše:
U soudu rozhodně neuspěje! Možná vysoudí slušné peníze, možná těch 1 000,–, možná nevysoudí nic, ale každopádně dojde k dlouhodobému zhoršení vztahů. Jinak těch 1000,– je zhruba 5 hodin práce, ona vlastně chce, aby těch 5 hodin navíc odpracovala matka i když dcera má rozhodně více času, zdraví a síly. Není to trochu nemorální, tlačit staré rodiče do nucených prací?

A jak dlouho vlastně studuje? Otázkou je, jestli má cenu se soudit, když by ji zbývaly poslední dva roky školy, a pak by zřejmě nastoupila plně do zaměstnání. Kromě toho bych neřekla, že půjde o soud, kdy by bylo hned rozhodnuto, ale mohl by se táhnout měsíce.

Stojí to opravdu za ty nervy a špatné vztahy? Šla bych do toho, kdybych si byla alespoň na 80% jistá, že bych soud vyhrála a byla by mi vyměřena částka vyšší než se tu uvádí.

Jinak to upřímně za ty nervy nestojí.

Pozn. Lidé, co jsou skrblíci udělají cokoliv, jen aby nemuseli dávat. Takže v případě podání soudní žaloby bych se připravila na různé obstrukce ze strany matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2541
14.9.23 15:01
@Valejka píše:
@kocourGarfield … já si myslím, že dospěle by se měli chovat v první řadě rodiče… vždyť se dcera chce domluvit na minimální částce a chodí na brigády… chce jen to, na co má právo!!!

Studovat dítko ve stejném městě jako bydlíme, tak by si vlastní bydlení taky platilo samo a bylo by mi jedno z čeho, a to říkám jako rodič, co teď bude platit dva roky zahraniční internát místo dosavadního místního gymplu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
14.9.23 15:04

@zoidberg, respektuji váš názor a pevně doufám, že se mýlíte. Přijde mi nemorálnost na straně matky. Beru to i ze svého pohledu, kdy se maximálně snažím uvést děti do života. Syna na VŠ podporuji, on mi to vrací snahou se též zapojit. V podstatě to dělá radost i mně, kdyžvidím, že se mu daří. Nechápu rodiče, kteří se takto k dětem točí zády, i když pomoct můžou. Evidentně dcera dělá to, co má. A asi i chápu, že nechce žít s partnerem maminky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.23 15:17
@Alexandria Nixia píše:
A jak dlouho vlastně studuje? Otázkou je, jestli má cenu se soudit, když by ji zbývaly poslední dva roky školy, a pak by zřejmě nastoupila plně do zaměstnání. Kromě toho bych neřekla, že půjde o soud, kdy by bylo hned rozhodnuto, ale mohl by se táhnout měsíce.

Stojí to opravdu za ty nervy a špatné vztahy? Šla bych do toho, kdybych si byla alespoň na 80% jistá, že bych soud vyhrála a byla by mi vyměřena částka vyšší než se tu uvádí.

Pozn. Lidé, co jsou skrblíci udělají cokoliv, jen aby nemuseli dávat. Takže v případě podání soudní žaloby bych se připravila na různé obstrukce ze strany matky.

ještě 4 roky budu studovat (a stále to vychází do 26 let) a přítel tak 3 roky
Za ty vztahy by to bylo jedno, už tak k ní chodím minimálně… zlepšit vztah by byl fajn, ale s ní to vážně nejde. I její manžel musí někdy zdrhnout na pár dní a dát se psychicky do pohody.
Asi máte pravdu, matka by se stoprocentně hádala a vymýšlela, ať nic dávat nemusí.

• Citovat
  • Upravit
Cizinka 999
14.9.23 15:17
@Anonymní píše:
Nechci si hrát na chudinku. Jen prostě mamka je dost toxická a tvrdohlavá. Kolikrát jsem se ji slušně na to zeptala, ale vždy to skončí hádkou. Téma peníze = hádka.
U taťky bydlet nemůžu, má moc malý byt a žije tam s přítelkyní. A od přítele rodičů nechci, protože tam pokoj sdílí se sourozencem. Já u mamky sama nechci, protože chci být s přítelem a jednak, že bez mamky mám lepší psychiku- bez hádek, bez neustálého řvaní…
Ano jsem dospělá, ale to neznamená, že se hned musím sama živit. Nějaký ten volný čas k učení potřebuju, přítel mě podporuje.. mamka se jen směje tím, že je zvědavá, jak tu vysokou dám.. (na SŠ se mi vedlo mnohem hůře, výška a můj obor mi vyhovuje a tak se mi tam daří skvěle, všechny zkoušky na první pokus.. a to sama ví!) takže mě doma i demotivuje :?

Bohužel nevím jaké máš šance uspět, ale zkusit to můžeš. Otec ti dává ale taky málo peněz.
Starší dcera studuje a my ji platíme ubytovani, sdílí velký byt s dalšími studenty. Stojí nás to samozřejmě o dost víc ale je jí 22 let a chce žít samostatně a k tomu ji odpadlo každodenní dojíždění což je tam a zpátky skoro 1:45 min. Dcera má menší brigádu, cic nejde, má hodně náročné studium a pro nás je priorita škola a ne peníze.
Hodně stesti

• Citovat
  • Upravit
17308
14.9.23 15:44
@Alexandria Nixia píše:

Pozn. Lidé, co jsou skrblíci udělají cokoliv, jen aby nemuseli dávat. Takže v případě podání soudní žaloby bych se připravila na různé obstrukce ze strany matky.

Já si nemyslím, že matka musí být skrblík. Ona se snaží jen dovychovat rozmazlenou dceru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17308
14.9.23 15:49
@Valejka píše:
@zoidberg, respektuji váš názor a pevně doufám, že se mýlíte. Přijde mi nemorálnost na straně matky. Beru to i ze svého pohledu, kdy se maximálně snažím uvést děti do života. Syna na VŠ podporuji, on mi to vrací snahou se též zapojit. V podstatě to dělá radost i mně, kdyžvidím, že se mu daří. Nechápu rodiče, kteří se takto k dětem točí zády, i když pomoct můžou. Evidentně dcera dělá to, co má. A asi i chápu, že nechce žít s partnerem maminky.

Nechce s ním žít, ale jeho penízky by moc ráda :mrgreen:
S tou morálkou je to složité. Někde jsem četl studii, že často nedokončí studia VŠ hlavně ti, kteří se brzy osamostatní a nejsou pod dohledem rodičů. Matka může mít oprávněný strach o studijní výsledky dcery a chce na ni dohlédnout. Jsem o tom čím dál více přesvědčen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
14.9.23 15:52
@Valejka píše:
@ida007 ale tady ta debata proběhla jinak… dcera žádala maminku o dohodu… chtěla 1000 korun… za mě směšná částka. Ne že ji dá okamžitě soudu. Proč nechcete slyšet, že právo je na její straně? Předpokládám, že zákony běžně respektujete.

Ani jedna z nás neví, jak ta debata mezi matkou a dcerou proběhla. Pokud na ní dcera naběhla s tím, že se zítra stěhuje a MÁ NÁROK, tak se matce moc nedivím. Pokud žádala, tak je to samozřejmě něco jiného. A obecně - jasně zákony respektujeme, ale tak nějak v rámci rodiny uplatňujeme vztahy a dohodu než nárok a právo. Nechci už se v tom dál pitvat, ale pro mě je představa, že bych rodiče/děti…dávala k soudu, prostě absurdní. Žádné peníze by mi za ty zničené vztahy nestály.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí