Výživné pro vysokoškoláka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1794
14.9.23 13:30

Upřímně se divím kolik se tu sešlo lidí podporující vymáhání vyživného ze strany dcery. Obvykle v takových případech lidé křičí, že je dcerunka už dospělá a má frajera. Tak ať buď více maká nebo ať ji živí přítel.

Druhá věc je ta, že to že je někdo student nezakládá automaticky právo na výživné. Soud bude posuzovat objektivní skutečnosti. Vyživovací povinnost rodičů vůči dětem trvá až do doby, dokud děti nejsou schopny se samostatně živit.
Autorka chodí na brigády, takže je otázkou, jestli by to soud neposuzoval, že je schopna se samostatně živit, když chodí na brigády a žije u přítele.

Tohle je jaksi tenký led. Může to dopadnout tak nebo tak. Rozhodně je dobré si dát všechny potřebné podklady dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
14.9.23 13:33

@kocourGarfield … já si myslím, že dospěle by se měli chovat v první řadě rodiče… vždyť se dcera chce domluvit na minimální částce a chodí na brigády… chce jen to, na co má právo!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
14.9.23 13:55
@Anonymní píše:
Taťka mi posílá 2000 měsíčně, mamka nic. Horší se mi vztahy k ní.. Po mamce bych taky chtěla alespoň 1000. Každá pomoc dobrá…
Ale ona si koupí raději nové auto za 2 miliony a ani mi nedá ubohou čokoládu za 5kc k svátku… na narozky se překousne a něco malého mi dá…
Ale vadí mi, že bere pro sebe a pro svou nevlastní dceru, ale pro mě ani korunu. Mrzí mě to a tak to chci teď nějak řešit

Jak ti může otec posílat tak málo? Na VŠ studenta? Matka dělá naschvál, když by peníze nebyly problém, kdybys u ní bydlela. Fakt některé rodiče vůbec nechápu. Já uvažuju, že dcera, co teď nastoupila na universitu, bude potřebovat měsíčně nejmíň 10 tisíc a to bydlí doma a má brigády. Ale aby mohla jít do kina, do restaurace, něco si koupit atd, tak si říkám, že jí to nebude stačit.
Nechej si navýšit výživné od otce a od matky ať ti ho vyměří taky. Podle mne šanci máš dost dobrou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
14.9.23 13:59

Tvl dát vlastní mámu k soudu kvůli tisícovce, to bych se ze sebe musela poblejt.

ale jo, čistě technicky vzato asi něco vysoudíš, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
14.9.23 14:06

@Karamba2020 A vám přijde v pořádku, že ji maminka odmítá dávat výživné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
14.9.23 14:12
@Valejka píše:

Kdyby mi osmnáctiletý syn řekl, že se zítra stěhuje a ať mu každý měsíc platím alimenty, jinak mě dá k soudu, tak ho poprvé v životě seřežu a bude mi jedno, že má o půl metru a 20 kilo víc než já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1799
14.9.23 14:15

@Valejka mne to třeba v pořádku přijde.
Když je schopna bydlet s přítelem, tak je určitě schopna se živit a starat se sama.
Bydlení má nabízené doma. Nevyužívá toho. Tak je to její problém.

Kdyby se rozešli s přítelem, to by maminka byla určitě dobrá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17308
14.9.23 14:17
@Valejka píše:
@kocourGarfield … já si myslím, že dospěle by se měli chovat v první řadě rodiče… vždyť se dcera chce domluvit na minimální částce a chodí na brigády… chce jen to, na co má právo!!!

Právo má prozatím na výživu. Ta je ji poskytována, ale ona jí odmítá. Pokud jí soud stanoví výživné, teprve pak na to bude mít právo. V současnosti nic takového neplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.23 14:19
@safina píše:
Jak ti může otec posílat tak málo? Na VŠ studenta? Matka dělá naschvál, když by peníze nebyly problém, kdybys u ní bydlela. Fakt některé rodiče vůbec nechápu. Já uvažuju, že dcera, co teď nastoupila na universitu, bude potřebovat měsíčně nejmíň 10 tisíc a to bydlí doma a má brigády. Ale aby mohla jít do kina, do restaurace, něco si koupit atd, tak si říkám, že jí to nebude stačit.
Nechej si navýšit výživné od otce a od matky ať ti ho vyměří taky. Podle mne šanci máš dost dobrou.

Taťka posílá alespoň něco na jídlo. Přítel taky ještě studuje, má brigády a dostává od rodičů více, a my si díky tomu zaplatíme nájemné. Ale pro sebe jsem si dlouho nic nekoupila, raději si za ušetřené peníze koupím něco dobrého v obchodě nebo šetřím na vánoce :D
Ale mamka asi ano. Do šesti let se o mě starala babička, protože ona byla prý moc mladá a chtěla si užívat. Později se na mě moc upnula a tak asi nesnese, že jsem se od ni odstěhovala a dělá mi takto zle. Ale peníze vždycky pro ni bylo něco, do koruny vše vrátit, když jsem si jednou půjčila.
Zvažovali jsme, že bychom u ni začali bydlet, penízků bychom měli timpadem více, ale přítel ji nesnese. Opravdu stačí týden a psychicky vás ta atmosféra vydeptá, ze to ani nejde

• Citovat
  • Upravit
17308
@Valejka píše:

Ona neodmítá, nic jí dávat nemusí. Pokud se chce chovat jako dospělá a bydlet si v soukromí, tak ať se jako dospělá chová.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9874
@Valejka píše:

Záleží, jak to dcera podala. Já mám samozřejmě v plánu děti živit i po dobu studií, i když třeba budou chtít bydlet jinde. Ale naběhnout na mě, že MAJÍ NÁROK na tohle a tamto a matko/otče koukejte solit, tak je pošlu tam, kde slunce nesvítí. Protože s rodiči se jedná s respektem, obzvlášť pokud od nich něco chci. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
14.9.23 14:20
@Valejka píše:

Nepřijde mi v pořádku, že jí odmítá dávat výživné. Stejně tak mi nepřijde v pořádku, že holka se odstěhuje bez dohody k partnerovi a chce živit, místo aby využila možnosti bydlet s rodiči.
Každopádně, neznáme okolnosti, neznáme vztahy, studijní výsledky, ochotu obou stran komunikovat, vyjdnávat a řešit.
Pokud chce tisícovku tak je fakt trapné, že ani to matka nechce dát. Ale jak píšu, zajímal by mi celý příběh, něco mi tam chybí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
14.9.23 14:25

@ida007 ale tady ta debata proběhla jinak… dcera žádala maminku o dohodu… chtěla 1000 korun… za mě směšná částka. Ne že ji dá okamžitě soudu. Proč nechcete slyšet, že právo je na její straně? Předpokládám, že zákony běžně respektujete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
14.9.23 14:27
@Anonymní píše:
S mamkou nemám obecně nejlepší vztah. A byla vždycky skrblík… raději pro sebe než pro dceru

No přijde mi, ze jsi po ni

Pna ma pravdu, chces si hrat na dospělou, tak se starej

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.9.23 14:30
@Lama Lama píše:
Nepřijde mi v pořádku, že jí odmítá dávat výživné. Stejně tak mi nepřijde v pořádku, že holka se odstěhuje bez dohody k partnerovi a chce živit, místo aby využila možnosti bydlet s rodiči.
Každopádně, neznáme okolnosti, neznáme vztahy, studijní výsledky, ochotu obou stran komunikovat, vyjdnávat a řešit.
Pokud chce tisícovku tak je fakt trapné, že ani to matka nechce dát. Ale jak píšu, zajímal by mi celý příběh, něco mi tam chybí.

Nechci si hrát na chudinku. Jen prostě mamka je dost toxická a tvrdohlavá. Kolikrát jsem se ji slušně na to zeptala, ale vždy to skončí hádkou. Téma peníze = hádka.
U taťky bydlet nemůžu, má moc malý byt a žije tam s přítelkyní. A od přítele rodičů nechci, protože tam pokoj sdílí se sourozencem. Já u mamky sama nechci, protože chci být s přítelem a jednak, že bez mamky mám lepší psychiku- bez hádek, bez neustálého řvaní…
Ano jsem dospělá, ale to neznamená, že se hned musím sama živit. Nějaký ten volný čas k učení potřebuju, přítel mě podporuje.. mamka se jen směje tím, že je zvědavá, jak tu vysokou dám.. (na SŠ se mi vedlo mnohem hůře, výška a můj obor mi vyhovuje a tak se mi tam daří skvěle, všechny zkoušky na první pokus.. a to sama ví!) takže mě doma i demotivuje :?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML