Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
ještě 4 roky budu studovat (a stále to vychází do 26 let) a přítel tak 3 roky
Za ty vztahy by to bylo jedno, už tak k ní chodím minimálně… zlepšit vztah by byl fajn, ale s ní to vážně nejde. I její manžel musí někdy zdrhnout na pár dní a dát se psychicky do pohody.
Asi máte pravdu, matka by se stoprocentně hádala a vymýšlela, ať nic dávat nemusí.
Hlavně dlouho studovat ![]()
A není to tak, že rodič má povinnost zabezpečit zázemí a stravu - tudíž když bydlí ve stejném městě tak doma a když se dítě rozhodne toho nevyužít, tak pak už ne, protože se dítě samo rozhodlo tuto podporu nevyužít?
@ida007 píše:
Ani jedna z nás neví, jak ta debata mezi matkou a dcerou proběhla. Pokud na ní dcera naběhla s tím, že se zítra stěhuje a MÁ NÁROK, tak se matce moc nedivím. Pokud žádala, tak je to samozřejmě něco jiného. A obecně - jasně zákony respektujeme, ale tak nějak v rámci rodiny uplatňujeme vztahy a dohodu než nárok a právo. Nechci už se v tom dál pitvat, ale pro mě je představa, že bych rodiče/děti…dávala k soudu, prostě absurdní. Žádné peníze by mi za ty zničené vztahy nestály.
Už tak s ní mám špatný vztah… dál to rozebírat nechci. Určitě jsem k ni nenaběhla s tím, že se ze dne na den stěhuji. To šlo samo časem a s přípravou. Zase jsem inteligentní. A peníze od mamky jsem hned nechtěla, prostě taky na to přišel čas. Vždy jsem se ji slušně ptala o peníze, později jsem možná v hádce řekla to, že mám nárok.
Taťku bych vživotě nedala k soudu, ani nemám smyšlení, ale u někoho, kdo se o mě v dětství nestaral, háže mě na druhou kolej a volá jen když něco potřebuje, téměř žádný vztah nemám. Chtěla bych mít fajn mamku, od přítele rodiče je ukázková fungující rodina. Ale opravdu tady mě moje trpělivost zkouší. Je mi to líto, že se tím zaobírám, ale už z ohledu taťky, který se aspoň snaží přispívat, mi přijde nespravedlivé, že mamka to tak nechává na odbyt
@Anonymní píše:
ještě 4 roky budu studovat (a stále to vychází do 26 let) a přítel tak 3 roky
Za ty vztahy by to bylo jedno, už tak k ní chodím minimálně… zlepšit vztah by byl fajn, ale s ní to vážně nejde. I její manžel musí někdy zdrhnout na pár dní a dát se psychicky do pohody.
Asi máte pravdu, matka by se stoprocentně hádala a vymýšlela, ať nic dávat nemusí.
A jak vypadají tvá studia? úspěšná? Opakuješ?
@zoidberg píše:
Já si nemyslím, že matka musí být skrblík. Ona se snaží jen dovychovat rozmazlenou dceru.
Však to, že je matka skrblík je pohled její dcery autorky.
Matka může být skrblík a dcera rozmazlená. To se nerozporuje.
Spíše se ukazuje, že zde nejde o jasný a jednoduchý případ. Jak se na začátku zdálo.
Viz. „Ona matka vlastně nepracuje, ale vzala si boháče.“ ![]()
A nový manžel matky není povinnen život dospělou nevlastní dceru.
@Anonymní píše:
Už tak s ní mám špatný vztah… dál to rozebírat nechci. Určitě jsem k ni nenaběhla s tím, že se ze dne na den stěhuji. To šlo samo časem a s přípravou. Zase jsem inteligentní. A peníze od mamky jsem hned nechtěla, prostě taky na to přišel čas. Vždy jsem se ji slušně ptala o peníze, později jsem možná v hádce řekla to, že mám nárok.
Taťku bych vživotě nedala k soudu, ani nemám smyšlení, ale u někoho, kdo se o mě v dětství nestaral, háže mě na druhou kolej a volá jen když něco potřebuje, téměř žádný vztah nemám. Chtěla bych mít fajn mamku, od přítele rodiče je ukázková fungující rodina. Ale opravdu tady mě moje trpělivost zkouší. Je mi to líto, že se tím zaobírám, ale už z ohledu taťky, který se aspoň snaží přispívat, mi přijde nespravedlivé, že mamka to tak nechává na odbyt
Ale ona to nechává na odbyt.. ona te chce mit pod palcem, copak to nevidis??
Ona chce určovat pravidla a o penize tu vubec nejde. Jeste jednou. Tvoje jedina varianta je se na to uplne vykaslat a proste přijmout jako fakt, ze za svobodu se plati 🤷🏻♀️
Zkušenost z meho okolí rok 1997… rozvedení rodiče kamaráda, dostal se na VŠ, atmosféra u obou rodičů hrozná, začal bydlet u přítelkyně. Od otce nedostaval nic.. je prý dospělý. Soud nakonec vymeril otec 1500… a to měl tenkrát 8000 hrubého… matka 500 s tím, že k ní chodí na jídlo. Vše v jednom městě (i VŠ)
@Lama Lama píše:
A jak vypadají tvá studia? úspěšná? Opakuješ?
Na vysoké se mi daří dobře
jsem šťastná za svůj obor
@Anonymní píše:
Tak už jste tady odpověď dostala. Pravděpodobně máte šanci, že něco vysoudíte. Ale „fajn mamku“, jak píšete, že byste chtěla, tím asi nezískáte.
@Alexandria Nixia píše:
Však to, že je matka skrblík je pohled její dcery autorky.Matka může být skrblík a dcera rozmazlená. To se nerozporuje.
Spíše se ukazuje, že zde nejde o jasný a jednoduchý případ. Jak se na začátku zdálo.
Viz. „Ona matka vlastně nepracuje, ale vzala si boháče.“
A nový manžel matky není povinnen život dospělou nevlastní dceru.
Určitě nejsem rozmazlená. Po taťkovi a prarodičů jsem dostala vlastnost skromnosti. Jsem vděčná za maličkost, nepotřebuju toho v životě mnoho a ráda se rozdávám všem.
Po jejím manželi nic nechci, ale mamka má dost peněz od něj, co dostává pravidelně měsíčně, tak jen od mamky.
Já se jen ptala, zda by to soudně šlo. Nejsem rozhodnuta to udělat, je tu spousty práce kolem toho. Jen mě zajímalo, zda by byla vůbec šance a zda to vůbec jde.
@ida007 píše:
Tak už jste tady odpověď dostala. Pravděpodobně máte šanci, že něco vysoudíte. Ale „fajn mamku“, jak píšete, že byste chtěla, tím asi nezískáte.
To víte, že nezískám. A bohužel ani bez soudu fajn mamku nezískám. Snažila jsem se sebevíc s ní mít dobrý vztah, ale nikdy se to nepodařilo… Mamka si vždy něco najde
@Anonymní píše:
Určitě nejsem rozmazlená. Po taťkovi a prarodičů jsem dostala vlastnost skromnosti. Jsem vděčná za maličkost, nepotřebuju toho v životě mnoho a ráda se rozdávám všem.
Po jejím manželi nic nechci, ale mamka má dost peněz od něj, co dostává pravidelně měsíčně, tak jen od mamky.
Já se jen ptala, zda by to soudně šlo. Nejsem rozhodnuta to udělat, je tu spousty práce kolem toho. Jen mě zajímalo, zda by byla vůbec šance a zda to vůbec jde.
Sama sebe nesud, sebe clovek nikdy nevidi strizlive. Tebe budou soudit ostatni.
Jinak stále plati můj předchozí prispevek. Vykasli se na to.
Ano, chces něco de fakto od jejiho manzela. Ze ty penize projdou rukama tcoji matky je uplne jedno. Chapu, ze jsi za dětství ukrivdena, ale cim driv se srovnas a nechas to vnitrne plavat, tim driv se ti ulevi. Na tohle si ale musis prijit sama.
@andrasteia píše:
Sama sebe nesud, sebe clovek nikdy nevidi strizlive. Tebe budou soudit ostatni.Jinak stále plati můj předchozí prispevek. Vykasli se na to.
Ano, chces něco de fakto od jejiho manzela. Ze ty penize projdou rukama tcoji matky je uplne jedno. Chapu, ze jsi za dětství ukrivdena, ale cim driv se srovnas a nechas to vnitrne plavat, tim driv se ti ulevi. Na tohle si ale musis prijit sama.
Jasně no, takhle sebe vidím já. Ostatní mě můžou vidět jinak, to chápu
Takže ve výsledku bych asi vyhrála ten soud a možná ne.
A to, že mám u ni zapsané bydliště, tak k soudu mohu i tak.
Moc děkuji všem za vaše názory, odpovědi jsem se dočkala ![]()
@andrasteia
Jsem opačného názoru, ještě dlouho budeš studovat, je jedno, jakým způsobem se tvoje matka živí, její životní úroveň je nadstandardní, jsi její dcera!!! Každý soud se vždy zastane dítěte.!!! Nenechávej to být.
A mimochodem, tady jsem přišla jen s otázkou.
Zda opravdu půjdu k soudu, to nevím. Je tady ještě spousta věcí, co dělat. V nejbližší době určitě nepůjdu, ale kdoví co čas přinese. Třeba to zůstane tak jak to je a nic jinak řešit nebudu, nebo se to všechno zhorší a mi nebude nic zbývat, než takto to udělat.
Děkuji ještě jednou všem ![]()