Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Také pěkný den (u nás už večer), naší Adi je ted rok a půl. První návštěva u očařky byla šílená, řvala a vztekala se, takže i doktorka říkala, že to s ní bude těžké (nasazovat okluzory), napsala nám rovnou dvě krabičky - jsou to žluté, zelené a modré okluzory s obrázky ovoce. Ale nakonec se její odpor nepotvrdil, dobře to dopadlo. Z brýlí mám přece jen trochu strach, v těch optikách to dlouho nevydržela. Mimochodem, pro Pražandy, které by tuto diskusi četly, mám informaci, že jsme našli vhodné brýle až v 3D optice v pasáži Světozor (obešla jsem předtím 4 optiky). Měla jsem výborný dojem i z tamní slečny nebo paní, oproti předchozím prodávajícím mi přišla odborně dobrá. Budeme tam chodit i pro okluzory, prý u nich neplatíme ani 30Kč poplatek. Johuo, kolik je malému? - když jste začali s brýlemi tak brzy, možná byste se jich mohli před školou zbavit??? Narazila jsem ještě na diskusi, resp. odpovědi očaře v chatu Sama doma, dělal si tak trochu reklamu na web neovize.cz - hodně tam lákal i děti na operace, které jim umožní zbavit se brýlí… Já nad tím pořád přemýšlím, že se to snad u malých dětí musí nějak podařit v rámci vývoje zkorigovat, aby normálně viděly a nenosily později brýle.
Dobrý den, maminky, jak probíhá oční vyšetření… v pondělí máme začít rozkapávat očko a v pátek jde malej na vyšetření… je mu 21měsíců a šilhá na levé očko 2 týdny… zatím mu jen na to koukala doktorka baterkou nebo světýlkem… v týdnu jsem na to zvědavá… malej sice mluví, ale nepochopí co po něm chtějí, myslím co je na těch obrázcích.. jako černé letadlo, domek, kočka, pozná jen husu a říká kuře… ale za nic si nenechá schovat oko.. ani doma kapesníkem… tak na pět vteřin.. docela se toho děsím.. v rodině vady nemáme a ani brýle. Doktorka říkala že počká na vyxšetření a pak se domluvíme na brýlích a to nezvládneme… Martík se teď pořád vzteká, nenechá si nic udělat, natož mít brýle nebo zalepené očko… poradíte jak na něj u vyšetření a pak s brýlemi? Jak vybrat správné… moc děkuji.
naši známý byly s klukem v Prze a tam jim řekli ,že do 6let věku se s tim nic nedělá a tady u nás kamarádky klukovi udělali operaci a stejně se mu to nezlepšilo,nejdřív lepila oko..asi bych se zkusila poradit na více místech ..odborně ..
Ad vyšetření: naší Adélce poprvé a zatím naposledy rozkapávali na první kontrole, bylo jí 16 měsíců, vůbec tam nespolupracovala, při rozkapávání (2×) ji sestra zalehla (křičela, kopala) a doktorka to udělala. Nedalo se nic dělat, je to pro její dobro. Co se týká čtení obrázků, což po Vašem dítěti budou také chtít, tak se jí taky moc nechtělo, a to ani opakovaně na dalších 3 kontrolách - v říjnu jí budou dva. Umí vše z obrázků pojmenovat, dokonce jsme tu sadu pro děti zhruba nakreslili, aby třeba poznala tu nahrbenou kočku…, trénovali jsme „hru“ - poznávání obrázků na dálku, ale naostro u doktorky zrovna min. týden (byly jsme po4.) se zase sekla, nepomohla ani sušenka-méďa, nic… Ale oni s tím počítají, že dítě nemusí spolupracovat, doktorka se nezlobila, říkala, nedá se nic dělat- příště, dneska je horko, apod.:-). Jsou tuším schopni dioptrie poznat pomocí toho plusoptixu a pak nějakých sklíček, přes které se dívá dr.
Jinak Adelka má na jednom oku 1 dioptrii, na druhém 3. To není nijak vysoké (u malých dětí bývá klidně 7 a víc, někde se do 3 dioptrií ani brýle nedávají), sníží se vývojem zraku, resp. růstem očí, ale blbý je na tom právě ten rozdíl - to že v rámci vývoje slabší oko čím dál víc lenoší. Ted v té první fázi „rozšilháváme druhé oko“, prostě musí být vidět, že oči střídá, že spojení v mozku funguje u obou. Chápu to tak, že fáze 1) je obnova koukání líným okem, fáze 2) (ale ještě se na to budu ptát), dorovnávání těch dioptrií, aby byly u obou očí stejné a stáhnou se k 0. Fáze 3) udržování do konce vývoje očí, tj. do těch 6-7 let. Operace jen u viditelného šilhání, ale to se může srovnat samo.
Ad nošení okluzoru a brýlí - také jsem se obávala. U okluzoru byl problém tak 2-3 dny, od té doby někdy řekne, že nechce, ale říkám, že by se dr. zlobila nebo si něco motivačního vymýšlím, takže ten je fakt bez problémů. Zvyknout si na brýle trvalo tak měsíc. V té době jsme si mysleli, že důležitější je okluzor, aby se posilovalo druhé oko, ale doktorka mě pak vyvedla z omylu, brýle být musí. Tehdy říkala, že je třeba i dítě plácnout (a slyšela jsem, že někde lepí okluzor také pomocí zalehnutí, ale prý to vedlo ke zlepšní, tak to stálo za to:-). My nakonec žádné „násilí“ nepotřebujeme, prostě si i na brýle zvykla, někdy si o ně řekne.
Ještě mě napadá jedna rada - měli jsme problém sehnat brýle, nakonec po cca 4 optikách jsme koupili umělé (to je důležité, aby se nerozbíjeli, dítě je strašně kroutí) v pasáži Lucerna. Tam navíc prodávají okluzory bez 30,–Kč poplatku:-). Skla jsme dali klasická (ne nějaká speciální, tenčí), protože dioptrie by se měly častěji měnit a po dohodě s doktorkou by bylo zbytečné za to platit). Problém byl, že brýle klouzali z nosu dolů a vlastně se nám to podařilo napravit až tento měsíc po náhodném potkání jiné maminky - prostě dáváme na ty zahnuté konce brýlí (což naše dr preferuje) ještě kloboučnickou gumičku v barvě vlasů zezadu kolem hlavy, není to ani vidět, kluk od té paní měl zas nějakou průhlednou. Kupodivu to Adelce nevadí, od té doby jí brýle nekloužou a nepřekoukává je horem (podle dr. je to častá potíž, protože mají děti malé nosy).
Ještě k názoru, že do 6 let se oči neřeší. To je pěkně zastaralý názor (doplňuji, že manžel je lékař, i když z jiného oboru). POkud se vada (vznikající tupozrakost, která s tím šilháním souvisí) odchytne do 3 let, dá se úplně vyléčit. Do 6ti let zmírnit, později už oko zůstane tupozraké. Máme i v rodině synovce, kde to odchytli v 5ti letech, dioptrie zmírnili, ale brýle mu ve škole zůstali. V našem případě by se mělo (pokud ta léčba bude správně stanovená) nosit okluzor a brýle do 6ti let, možná ještě v první třídě, pak by měla být dcera zcela bez brýlí.
Tolik z mých konzultací, vyšetření, pročítání na netu - také se o to velmi zajímám, na začátku jsem byla v šoku, protože ani já ani manžel jsme takový problém neměli, ale pravda je, že různě v rodině (sestřenice apod.) ano - je to hlavně dědičná věc, jak to někde v rodině bylo (a někdo to prý ani nepřizná, dřív se to moc neléčilo), tak je nějaké procento, že se to přenese. Už jsem s tím smířená (co by rodiče třeba mongoloidních dětí za „jen nemocné oko“ - navíc léčitelné, dali) a pro obnovu správného vidění (fungování v mozku) toho slabšího oka uděláme všechno.
Dost jsem se rozepsala, ale dobře si pamatuji, jak jsem hltala každou zkušenost, když jsem se o tom u dcery dozvěděla. Snad trochu pomůžu:-).
Ahoj, tak můj syn taky šilhal a dostal brejlicky akorat o něco déle, měl v tu dobu dva roky a kousek. Nebyl vůbec žádný problém, jelikož jsme mu řekli, jak mu sluší a on je pak pomalu nechtěl sundávat ani na noc. Nelepili jsme mu, protože to má u obou očí stejně, má jednu dioptrii. Teď už to budou dva roky, co je má. Prý do šesti let je možnost, že do budoucna je nebude muset mít vůbec.
kelinka píše:
Ahoj hoky,
naše malá(11měsíců)šilhá.Máme lepit 3dny oko pravé a 2dny oko levé.Do toho má brejličky,protože má 4dioptrie na každym očičku.
Jen jsem se chtěla zeptat,jestli jste taky někdo lepil očička,a za jak dlouho to pomohlo?
Měli jste taky brejličky?A u jak starýho dítěte?Pavlínka je totiž vůbec nechce,máme je od včerejška,Včera je měla chvíli,ale dneska jsem jí je chtěla dát na dýl a ona mi hodinu v kuse brečela,až jsem jí je sundala,protože už měla pěkně vyřvanej hlásek.
Děkuji za odpovědi
Kelinka a Pavlínka
Pokud na tom jedno očičko není vyloženě hůř nebo líp, tak by se prý ten okluzor dávat ani neměl jenom brejličky.
Ahoj holky, tak mala dostala taky brejlicky, bylo ji ted 8mesicu, na kontrolu jdeme za 2mesice a ma na jednom oku 3,5 a na druhem 4 :-/ Obrecela jsem to, v brylich vypada jako potapec, ale myslim, ze je to spis problem rodicu nez deti..musim se s tim smirit a doufat, ze se to zlepsi ![]()
Prosím, nemáte nekdo zkušenost s pleo orto cvičením v detské fakultní nemocnici brno černopolní oční ambulance? byla jsem s dcerou (4 roky ) objednána na toto cvičení. nikde se nemužu dočíst jak to probíhá, jaký je program atd. já mám být ubytována na ubytovne, která je v areálu nemocnice. o té jsem též nic nezjistila. kdyby tu nejaká maminka mela zkušenost, byla bych ráda za informace. dekuji
@kelinka Ahojky dělám v optice a znám to moc dobře, dětičky moc brýle nemusí, ale je to spíš tím že maličké děti mají + dioptrie a ty jsou jakoby pro koukání nepřirozené a proto by si na ně i tak měly děti zvykat postupně, ona najednou vidí vše kapku jinak, ale ona vidí dobře i bez brýlí, protože děti mají silné oční svaly a ty dpt si umí i bez brýlí těmi svaly vykorigovat…jinak občas s dětmi si v práci připadám jak krkavčí optik, když pak slyším řev.
Je tu prosím někdo, kdo dávat okluzor a brýle od první návštěvy na očním (třeba 8měsíců) a srovnalo se dítěti šilhání?
Přijde mi totiž, že všude jsou příspěvky, jak dítě šilhá, nosí brýle, okluzor a stejně to nepomůže.
To nemůžeš říct takhle všeobecně. My lepíme rok a půl a má brýle 2 roky. Celou dobu žádné zlepšení a teď dojíždíme 3 měsíce každý pátek na pleoptické cvičení a najednou vidí o 3 řádky víc
Preji krasny den,
Kolik je princezne? Ten nas raubir si na brejlicky zvykal horko tezko a to i do dnes kdy je ma uz 5-tym mesicem! A kdyz uz si na ne tak nejak zvykl, museli jsme je nechat zpravit a za ten tyden co byly v opravne si zase krasne odvykl!!!…ale Vase dcerka si myslim to bude zvladat velice dobre…kdyz ji nevadi okluzor… 
tak to jste sikovne!!! Ty nase jednorazovky jdou odlepit lehce…asi budeme muset zkusit jine…je pravda ze mame takove ty klasicke naplasti na oko…mysleli jsme ze to bude stacit…