Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, prosim poradte. Pred MS mivam dost silne zavrate, pocit nestability, mekka puda pod nohama, kolibani se jako na mori. Mam i panickou poruchu. Chci se zeptat, jestli mate nejaky tip jak si ulevit. Je to opravdu hnusny. ![]()
A jste si jistá, že to souvisí jen s menstruací? Může to být problém ucha.
@vokishka na usnim jsem vysetrena byla, tam je vse v poradku. A nejhorsi to byva tesne pred MS.
Pokud jsi to resilau lekare a na nic neprisli, můžeš zkusit bylinky na PMS, třeba to opravdu souvisí. Doporučuji Drmek, třeba formou tinktury, zmírňuje projevy PMS. A nebo celkově na harmonizaci hormonů jetel luční.
@Leonka88 tak pokud máš diagnostikovanou panickou poruchu, tak ty závratě mohou být k tomu
léčíš se, užíváš na ni nějaké léky? a když odhlédneme od panické poruchy, neurolog tě vyšetřil? že by závratě mohly mít souvislost s epilepsií nebo migrénou (napadá mě, když se opakují v době menses, tedy v době, kdy se u některých žen vlivem hormonů epileptické nebo migrenózní záchvaty objevují častěji)?
@sagina zadne leky neberu. Neurolog me vyšetřil a mám cervikokranialni syndrom, blok v krční pateri, mela jsem EEG a vse ok. ![]()
@Leonka88 nj, tak blokáda krční páteře chodí ruku v ruce se závratí :-/ i když tedy je divné, že jenom před menstruací. rehabilituješ?
Aho, já mám taky PP a to co popisuješ mívám taky. Před ms se to vždycky zhoršuje
Také mám cervikokraniální syndrom a taktéž se mi tebou zmiňované symptomy zhoršují před a v první dny menstruace. Právě kvůli změnách v hormonální hladině se chronické problémy před menstruací a v prvních dnech zhoršují.
A jak si pomoci… Částečně pomáhá Mg+B6, v pravidelných intervalech, aby nekolísala hladina v krvi. Ale hlavně s CS pracovat… chodit k fyzioterapeutovi či masérovi a cvičit. Důležitý je nevzdávat se. Trvalo mi rok a půl intenzivní práce než jsem se vrátila do běžného života. A ta panika jde s CS ruku v ruce. Jakmile se začne zlepšovat CS, tak postupně bude odeznívat i panika. Držím palce ![]()