Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Hezky den.
Absolutne nesnanim sny co se mi zdaji. A je jedno jestli v noci, nebo kdyz uz nekdy usnu ve dne. Zdaji se mi pokazde kdyz usnu. Jsou to absolutni kraviny, nebo hruzy, sny ve kterych mam depresi,… Nikdy se mi nezda nic hezkeho. Ze bych se probudila s usmevem „to byl ale krasny sen“. Nemam vubec jak se rika „bezesne spanky“. Jak ja bych si prala mit takrikajic „bezesny spanek“. Usnete… A najednou otevrete oci a je rano. A samozrejme jde o to co se mi zda, ze jsou to kraviny, ale take o to, ze ty noci jsou tim padem pro me jakoby strasne dlouhe, kdyz se mi zda tolik a pomerne dlouhych snu. Mam sen, probudim se z nej, zase usnu a mam sen dalsi.
Mate to tak take nekdo?
Nevim jestli se s tim vubec neco da delat.
To je dobrý, já zrovna dnes nebo včera myslela na totéž. Od dětství mám velmi barvité sny a někdy z nich mívám deprese. tento týden je to teda náročné, ale v úterý jsme měli rodinný pohřeb a velmi mě to zasáhlo, tak snad se to spraví, až se trochu otřepu
Ale všeobecně souhlasím, už delší dobu toužím po bezesných nocích.
Myslím, že sny přicházejí v lehké fázi spánku, tak možná nespíš tak tvrdě jak bys měla a proto máš častější a dlouhé sny? ![]()
mně se zdají jen velmi krátce a těsně před probuzením a jsou většinou příjemné. nepříjemné sny se mi zdávaly jen v obdobích, kdy jsme měla nějaké velmi nepříjemné zážitky a v noci je mozek zpracovával a vracely se…
existují nějaké spánkové laboratoře, kde se řeší kvalita spánku, ale jestli se tam normální smrtelník s takovým ne až tak závažným problémem může dostat, to netuším.
@L-ucie jeden čas jsem mívala noční můry - naučila jsem se z nich probouzet. prostě ve chvíli, kdy sen dospěl do stadia, kdy mě obtěžoval, tak jsem si řekla: „to se mi jenom zdá, musím se probudit.“ a začala jsem ve snu řvát a to mě vždycky probudilo. samozřejmě, začalo to probouzením ve chvílích hrůzného snu, ale postupně jsem zvládla probouzet se ještě dřív, než se mi něco doopravdy ošklivého začalo zdát, už v okamžiku, kdy se mi dění přestávalo líbit. obvykle jsem pak usnula bezesným spánkem po zbytek noci.
o pár let později jsem na netu v diskuzích četla, že jsou lidi, kteří si dokáží říct, co se jim bude zdát a zkusila to taky. párkrát se mi to povedlo, z toho jednou cíleně (usínala jsem s tím, že dneska vezmu sen do svých rukou… jinak to byly spíš náhody). ale bohužel, to uvědomění si vlastního spánku a že realita není realita, ale sen, sice na jednu stranu vede k tomu, že od toho okamžiku přebírám kontrolu nad snem a děje se to, co já chci, ale taky k tomu, že se mozek té kontrole začíná bránit a krátce poté se probouzím ![]()
Měla jsem problém se sny, jak už hororovými, tak i s tím, že se mi zdály celou noc. Už po půl hodině spánku jsem se budila ze snu, když jsem po několika letech přestala užívat antiepileptika, který mi neseděla. Byla jsem z toho věčně „lehkého“ spánku unavená, neodpočinutá. Pomalu se to po půl roce spravuje.
@Anonymní píše:
Hezky den.
Absolutne nesnanim sny co se mi zdaji. A je jedno jestli v noci, nebo kdyz uz nekdy usnu ve dne. Zdaji se mi pokazde kdyz usnu. Jsou to absolutni kraviny, nebo hruzy, sny ve kterych mam depresi,… Nikdy se mi nezda nic hezkeho. Ze bych se probudila s usmevem „to byl ale krasny sen“. Nemam vubec jak se rika „bezesne spanky“. Jak ja bych si prala mit takrikajic „bezesny spanek“. Usnete… A najednou otevrete oci a je rano. A samozrejme jde o to co se mi zda, ze jsou to kraviny, ale take o to, ze ty noci jsou tim padem pro me jakoby strasne dlouhe, kdyz se mi zda tolik a pomerne dlouhych snu. Mam sen, probudim se z nej, zase usnu a mam sen dalsi.
Mate to tak take nekdo?
Nevim jestli se s tim vubec neco da delat.
Taky občas mám hnusný sny, ale je pravda že vždy kdyz něco řeším, mám trable atd… Ale byl čas kdy jsem měla fakt hodně živí sny, třeba se mi zdálo že mě někdo postřelil, vzbudila jsem se a bolelo mě to místo kde mne střelily. Trvalo to pár týdnů, pak to samo odeznelo.. Co třeba navštívit někoho kdo se tím zabývá.. Pokud by jsi to Teda chtěla hodně řešit.. Nebo zkus před spaním vypít čaj s meduňkou a myslí na něco pěkného ![]()
Tak já tohle mám celý život od dětství…dokonce si z dětství i některé sny pamatuji a další dny po snu si také většinou vše pamatuji. Mohla bych psát romány. Většinou nějaké drama nebo horor. A můj život? Normální, pohodový. Takto to měla i moje babička. Nejhorší na tom ale je, že ty sny, pokud jsou hodně silné, zanechají v člověku přes den ten pocit, částečně jako ve snu. Manžel ten mě v tomhle absolutně nechápe. Prý nějaký sen nestojí ani za zmínku, natoz si ho pamatovat, nebo se kvůli němu nějak cítit!
@sediza přesně!!! Konečně někdo, kdo vystihl, jak se cítím. Přesně, ten otisk ze snu pak ve dne. Přítelovi to ani nevykládám, jak ho znám, nějakým pocitům by se vysmál. Jinak nějaké horory a dramata naštěstí se mi nezdají, dřív ano a hodně, ale např. o lidech z minulosti, se kterými už ani nejsem v kontaktu. A ten pocit to ve mě pak přes den nechá.
@Terezameggi píše:
Taky občas mám hnusný sny, ale je pravda že vždy kdyz něco řeším, mám trable atd… Ale byl čas kdy jsem měla fakt hodně živí sny, třeba se mi zdálo že mě někdo postřelil, vzbudila jsem se a bolelo mě to místo kde mne střelily. Trvalo to pár týdnů, pak to samo odeznelo.. Co třeba navštívit někoho kdo se tím zabývá.. Pokud by jsi to Teda chtěla hodně řešit.. Nebo zkus před spaním vypít čaj s meduňkou a myslí na něco pěkného
A koho nvstivit. To ja bych i navstivila @Terezameggi koho navstivit. Ja bych i navstivila, ale nevim koho.
@Anonymní píše:
Měla jsem problém se sny, jak už hororovými, tak i s tím, že se mi zdály celou noc. Už po půl hodině spánku jsem se budila ze snu, když jsem po několika letech přestala užívat antiepileptika, který mi neseděla. Byla jsem z toho věčně „lehkého“ spánku unavená, neodpočinutá. Pomalu se to po půl roce spravuje.
No a to je prave hlavni duvod proc se na to ptam. Ze ja jsem proste vecne unavena. Probouzim se vubec si neprijdu odpocata a tak. Ten spanek mam podle me diky tomu nekvalitni a proto jsem porad tak unavena a jak mrtvola.
@Anonymní píše:
A koho nvstivit. To ja bych i navstivila @Terezameggi koho navstivit. Ja bych i navstivila, ale nevim koho.
Nevím odkud jsi, ale v Praze je Psychoterapie Anděl, pomáhají tam s rozborem snů apod. Známá tam byla a prý ji to hodně pomohlo..
@Terezameggi na andel to mam tak pul hodiny, takze ideal. Moc dekuji. Nemate odkaz?
@Terezameggi píše:
Nevím odkud jsi, ale v Praze je Psychoterapie Anděl, pomáhají tam s rozborem snů apod. Známá tam byla a prý ji to hodně pomohlo..
Uz jsem to nasla. Dekuji
@Terezameggi píše:
Maji tam strasne moc tech terapeutu. Nemojla by jste mi prosim zjistit jmeno te konkretni osoby co pomohla vasi zname s tim spankem? Byla bych Vam moc vdecna
@L-ucie Možná pomůže psychiatr, antidepresiva.