Sirotčí důchod, vaše názory
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Anonymní píše:
Ahoj holky. můžu pobírat sirotčí důchod, když bych chtěla jít na nástavbu a přitom jsem na rodičáku?přišla jsem o otce, už je to delší doba. diky za odpovědi
pokud budeš mít statut studenta tak ano. Otázkou je jestli už to není fakt dlouho a to potom zaniká. Ale to ti nevím přesně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Omlouvám se za anonymitu.. Mám dítě jehož otec zemřel. Otěhotněla jsem když jsme byli velmi mladí, takže jsme se samozřejmě ihned po porodu rozešli. Žil poté podivný život, pracoval načerno, nadělal dluhy, neplatil si sociální a zdravotní pojištění když podnikal, byl asi 3 roky v kriminále atd. Nikdy nebyl zaměstnaný co vím, buď byl na pracáku nebo asi 7 let byl jakoby OSVČ, ale nikdy neplatil sociální a zdravotní. Měl problémy s alkoholem, upil se. Má náš syn nárok na sirotčí důchod? Je mně jasné, že toho do státní pokladny jeho „otec“ moc neodvedl. Spíš vůbec nic. Syna viděl naposledy asi měsíc po porodu, nikdy se o něj nezajímal a ani neplatil výživné. Děkuji za radu.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonymitu.. Mám dítě jehož otec zemřel. Otěhotněla jsem když jsme byli velmi mladí, takže jsme se samozřejmě ihned po porodu rozešli. Žil poté podivný život, pracoval načerno, nadělal dluhy, neplatil si sociální a zdravotní pojištění když podnikal, byl asi 3 roky v kriminále atd. Nikdy nebyl zaměstnaný co vím, buď byl na pracáku nebo asi 7 let byl jakoby OSVČ, ale nikdy neplatil sociální a zdravotní. Měl problémy s alkoholem, upil se. Má náš syn nárok na sirotčí důchod? Je mně jasné, že toho do státní pokladny jeho „otec“ moc neodvedl. Spíš vůbec nic. Syna viděl naposledy asi měsíc po porodu, nikdy se o něj nezajímal a ani neplatil výživné. Děkuji za radu.
Pro nárok je třeba, aby zesnulý splňoval alespoň polovinu potřebné doby pojištění a ta doba je různá, odvíjí se od věku zesnulého. Z toho, co píšeš, zřejmě žádný nárok na sirotčí nevyplyne, ale měla by ses zeptat na OSSZ. V podstatě člověk nad 28 let by měl být pojištěný alespoň 2,5 roku za posledních 10 let před úmrtím a člověk nad 38 let totéž nebo 5 let za posledních 20 let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za odpověď. Taky si myslím, že nárok na sirotčí důchod mít syn nebude. Zkusím tedy ještě OSSZ. Děkuji ![]()
- Citovat
- Upravit
Podej si rovnou žádost o sirotčí důchod na OSSZ, na www.cssz.cz najdeš, co je k žádosti potřeba doložit - pak ti bude doručeno oficiální rozhodnutí o nároku, buď kladné, nebo zamítavé. Jestliže bude rozhodnutí zamítavé, bude tam uvedeno, kolik zemřelému „chybí“ z potřebné doby pojištění (pokud bude chybět málo, můžeš zkusit podat žádost o odstranění tvrdosti zákona na MPSV). Žádné správní poplatky se za to neplatí.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Podej si rovnou žádost o sirotčí důchod na OSSZ, na www.cssz.cz najdeš, co je k žádosti potřeba doložit - pak ti bude doručeno oficiální rozhodnutí o nároku, buď kladné, nebo zamítavé. Jestliže bude rozhodnutí zamítavé, bude tam uvedeno, kolik zemřelému „chybí“ z potřebné doby pojištění (pokud bude chybět málo, můžeš zkusit podat žádost o odstranění tvrdosti zákona na MPSV). Žádné správní poplatky se za to neplatí.
Super, moc děkuji, zkusím to ![]()
- Citovat
- Upravit
jap
Dobry večir mnela bych prozbu chodim do skoli a vdala jsem se tak zda zanika siroci duchod dekuji
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Dobry večir mnela bych prozbu chodim do skoli a vdala jsem se tak zda zanika siroci duchod dekuji
ano, zaniká
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jt
Dekuji a muzu se zeptat jakej je duvot ze to zanika ze mne neberou jako sirotka
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Dekuji a muzu se zeptat jakej je duvot ze to zanika ze mne neberou jako sirotka
protože vyživovací povinnost tím přechází na manžela. Ten by tě teď měl z právního hlediska živit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ja
A kdyz jsem tam dala potvrzeni o studiju tak tento mnesic mi nic teda nepride nic
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@janucha1991 píše:
A kdyz jsem tam dala potvrzeni o studiju tak tento mnesic mi nic teda nepride nic
myslím si že ne, ale to si nejsem jistá jestli to náhodou nevyplácí zpětně. Nicméně bych počítala s tím že spíš ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chtěla bych se zeptat, onemocněla jsem dlouhodobě a chodím do školy a beru sirotčí důchod a bylo mi doporučeno abych tenhle rok přerušila a podala si přihlášku na příští školní rok, protože mám ve škole hodně zameškáno. Budu muset vracet peníze, které jsem doteďka dostávala?
Děkuji za odpověď
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Najde se tu někdo, kdo se vyzná v sirotčím důchodu? Je možné o sirotční důchod žádat zpětně?
Ještě Vám přiblížím situaci. Otec zemřel v roce 2008 ve 44 letech, zůstal po něm v té době 7letý syn. Nárok na sirotčí důchod v té době nebyl, nesplňoval potřebnou dobu pojištění. Nyní jsem, ale četla, že od té doby byly nějaké změny a k přiznání důchodu stačí polovina potřebné doby pojištění - tedy 5 let za posledních 20 let, což by splňoval. Myslíte, že má cenu zkusit zažádat znovu? Synovi je nyní 14 let. Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@oxana1980 píše:
Najde se tu někdo, kdo se vyzná v sirotčím důchodu? Je možné o sirotční důchod žádat zpětně?
Ještě Vám přiblížím situaci. Otec zemřel v roce 2008 ve 44 letech, zůstal po něm v té době 7letý syn. Nárok na sirotčí důchod v té době nebyl, nesplňoval potřebnou dobu pojištění. Nyní jsem, ale četla, že od té doby byly nějaké změny a k přiznání důchodu stačí polovina potřebné doby pojištění - tedy 5 let za posledních 20 let, což by splňoval. Myslíte, že má cenu zkusit zažádat znovu? Synovi je nyní 14 let. Děkuji
ne, nové změny platí vždy až od určitého data (já mám sirotčí a jede mi podle starých pravidel i když nové už jsou trochu jiné). Tedy na vás se to nevztahuje. A až tak moc zpětně to žádat nejde (7 let).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit