Sirotčí důchod, vaše názory
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
V případě, že nemá splněno požadovanou odpracovanou dobu a v případě, že si neplatil sociální a zdravotní, nárok na sirotčí důchod zaniká. Jinak se to vypočítává z platu + základní sazba cca něco přes 2000,–
Mám tady známou, které přítel umřel před 10ti lety, zůstala po něm 6ti letá dcera, jelikož podnikal, ale neplatil sociální a zdravotní, tak nárok na sirotčí důchod neměla. Mě přítel zemřel před víc jak rokem, dcera (tenkrát 2 roky) sirotčí důchod dostává, protože pracoval celou dobu života + podnikání a poctivě si platil soc.+zdrav.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@womanz Aha, moc děkuji..
No, vzhledem k jeho stylu života.. To budou mít jeho děti smůlu.. Maximálně že by ho ještě zavřeli a on by něco odpracoval v kriminále. Děkuji za info, je to zajímavé, já myslela, že sirotčí důchod je automatický..
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@womanz Aha, moc děkuji..No, vzhledem k jeho stylu života.. To budou mít jeho děti smůlu.. Maximálně že by ho ještě zavřeli a on by něco odpracoval v kriminále. Děkuji za info, je to zajímavé, já myslela, že sirotčí důchod je automatický..
Automaticky? Copak detem, o ktere se otec nestara, se jeho smrti nejak shorsi financni situace? Copak ty deti na nem byli financne zavisle?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuddy píše:
Automaticky? Copak detem, o ktere se otec nestara, se jeho smrti nejak shorsi financni situace? Copak ty deti na nem byli financne zavisle?
Ano, zhorší. Někteří třeba platí výživné.. ![]()
- Citovat
- Upravit
Citlivé téma - při smrti bývalého manžela, který s dítětem nežije ve společné domácnosti a dítě je po rozvodu v péči matky, tak má nárok (po splněná podmínek) na sirotčí důchod? Nebo se to týká jen společné domácnosti? A pokud otec měl 23000 hrubého + 6000 invalidní důchod, kolik to dítě může přibližně dostat? A pokud těch dětí je víc, tak dostávají všechny stejně?
- Citovat
- Upravit
Nárok mají i děti rozvedených rodičů, tady to třeba píšou : http://poradna.naseduchody.cz/…vodu-rodicu/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nárok děti určitě mají, tam jde zejména o tom, že otec musí být několik let (nevím kolik) účasten na sociálním pojištění, takže nestačí, že otec zemřel a jsou tady děti, které mají nárok na výplatu tohoto důchodu, ale zejména musí být dodrženy lhůty pojištění, vše vám určitě řeknou na nejbližší pobočce OSSZ ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Citlivé téma - při smrti bývalého manžela, který s dítětem nežije ve společné domácnosti a dítě je po rozvodu v péči matky, tak má nárok (po splněná podmínek) na sirotčí důchod? Nebo se to týká jen společné domácnosti? A pokud otec měl 23000 hrubého + 6000 invalidní důchod, kolik to dítě může přibližně dostat? A pokud těch dětí je víc, tak dostávají všechny stejně?
sirotčí důchod se nedělí jako alimenty, jakože po tom otci je třeba nárok na sirotočí 10.000 a to se rozdělí mezi děti, takhle to nefunguje. Každé dítě dostane svůj sirotčí. Nárok má a vzhledem k tomu, že bral invalidní důchod a pracoval, troufám si tvrdit, že je splněna podmínka pro vznik nároku na sirotčí. Takže zajíz na OSSZ a tam dodají potřebné informace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dotaz
Dobrý den mám dotaz sirotčí důchod patří komu bývalá přítelkyně dceru nechala u tchyně která se o ní dlouhodobě stará ale pobírala na ní důchod po byvalím manželovy a peníze ji nedávala na dceru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dotaz
Dobrý den mám dotaz sirotčí důchod patří komu bývalá přítelkyně dceru nechala u tchyně která se o ní dlouhodobě stará ale pobírala na ní důchod po byvalím manželovy a peníze ji nedávala na dceru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, zajímá mě oblast kdy není na sirotčí důchod nárok. Myslela jsem, že sirotčí důchod je automatický. Například znám člověka, který absolutně ignoruje systém, pracuje pouze na černo, není ani v evidenci na pracáku.. 10 let podnikal, ale sociální a zdravotní si platil cca 1 rok a asi jeden rok byl zaměstnaný ve vězení (seděl celkově myslím 3 roky). Je mu cca 35 let. Podle čeho by se takovému člověku - teda jeho dětem počítal sirotčí důchod v případě, že by ten chlap umřel? Samozřejmě s dětmi nežije a nestará se. To v případě smrti takových rodičů děti nemají vůbec na nic nárok? A pokud ano, tak se to počítá z platu? Ptám se jenom pro zajímavost, napadlo mě to u čtení této diskuze a můj nezodpovědný soused mně posloužil jako dobrý příklad..