Sirotčí důchod, vaše názory
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
sirotčí důchod
Ahoj,prvně než se zeptám,chci říct,že mi nic takového nestalo a doufám že nestane!!!Ale dohadovali sme se se známýma a celkem by mě to zajímalo.Když s otcem dítěte nejsme manželé ale otec je zapsaný v rodném listě a má i jeho příjmení dítě,kdyby otec dítěte zemřel,mělo by dítě nárok na sirotčí důchod(nebo jak se to jmenuje) ikdyž nejsme manželé???A kolik???pište i anonymě pokud nechcete veřejně napsat částku.díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
tak podle mě, to jestli jeho rodiče jsou nebo nejsou manželé nehraje roli, hlavně že má otce uvedeného v RL, nebo např. rozhodnutí o osvojení
http://www.cssz.cz/…o_uprave.pdf str. 21, nikde není ani zmínka o něčem takovém
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na sirotčí důchod má nárok nezaopatřené dítě, zemřel-li rodič (osvojitel) dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do péče nahrazující péči rodičů, a dítě na ni bylo v době její smrti převážně odkázáno výživou, kterou nemohli ze závažných důvodů zajistit jeho rodiče. Nárok na sirotčí důchod po takové zasnulé osobě vznikne za předpokladu, že tato osoba byla poživatelem starobního nebo invalidního důchodu nebo ke dni smrti splnila podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod nebo podmínky nároku na starobní důchod anebo zemřela následkem pracovního úrazu. Oboustranně osiřelé nezaopatřené dítě má za splnění těchto podmínek nárok na sirotčí důchod po každém z rodičů (osvojitelů). Nárok na sirotčí důchod nevzniká po pěstounovi nebo jeho manželovi. Nárok na sirotčí důchod zaniká osvojením. Pokud oboustranně osiřelé dítě osvojí jen jedna osoba, zaniká nárok na ten sirotčí důchod, který náležel po osobě, kterou osvojitel nahradil. Dojde-li ke zrušení osvojení, vznikne nárok na sirotčí důchod znovu, a to ve výši, v jaké by náležel, kdyby byl vyplácen ke dni zrušení osvojení.
- Citovat
- Upravit
Sirotčí důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra, stejná pro všechny důchody, činí v roce 2010 2 170 Kč měsíčně. Výše procentní výměry sirotčího důchodu činí 40 % procentní výměry starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, na který měl nebo by měl nárok zemřelý v době smrti. Zanikl-li nárok na sirotčí důchod proto, že dítě přestalo být nezaopatřené a nárok na sirotčí důchod vznikl znovu, neboť podmínka nezaopatřenosti byla znovu splněna, nesmí být výše procentní výměry sirotčího důchodu nižší než procentní výměra sirotčího důchodu, která náležela ke dni zániku nároku na tento důchod.
Viz také životní situace na Portálu veřejné správy:
http://portal.gov.cz/…6/_s.155/708?….
- Citovat
- Upravit
Dotaz
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Zemřel mi otec, když jsem byla malá a od té doby na mě mamina pobírá sirotčí důchod. S nástupem na vysokou školu jsme se domluvily, že budu dostávat na účet jistý obnos peněz, který budu mít na měsíc k dispozici. Zbytkovou část si ponechá na mé domácí výdaje. S penězi se snažím hospodařit rozumně používám je především na školu, jízdné, stravování. S příležitostnou brigádou se snažím pokrýt zbytkové drobnosti. Mámin přítel, se kterým žijeme, se však k tomuto staví silně odmítavě, protože si myslí, že jsem drzá, když „vyžaduji“ po mámě tento obnos, protože náleží mámě a ne mě a jeho věta, že takové kapesné nedostává nikdo z našeho okolí(kapesné, ze kterého si platím vše potřebné, ne kapesné, které prohýřím zábavou, jak si on mylně myslí) S nástupem prázdnin mi bylo oznámeno, že nic neušetřím (jak asi), tak budu dostávat ještě menší díl a zbytek bude opět na mé domácí výdaje, které jsou však o prázdninách nulové, jelikož se „živým“ ze své brigády a pobývám u svého přítele, tudíž z domova nic nepotřebuji. Chtěla bych se zeptat, zda-li se mám postavit za své zájmy (sirotčí), nebo je nechávat, protože si to vysvětluji nesprávně a zaujatě a peníze beru jako samozřejmost?
- Citovat
- Upravit
Sirotčí důchod
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda-li někdo nevíte, kde zjstim, v jaké výši pobírám sirotčí důchod? Řeknou mi to normálně na pracáku na důchodovém?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Katy15 píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda-li někdo nevíte, kde zjstim, v jaké výši pobírám sirotčí důchod? Řeknou mi to normálně na pracáku na důchodovém?
Jsi plnoletá? Pokud ano tak ti to řeknou, pokud ne tak asi ne. Protože to za tebe pobírá zákonný zástupce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Katy15 píše:
a kdyžtak důchodové není na pracáku
je to MSSZ nebo OSSZ (městská/okresní správa sociálního zabezpečení)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Becky00
Plnoletá jsem a zákonný zástupce ho za mě sice pobírá, ale nechce mi ho dávat a to i přesto, že mě neživí. Takže to chceme s přítelem pořešt tak, že mu budeme dávat o tu částku menší nájem.
Takže díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Katy15 píše:
@Becky00
Plnoletá jsem a zákonný zástupce ho za mě sice pobírá, ale nechce mi ho dávat a to i přesto, že mě neživí. Takže to chceme s přítelem pořešt tak, že mu budeme dávat o tu částku menší nájem.
Takže díky
hele ty musíš každý rok od tvé plnoletosti podepisovat souhlas že ho za tebe pobírá někdo jiný. A na tom souhlasu je to napsané kolik to je
(já jsem posílala na důchod papíry zrovna dneska)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Becky00
No
Plnoletá už jsem 2 roky a ještě jsem fakt nic takovýho nepodepisovala
To je divný
Asi se tatínek zapomněl zmínit.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Katy15 píše:
@Becky00
NoPlnoletá už jsem 2 roky a ještě jsem fakt nic takovýho nepodepisovala
To je divný
Asi se tatínek zapomněl zmínit..
V tom případě tě zfalšoval
oni to moc nezkoumají, stačí tam jen podpis a to zvládne kdokoliv, když neví jak tvůj vypadá, bohužel ![]()
hele jestli tě to uklidní tam mě mamka až do 18 tvrdila že dostává o hóódně míň než to v reálu bylo. Abych po ní náhod něco nechtěla kupovat
pak to musela říct ![]()
ale jestli to chceš orientačně tak je to kolem 5 000… záleží kolik ten rodič vydělával ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit