Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dobrý den jdu si pro radu. synovi je 8 let a bohužel trochu šišláNeumi srozumitelně vyslovit š a ž, s písmenem č měl taky problém ale to jsme vychytali. samozrejme jsme jeho šišlání řešili ale nějak se mi nezdá přístup
logopedka tvrdí že má čas a časem se to spraví, ze na to mají vliv jeho přední zuby které nemá ještě pořádně vyrostlé..jeho zubařka nam zase tvrdí že na rovnátka je ještě brzo a jiná zubařka která ho ošetřovala na pohotovosti zase tvrdila že by na rovnátka už měl čas že má špatně rostlé jedničky
A jeho dětská doktorka nám zase pro zmenu doporučuje poslat kluka na odstranění nosních mandlí že to může pomoci
co by jste dělali vy?
změnila logopeda.. přední zuby mají vliv možná první měsíc - když vypadnou.. pak už ne.
Změnila logopedii a dala rovnatka a kdyby nepomohlo tak odstranit mandle. Nedává jazyk mezi zuby když mluvi?
Mmchdm, můj nedokázal vyslovit č, š, ž pro zkrácené svaly kolem pusy - musel ty písmena šeptat a svaly se uvolňovaly speciálním cvičením.. trvalo to asi půl roku a zvládl to ![]()
A začal šišlat, když mu vypadly zuby? Nebo šišlal vždy? Podle toho bych tlačila na pilu s logopedií a případně změnila logopedku. Každopádně naučit se písmeno docela trvá. Někdy to je hned a jindy se s tím moříme dlouho. Konkrétně teď č trvalo snad půl roku, než jsem natrénovali.
K rovnátkům - se zubařem nemá cenu to řešit. Nechala bych si napsat doporučení na ortodoncii a tam bych se domluvila.
Pokud jde o nosní mandli - dětská nemá jak to posoudit. Pokud se ti zdá, že huhňá, hůř slyší nebo cokoli, tak zase doporučení a na orl. Tam se na mandli podívají kamerou a budete mít jasno ![]()
Jsem logopedka, tupé sykavky (ŠČŽ) se fyziologicky fixují mezi 6 - 7 letyj věku, v 8 je už má umět. Vypadlé zuby můžou komplikovat vyvození, ale pokud má třeba oslabený jazyk, neo zhoršenou hybnost a motoriku mluvidel, pak už můžete trénovat to.
Jděte jinam.
Mandli neporadím, rovnátka také ne, to bych musela vidět.
@jannina1 to blbost není, obvykle tou dobou už mandle atrofuje, ale mám i puberťáky, co je ještě mají.
Vys…bych se na doktory a použila mozek.. a začala něco dělat…to je moje upřímná rada od srdce co bych dělala ![]()
Dobrý den jdu si pro radu. synovi je 8 let a bohužel trochu šišlá
Neumi srozumitelně vyslovit š a ž, s písmenem č měl taky problém ale to jsme vychytali. samozrejme jsme jeho šišlání řešili ale nějak se mi nezdá přístup
logopedka tvrdí že má čas a časem se to spraví, ze na to mají vliv jeho přední zuby které nemá ještě pořádně vyrostlé..jeho zubařka nam zase tvrdí že na rovnátka je ještě brzo a jiná zubařka která ho ošetřovala na pohotovosti zase tvrdila že by na rovnátka už měl čas že má špatně rostlé jedničky
A jeho dětská doktorka nám zase pro zmenu doporučuje poslat kluka na odstranění nosních mandlí že to může pomoci
co by jste dělali vy?