Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte maminky,
moje dvouletá dcerka dostala k vánocům panenku Adélku. Panenka je to moc pěkná, má vlásky, které se dají česat, jsou k ní navíc ještě gumáčky, sponky, zrcátko a hřeben. Má ale jednu velkou vadu. Umí sice říkat 100 vět a zpívat pár písniček, ale šišlá a to se mi moc nelíbí. Je namluvená nějakým malým dítětem, zřejmě asi chlapečkem ( dle hlasu), to by nevadilo, ale ta hrozná výslovnost mi teda vadí. Naše dcerka má výslovnost lepší a tak přemýšlím, aby třeba při poslouchání té panenky nezačala taky šišlat. Vím, že ji prostě můžu vypnout a hotovo. Jsem z toho ale trochu rozčarovaná, za ty peníze by si člověk představoval výslovnost ukázkovou, aby dítě mohlo i něco pochytit ( třeba pes od Fisher Price, to je jiná). Jaké jsou Vaše zkušenosti ? Taky máte šišlající panenky a co si o tom myslíte ?
Díky za reakce.
Tak já s tebou souhlasím, já třeba nemám ráda medvídka pů, protože tygřík si očividně šlape na jazyk a prasátko sice roztomilá postavička, ale řeč nic moc.
My teda máme kluka a autíčka snad nešišlají, ale byla ych asi rozčarovaná stejně jako ty
Také s Vámi souhlasím.Máme toho psa od Fischer price a je super.mám taky kluka ale z panenky co šišlá bych taky nadšená nebyla
Ahoj
Nemáme šišlající hračky.A rozhodně bych je ani nechtěla.Moc by mě to mrzelo,kdybych zjistila,že nějaká hračka šišlá.Takže ti rozumím.
A mě osobně „vadí“ i pes od Fisher Price,protože zdrobňuje.Taky doma zdrobňujeme,ale používáme hlavně „normální tvar“ (pusa,nos…apod.).
Ahoj,
je otázkou, jak často si Tvá holčička s panenkou hraje a pouští ji. Přeci jen mnohem častěji slyší mluvit Tebe (vás) a panenka ji v řeči třeba vůbec neovlivní. Těžko říct. Chtělo by to asi názor nějakého odborníka.
Zase si nedovedu představit, že by panenka mluvila hlasem patnáctiletého puberťáka. ![]()
Jo a náš pejsek od Fisher Price teda nezdrobňuje, ale říká právě.. Pusa, nos, ruka, noha… Jsme s ním moc spokojení. ![]()
princeznaL píše:
Jo a náš pejsek od Fisher Price teda nezdrobňuje, ale říká právě.. Pusa, nos, ruka, noha… Jsme s ním moc spokojení.
Hmmmm,budu muset navštívit švagrovou.
Já jsem měla za to,že říká ouško,nožka apod. ![]()
Fischer pes říká(alespoň ten náš)noha ruka atd.,ale i modré ouško a nožička mě to nevadí.
Sunnny píše:
Fischer pes říká(alespoň ten náš)noha ruka atd.,ale i modré ouško a nožička mě to nevadí.
Tak jak říká obojí,tak je to dobré.
Mě od zdrobnělin odrazuje známé syn,když ve 2,5 letech mi neukázal,kde má nos.Ale kde má nosánek už věděl. ![]()