Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My platíme dokonce jen 1600,–.
@JayLee není to pro každého no ![]()
Edit: dočetla jsem a chudák holka, ani se jí nedivim…
Příspěvek upraven 01.05.16 v 13:06
Nám pravidelně odjíždí několik dětí, když zjistí, že se musí mýt v potoce a místo záchoda jsou latriny a dokonce chceme, aby něco dělali - mladší děti musí např. chodit sbírat šišky. A další kámen úrazu bývají stany. Některé děti jsou z toho naprosto paf, že jim do stanu lezou mravenci a další havěť.
Ale samozřejmě záleží hodně na vedoucích, když jsou praštěný, tak udělají naprosto šílené podmínky. Jednou jsem byla na chlapeckém táboře (já, ještě jedna holka a s námi 20 kluků) a to byl teda hukot. Moje máma na to dodnes vzpomíná s hrůzou (byla tam v kuchyni, tak jsem jela s ní a protáhla to na turnus našeho oddílu). Byli jsme tam 2 týdny, většinu času propršelo, všichni jsme byli pořád špinaví, smradlaví, protože když nepršelo, tak jsme lezli bahnem a bažinama (trest za neposlušnost a my se bouřili pořád
), v dešti jsme chodili pochody a nesměli jsme mít pláštěnku… No a vrchol byl, když jsme uschnuli, tak jsme udělali nějaký malér (utekli jsme vedoucímu, protože nás nutil k něčemu, co jsme nechtěli), vyházeli nám všechno ze stanů (včetně spacáků) a polili vodou. Bylo nám od 10 do 15 let.
My máme ještě ten luxus, že máme stálou základnu, máme tam studánku s dobrou vodou, tak tu používáme na mytí dětí a jejich rukou (máme umývárnu s tekoucí vodou z kohoutku - barely s kohoutky, které se podle potřeby mění, a sprchu, kde se děti mohou denně sprchovat - dělají jen vlčata a světlušky, skauti a skautky chodí dobrovolně do tůně v potoce
), máme tam chatu s kamny, takže při nepřízni počasí dáváme mladší děti spát tam. Latríny jsou krásné, dřevěné, čisté.
Letos jede na skautský tábor poprvé můj 4letý syn - s babičkou, co tam bude vařit.
@JayLee tak to je děs. Je špatné, když se to tak nechá. Chce to najít kompromis. My máme taky smíšené tábory - děti od 5 do 15 let, ale většinou to je tak, že mladší zvládají a starší se nenudí. Jsou dny, kdy prostě mají starší děti svůj program a mladší se nechají odpočinout a pohrát. U nás jezdí i hodně dospělých, takže to není problém. Podle mě jsou smíšené tábory super, že se děti naučí spolu vycházet a i pro vedoucí, protože velcí pomohou s malými.
My taky nemáme ledničku, ale zbytky se nenechávají a věci podléhající zkáze se nikdy nevozí dopředu. Každé ráno nám vozí někdo zásoby na daný den. Sice to je 0,5 km do kopce (musíme pěšky, protože se u nás nedá zajet až k táboru), ale je to to nejmenší a nejjednodušší, co se dá udělat.
@JayLee třeba jsme chodily všichni společně hrát softball. na louce se udělaly mety, měli jsme jednu bejsbolku, pár teniskáků, rozdělili jsme se tak, abysme byli věkově vyvážení a je jasné, že prťatům to nešlo, ale to nadšení, když se výjiměčně trefili, z toho měli radost i ti velcí a „dobří“. trefili se a stáli jak tvrdý Y a my na ně, tak pojd, utíkej a tak zařčali utíkat
no prostě prča pro všechny.
No takovy tabor je fakt na houby. U nas byly skupinky, protoze i v tom oddilu jsou v urcitych druzinkach dle veku a domluvy.Jsou teda smiseni, poprve, protoze si hodne jako druzinka vyhovovali tak kluci i holky druheho stupne zs, ale je to druzinka o sesti lidech a ve stejnem slozeni to tahnou uz od skolky.
A tady vedouci velkych kluku pribral na svuj akcnejsi program i kluky z teto skupinky, vse je o domluve.
I kdyz tady se jedna o stredisko jen s peti druzinkami.
Z toho velci kluci uz jezdi uplne solo na svoje putaky, na tabore jenom pomahaji stavet stany a pak likvidovat.
Na mazleni se a cesani culicku u malosku mame kucharku, to je takova vseobjimajici mamina, ktera v polni kuchyni vytvari dorty, kdyz ma nekdo narozky a je ochotna varit na prani ruzna jidla, kdyz si detatka moc vymysli, zvlada i bezlepkovou dietu.
@Billi souhlasím
My třeba máme „lednici“ ve skále, je tam chladno a máme to vše ještě v takových barelech.
U nás taky lednice nebyla… Vše se vozilo ráno jen na ten den, teda kromě konzerv nebo přesnídávek, co byly občas na svačinu… To měli vedoucí ve velkých stanech. A co by nepřežilo ani ten den, to bylo ponořené v potoce.
@kaja00 my máme sklípek v zemi, je to kovová krabice, kolem ní je nějaká izolace (je to už několikátá verze, takže nevím, co je okolo), zahrnutá hlínou (máme základnu v údolí, takže je ve svahu) a zbytek potlučený dřevem. I v těch největších parnech tam je chladněji než jinde. No a jako další máme „ledničku“ a to je plastová krabice, co je v potoce a tam dáváme másla a další. Ale to je spíš na drobnosti.
Nase stredisko nema svoji zakladnu, vzdy si mista taboru pronajimaji od jinych stredisek, coz je fajn, ze se decka podivaji do ruznych mist a koutu republiky.
M
ČB? Sem jsme se teď přestěhovali a já sem děti jednou chtěla dát do skauta. Tak to nemám radost, že to tu tak blbě funguje ![]()
@jessikka já jsem před pětadvaceti lety (panebože, já jsem stará
) chodila do turistického oddílu, manžel teď někde vyštrachal fotku z tý doby, mají stránky a všichni bývalí členové medailonek
Fungují do teď, vedoucí je pořád ten stejnej, pošlu ti odkaz, jestli chceš. Tehdy před lety jsme se oddělili právě ze Zálesáka (to byla myslím taková obdoba Skautu) a vstoupili jsme do Hnutí Nezávislých Oddílu, teď fungují jako zájmové sdružení (nebo jak se ta právní forma jmenuje). Klubovnu mají pořád v Lannově loděnici.
@Billi píše:
@kaja00 my máme sklípek v zemi, je to kovová krabice, kolem ní je nějaká izolace (je to už několikátá verze, takže nevím, co je okolo), zahrnutá hlínou (máme základnu v údolí, takže je ve svahu) a zbytek potlučený dřevem. I v těch největších parnech tam je chladněji než jinde. No a jako další máme „ledničku“ a to je plastová krabice, co je v potoce a tam dáváme másla a další. Ale to je spíš na drobnosti.
máte to dobře vymyšlené
My bereme vodu z takovýho toho kanálu, nevím jak se tomu teď říká…Máme je v butelích a jezdí se skoro denně pro čerstvou vodu, kterou máme na vaření, mytí nádobí apod. Jen my se myjeme v řece ![]()
Jezdíme pořád na stejné místo ![]()
@JayLee psala jsem Jessice o tom našem turistickým oddíle, je to v příspěvku výš, nevím, jestli sis všimla. Chodila jsem tam už já a pořád fungují. Myslela jsem to pro vás jako alternativu k tomu skautu.
@JayLee koukni na stránky http://www.to-jezci.cz/ Akorát jsem si teď všimla, jak jsem kopírovala odkaz, že chtějí děti od devíti let, nevím, kolik je dcerce. Ale očíhni to každopádně. Strávila jsem s nima pár let a vzpomínám ráda ![]()
Skautské tábory jsou podle mě nejlepší jezdila jsem jako dítě, a teďka jezdím jako vedoucí a instruktorka a co zažijí ty děti tam s námi, nezažijí o prázdninách doma. Já osobně bych raději jezdila na tábory se skautami, než na dovolenou, jelikož to dítě si tam užije 100 x více než na dovolené s rodiči.