Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No takovy tabor je fakt na houby. U nas byly skupinky, protoze i v tom oddilu jsou v urcitych druzinkach dle veku a domluvy.Jsou teda smiseni, poprve, protoze si hodne jako druzinka vyhovovali tak kluci i holky druheho stupne zs, ale je to druzinka o sesti lidech a ve stejnem slozeni to tahnou uz od skolky.
A tady vedouci velkych kluku pribral na svuj akcnejsi program i kluky z teto skupinky, vse je o domluve.
I kdyz tady se jedna o stredisko jen s peti druzinkami.
Z toho velci kluci uz jezdi uplne solo na svoje putaky, na tabore jenom pomahaji stavet stany a pak likvidovat.
Na mazleni se a cesani culicku u malosku mame kucharku, to je takova vseobjimajici mamina, ktera v polni kuchyni vytvari dorty, kdyz ma nekdo narozky a je ochotna varit na prani ruzna jidla, kdyz si detatka moc vymysli, zvlada i bezlepkovou dietu.
@Billi souhlasím
My třeba máme „lednici“ ve skále, je tam chladno a máme to vše ještě v takových barelech.
U nás taky lednice nebyla… Vše se vozilo ráno jen na ten den, teda kromě konzerv nebo přesnídávek, co byly občas na svačinu… To měli vedoucí ve velkých stanech. A co by nepřežilo ani ten den, to bylo ponořené v potoce.
@kaja00 my máme sklípek v zemi, je to kovová krabice, kolem ní je nějaká izolace (je to už několikátá verze, takže nevím, co je okolo), zahrnutá hlínou (máme základnu v údolí, takže je ve svahu) a zbytek potlučený dřevem. I v těch největších parnech tam je chladněji než jinde. No a jako další máme „ledničku“ a to je plastová krabice, co je v potoce a tam dáváme másla a další. Ale to je spíš na drobnosti.
Nase stredisko nema svoji zakladnu, vzdy si mista taboru pronajimaji od jinych stredisek, coz je fajn, ze se decka podivaji do ruznych mist a koutu republiky.
M
ČB? Sem jsme se teď přestěhovali a já sem děti jednou chtěla dát do skauta. Tak to nemám radost, že to tu tak blbě funguje ![]()
@jessikka já jsem před pětadvaceti lety (panebože, já jsem stará
) chodila do turistického oddílu, manžel teď někde vyštrachal fotku z tý doby, mají stránky a všichni bývalí členové medailonek
Fungují do teď, vedoucí je pořád ten stejnej, pošlu ti odkaz, jestli chceš. Tehdy před lety jsme se oddělili právě ze Zálesáka (to byla myslím taková obdoba Skautu) a vstoupili jsme do Hnutí Nezávislých Oddílu, teď fungují jako zájmové sdružení (nebo jak se ta právní forma jmenuje). Klubovnu mají pořád v Lannově loděnici.
@Billi píše:
@kaja00 my máme sklípek v zemi, je to kovová krabice, kolem ní je nějaká izolace (je to už několikátá verze, takže nevím, co je okolo), zahrnutá hlínou (máme základnu v údolí, takže je ve svahu) a zbytek potlučený dřevem. I v těch největších parnech tam je chladněji než jinde. No a jako další máme „ledničku“ a to je plastová krabice, co je v potoce a tam dáváme másla a další. Ale to je spíš na drobnosti.
máte to dobře vymyšlené
My bereme vodu z takovýho toho kanálu, nevím jak se tomu teď říká…Máme je v butelích a jezdí se skoro denně pro čerstvou vodu, kterou máme na vaření, mytí nádobí apod. Jen my se myjeme v řece ![]()
Jezdíme pořád na stejné místo ![]()
@JayLee psala jsem Jessice o tom našem turistickým oddíle, je to v příspěvku výš, nevím, jestli sis všimla. Chodila jsem tam už já a pořád fungují. Myslela jsem to pro vás jako alternativu k tomu skautu.
@JayLee koukni na stránky http://www.to-jezci.cz/ Akorát jsem si teď všimla, jak jsem kopírovala odkaz, že chtějí děti od devíti let, nevím, kolik je dcerce. Ale očíhni to každopádně. Strávila jsem s nima pár let a vzpomínám ráda ![]()
Skautské tábory jsou podle mě nejlepší jezdila jsem jako dítě, a teďka jezdím jako vedoucí a instruktorka a co zažijí ty děti tam s námi, nezažijí o prázdninách doma. Já osobně bych raději jezdila na tábory se skautami, než na dovolenou, jelikož to dítě si tam užije 100 x více než na dovolené s rodiči.
@JayLee No tak to je síla. Taky se nám stalo, že pár dětem třeba nateklo do stanů, ale vedení to řešilo hned, v případě mokrého spacáku se dal náhradní atp. No a každý, kdo se v noci bál dojít na latrínu tam mohl jít s momentální hlídkou-a využívaly to i větší děti-máš ochranou eskortu a i si s kým pokecat
A co se týče jídla, rok od roku jsme měli čím dál lepší-vzala si to na starost jedna schopná a mlsná vedoucí ![]()
Tak doufám, že najdete nějaký dobrý oddíl a že se z toho dcera brzy vzpamatuje. Tábor má mít podmínky jen tak drsné nakolik je dělá drsné sama příroda, ne že si to vedoucí pletou s vojenským výcvikem a výchovu s buzerací. My měli podmínky vždy spartánské, ale kolektiv super-žádný ujetý tresty a děcka normálně spolupracovaly-někdy mě až překvapovalo, jak je ten oddíl čím dál demokratičtější a děti zárovaň čím dál bezproblémovější (v průběhu asi 30 let).
@JayLee to mi připomíná tábor, na kterém jsem byla jako dítě nešlo o skautský, ale turistický, za trest museli zlobivé děti umývat záchody, šlo většinou o malé neposedy do deseti let, jídlo nám vařila jedna maminka, byla jsem z domu zvyklá na ledaco, ale i tohle bylo pro mě silné kafe/ běžně se ze zbytků, co děti nedojedli, dělali polévky, pomazánky, plenivý chleba se okrájel, polivky - uvařili se kolinka, voda se slila, hodili se tam nudle a dvě mrkve a bylo hotovo ![]()
@Kamila17 píše:
Skautské tábory jsou podle mě nejlepší jezdila jsem jako dítě, a teďka jezdím jako vedoucí a instruktorka a co zažijí ty děti tam s námi, nezažijí o prázdninách doma. Já osobně bych raději jezdila na tábory se skautami, než na dovolenou, jelikož to dítě si tam užije 100 x více než na dovolené s rodiči.
Tak tak, bohužel u nás jede pár dětí radši na dovolenou
a to se dělá kvůli nim pouze jednotýdenní tábor ![]()