Škola a ambidextrie

12272
6.5.15 11:25

škola a ambidextrie

Zajímalo by mě, zda tu má někdo dítě ambidextra a jestli z toho plynuly ve škole nějaké problémy. U dcerky nám teď oznámili v PPP poradně ambidextrii, což mě nepřekvapuje, protože já jsem také ambidextr, ale dříve se to tak neřešilo, takže já si to začala uvědomovat, až u určitých situacích, kdy jsem si uvědomila, že mi nevadí střídat ruce, popř. že u některých činností preferuji levou ruku, tu především a u jiných zase ruku pravou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10728
6.5.15 11:30

Myslím, že to v ničem nevadí, zkušenosti s dítětem nemám. sama jsem asi ambidextr, ale nikdy mi to v ničem nevadilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
6.5.15 11:35
@tasa píše:
Myslím, že to v ničem nevadí, zkušenosti s dítětem nemám. sama jsem asi ambidextr, ale nikdy mi to v ničem nevadilo

Právě mě to překvapilo, že v té poradně to řešili. Já třeba pár problémů měla, tedy spíš nedorozumnění, ale byly dost zanedbatelné a vlastně na tom jsem si až uvědomila, že i když píšu pravou (děsně škrabu) tak některé věci zase dělám spíš levou. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10728
6.5.15 11:45
@tiffany píše:
Právě mě to překvapilo, že v té poradně to řešili. Já třeba pár problémů měla, tedy spíš nedorozumnění, ale byly dost zanedbatelné a vlastně na tom jsem si až uvědomila, že i když píšu pravou (děsně škrabu) tak některé věci zase dělám spíš levou. :nevim:

tak pokud vyšel jako jediný „problém“ tohle, tak CO JINYHO by měli řešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
6.5.15 11:46
@tasa píše:
tak pokud vyšel jako jediný „problém“ tohle, tak CO JINYHO by měli řešit…

To právě ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
6.5.15 12:01
@tasa píše:
tak pokud vyšel jako jediný „problém“ tohle, tak CO JINYHO by měli řešit…

Tak jsem hledala na internetu a prý by ta ambidextrie mohla souviset s poruchami učení. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
6.5.15 12:03

@tiffany v dnešní době se to moc řeší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
6.5.15 12:05

@tiffany já mám pocit, že možná starší dcera bude ambidextr, já jsem taky ambidextr, do třetí třídy jsem si běžně ruce přehazovala a nikdo nic nepoznal :nevim: v PPP jsem před nástupem do školy byla, tehdy jsem prý psycholožce (nebo kdo mě to vyšetřoval) jasně vysvětlila, že musím psát pravou rukou, protože levou bych si to rozmazávala (řešilo se u staršího bratránka - leváka) a bylo :lol:
dodnes dělám většinu věcí spíš levou rukou, pravou píšu, stříhám a žehlím :lol: problémy ve škole jsem neměla, ani s učením, jen občas učitelé vyjádřili podiv (např. matikář na gymplu, když jsem rýsovala na tabuli a přehodila jsem si ruce :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
6.5.15 12:23
@chaarleene píše:
@tiffany já mám pocit, že možná starší dcera bude ambidextr, já jsem taky ambidextr, do třetí třídy jsem si běžně ruce přehazovala a nikdo nic nepoznal :nevim: v PPP jsem před nástupem do školy byla, tehdy jsem prý psycholožce (nebo kdo mě to vyšetřoval) jasně vysvětlila, že musím psát pravou rukou, protože levou bych si to rozmazávala (řešilo se u staršího bratránka - leváka) a bylo :lol:
dodnes dělám většinu věcí spíš levou rukou, pravou píšu, stříhám a žehlím :lol: problémy ve škole jsem neměla, ani s učením, jen občas učitelé vyjádřili podiv (např. matikář na gymplu, když jsem rýsovala na tabuli a přehodila jsem si ruce :lol: )

U mě si toho taky nikdo ani nevšiml, protože jsem psala pravou. Třeba když mi bylo asi 14, tak si máma všimla, že chvíli šiju levou a chvíli pravou 8o :mrgreen: Jinak třeba dohady s přítelem, proč nedávám příbory v odkapávači tam, co patří, do té přihrádky a hážu to na talíře, takže jsem se nad tím musela zamyslet, abych si uvědomila, že myju nádobí levou rukou, držím ho v pravé a jelikož byl odkapávač vlevo, tak jsem tam přes tu levou ruku nedosáhla. :mrgreen: Teď mám odkapávač pravo a je pohoda. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
6.5.15 12:30

Co je důležité, tak zvolit jednu ruku, kterou se bude psát. Nácvik psaní by měl totiž probíhat jen jednou rukou, stejně „pěkně“ se to oběma tak jako tak nenaučí. Je vhodné ruku zvolit před nástupem do školy, aby pak ve škole už mělo dítě jasno a nepřemýšlelo před každým úkolem, na který bude potřebovat tužku. Na stříhání a podobné činnosti ať si ruce klidně střídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
6.5.15 12:46

@tiffany zajímavé, mám stejnou zkušenost, že odkapávač mi vyhovuje vpravo, ale truhlář při návrhu kuchyně mi neochvějně tvrdil, že jako levák přece MUSÍM mít odkapávač vlevo (mám kuchyni leváckou, vyhovuje mi to víc)… no, stála jsem si za svým, odkapku mám napravo a super :palec:

@zuzkasim zrovna to stříhání je jediná činnost, u které zatím trvám na pravé ruce - protože klasické nůžky v levé prostě šmajdají, myslím, že bude lepší, když se naučí rovnou stříhat pravou, než aby se musela spoléhat na to, že má u sebe vždy speciální nůžky :think: :nevim: jinak s tím psaním souhlasím, já sice umím psát oběma, ale pravou je to úhlednější a čitelnější :) jinak do PPP se s ní pro jistotu před nástupem do školy vypravím, abych věděla, kterou rukou má spíš psát :think: jinak to neřeším vůbec :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
6.5.15 12:50
@zuzkasim píše:
Co je důležité, tak zvolit jednu ruku, kterou se bude psát. Nácvik psaní by měl totiž probíhat jen jednou rukou, stejně „pěkně“ se to oběma tak jako tak nenaučí. Je vhodné ruku zvolit před nástupem do školy, aby pak ve škole už mělo dítě jasno a nepřemýšlelo před každým úkolem, na který bude potřebovat tužku. Na stříhání a podobné činnosti ať si ruce klidně střídá.

Aha, tak s tím práce nebude. Tužku drží v pravé ruce a to už odmalinka, takže mě ta ambidextrie trochu překvapila. Psycholožka v ppp o mé ambidextrii nevěděla a já zase nevěděla, že to tam budou řešit, takže nijak ovlivněná být nemohla. Navíc má dominantní pravé oko, takže to psaní pravou rukou by asi bylo na místě. Díky za tip. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
6.5.15 12:53
@chaarleene píše:
@tiffany zajímavé, mám stejnou zkušenost, že odkapávač mi vyhovuje vpravo, ale truhlář při návrhu kuchyně mi neochvějně tvrdil, že jako levák přece MUSÍM mít odkapávač vlevo (mám kuchyni leváckou, vyhovuje mi to víc)… no, stála jsem si za svým, odkapku mám napravo a super :palec:@zuzkasim zrovna to stříhání je jediná činnost, u které zatím trvám na pravé ruce - protože klasické nůžky v levé prostě šmajdají, myslím, že bude lepší, když se naučí rovnou stříhat pravou, než aby se musela spoléhat na to, že má u sebe vždy speciální nůžky :think: :nevim: jinak s tím psaním souhlasím, já sice umím psát oběma, ale pravou je to úhlednější a čitelnější :) jinak do PPP se s ní pro jistotu před nástupem do školy vypravím, abych věděla, kterou rukou má spíš psát :think: jinak to neřeším vůbec :)

No a jak tedy myjí nádobí praváci? Pravou rukou, nebo levou? Já už v tom mám zmatek. Nebo teď jsem se pozorovala, kterou rukou otvírám dveře a na jedněch dveřích je klika vlevo, tak tam otvírám pravou a na druhých je vpravo, tak tam otvírám levou. To jako praváci otvírají dveře jen pravou? :think: :mrgreen: S tou řasenkou je to taky zajímavý. Nevěděla jsem, že praváci používají jen pravou ruku. To si nějak nedokážu představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4760
6.5.15 12:57

@tiffany
jsem pravák a myju nádobí pravou a levou si to držím a odkládám pak vpravo…
dveře si vůbec nedokážu uvědomit, jak otevírám, ale řekla bych že pravou, ať je klika kdekoli…
a joooo, řasenku beru jen do pravé. Proto mám pokaždé jedno oko trochu jiné :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
6.5.15 12:59
@Jarka K píše:
@tiffany
jsem pravák a myju nádobí pravou a levou si to držím a odkládám pak vpravo…
dveře si vůbec nedokážu uvědomit, jak otevírám, ale řekla bych že pravou, ať je klika kdekoli…
a joooo, řasenku beru jen do pravé. Proto mám pokaždé jedno oko trochu jiné :mrgreen: :mrgreen:

Jé ahá, tak to díky za info. To jsem vůbec netušila, že praváci to mají až tak vyhraněné. To mi pak ta ambidextrie přijde spíš jako výhoda. Jak si třeba pravák ostříhá nehty na pravé ruce? 8o :think: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí