Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Anonymní píše:Vera111 píše:No pro někoho je možná lepší když má matka rodičák 3800,– a otec jim hodí na alimentech na obě děti 1500,– hlavně že se s dětma uvidí minimálně 3× týdně.
hlavně že jsou finančně zabezpečené. Že strádají psychicky, to už je druhořadé, že…![]()
Promiň, ale nechat je bez financí mi přijde nezodpovědné.Aby neměli kde bydlet a co jíst.
tak teď sis sama odpověděla co je pro ně lepší ![]()
Jenže vy chcete obojí. Tak to se potom ale musíte srovnat s následky.
Vera111 píše:Anonymní píše:tak teď sis sama odpověděla co je pro ně lepšíVera111 píše:No pro někoho je možná lepší když má matka rodičák 3800,– a otec jim hodí na alimentech na obě děti 1500,– hlavně že se s dětma uvidí minimálně 3× týdně.
hlavně že jsou finančně zabezpečené. Že strádají psychicky, to už je druhořadé, že…![]()
Promiň, ale nechat je bez financí mi přijde nezodpovědné.Aby neměli kde bydlet a co jíst.
Podle mě teda rozhodně není lepší, když by neměli z čeho žít, hlavně že by byli s oběma rodiči.A pochybuju, že by to tak bralo i to dítě.Sama vidím ve škole jak se chovají k dětem které mají staré obnošené oblečení a nosí si „levné“ svačiny.Stane se z něj úplný outsider a děti se jim smějí.Tohle to dítě rozhodně poznamená více než to, že vidí méně často jednoho z rodičů.
Navíc když by museli žít někde v garsonce nebo v azyláku těm dětem asi taky moc nepřidá.
Anonymní píše:Vera111 píše:Podle mě teda rozhodně není lepší, když by neměli z čeho žít, hlavně že by byli s oběma rodiči.A pochybuju, že by to tak bralo i to dítě.Sama vidím ve škole jak se chovají k dětem které mají staré obnošené oblečení a nosí si „levné“ svačiny.Stane se z něj úplný outsider a děti se jim smějí.Tohle to dítě rozhodně poznamená více než to, že vidí méně často jednoho z rodičů.Anonymní píše:tak teď sis sama odpověděla co je pro ně lepšíVera111 píše:No pro někoho je možná lepší když má matka rodičák 3800,– a otec jim hodí na alimentech na obě děti 1500,– hlavně že se s dětma uvidí minimálně 3× týdně.
Navíc když by museli žít někde v garsonce nebo v azyláku těm dětem asi taky moc nepřidá.
a myslíš, že neustálými změnami školy by netrpěly? Obzvlášť když jsi ta učitelka a vidíš jak se ostatní děti chovají? Opravdu ta střídavka za to stojí?
Já nechci, abyste volili, mezi tím nechat děti vyhladovět, nebo žít u nich. Jen říkám, že pokud už žít v jejich blízkosti opravdu nelze, je zbytečné je trápit takovýmto systémem výchovy.
Navíc jsi tu psala, že sestěhovat by se dalo, ale i vzdálenost 45 km se ti zdá moc. No mně to připadá lepší, než drátem do oka.
Ale udělejte si to jak chcete. Ty evidentně poradit nechceš, chceš slyšet jak je to skvělé a ať do toho jdete. Tohle ale nevím kde ti kdo řekne…
Nechci slyšet ať do toho jdeme a jak je to skvělé.Chtěla jsem znát názory a rady lidí kteří takto fungují.Ve škole máme takto fungující rodiny(ne v mé třídě).Děti tráví měsíc s matkou zde a s otcem v cizině.
Chtěla jsem znát názory rodičů, kteří to tak mají, jak to jde, jestli je to problémové, jak to snášejí děti.Ne hypotézy lidí, kteří o tom nemají ani páru.
Anonymní píše:
Nechci slyšet ať do toho jdeme a jak je to skvělé.Chtěla jsem znát názory a rady lidí kteří takto fungují.Ve škole máme takto fungující rodiny(ne v mé třídě).Děti tráví měsíc s matkou zde a s otcem v cizině.
Chtěla jsem znát názory rodičů, kteří to tak mají, jak to jde, jestli je to problémové, jak to snášejí děti.Ne hypotézy lidí, kteří o tom nemají ani páru.
já ale mám páru! Jak už jsem psala, máme jedenáctiletou holku ve střídavé péči. Střídáme ji co týden, už tak mi připadá, že to pro ni není nic extra, ale má aspoň své kamarádky ve škole, o kterých hodně mluví a má je ráda. Škola je jediný pevný bod v jejím životě, jinak je vše pohyblivé. Ten jediný bo bych jí za žádnou cenu nevzala.
Takže ano, skutečně o tom páru mám
navíc se tohle těžko pozná u dětí na prvním stupni. Ty jsou ještě celkem přizpůsobivé. Ale u puberťáka, který svou partu kolem sebe potřebuje neustále, už mi to teda přijde jako dost na překážku. A jak už jsem psala, co až si najde kluka? Taky u něj bude na střídačku, nebo si ho budete brát taky, nebo bude mít dva? Spíš ji takovej kluk kopne do zadku do týdne potom, co odjede, Takhle se bohužel ty děti chovají. A jsem si jistá, že právě v období puberty by vás za toto opatření mohla úspěšně všechny nenávidět. A ono se to blíží. My jsme taky začínali se střídavkou v sedmi letech a bác, najednou jí je jedenáct a už začíná házet patky…
Takže si myslíš, že je lepší to nechat tak jak je?Aby žila u mámy a k nám jezdila na prázdniny? Mám strach aby potom neměla pocit, že ji tady nechceme.I když vypadá, že to chápe, proč nemůže být pořád nebo více s námi.Nechceme to „svalovat“ na školu , aby ji nepřestala mít ráda.
Je to těžké, já nevím co dělat.
Anonymní píše:
Takže si myslíš, že je lepší to nechat tak jak je?Aby žila u mámy a k nám jezdila na prázdniny? Mám strach aby potom neměla pocit, že ji tady nechceme.I když vypadá, že to chápe, proč nemůže být pořád nebo více s námi.Nechceme to „svalovat“ na školu , aby ji nepřestala mít ráda.
Je to těžké, já nevím co dělat.
jo, myslím že v tomhle případě to pro ni určitě bude lepší. Je to smutné, ale ona si časem zvykne. Třeba jí mámin nový přítel toho tátu zastoupí alespoň částečně.
@mmonica píše:
tak tohle bych vlastnim detem nikdy neudelala
Pro dítě by to bylo šílené.
Jenže problém vidím v tom, že jeden z rodičů se bezohledně i s dítětem odstěhoval a tím položil druhému rodiči nůž na krk. To se nedělá. Dítě i po rozvodu musí mít styk s oběma rodiči a proto žádný z rodičů se nesmí stěhovat příliš daleko.
@Vera111 píše:
jo, myslím že v tomhle případě to pro ni určitě bude lepší. Je to smutné, ale ona si časem zvykne. Třeba jí mámin nový přítel toho tátu zastoupí alespoň částečně.
Tak to bych nikdy nepřipustil. Mám jediné dítě a říct mi, že mě má nahradit nový přítel mé bejvalky tak udělám vše proto, aby mé dítě žilo se mnou.
Já bych to udělal tak, že ten kdo se chce odstěhovat tak ať jde, ale dítě zůstane. Podmínkou pro odstěhování dítěte by bylo udělení souhlasu druhého rodiče. Pokud by moje bejvalka se chtěla i z dcerou odstěhovat tak bych ji musel k tomu dát souhlas. Bez mého souhlasu by se mohla odstěhovat, ale bez dcery, ta by pak žila u mě.
Ahoj. Jmenuji se Jana a ráda se podělim o me poznatky. Spousta maminek mě ted asi odsoudi. Ale spravná máma neni jen ta ktera ma díte ve sve p=či, ale ta ktera se v situaci kdy se ma pri rozvodu rozhodnou kde budedite, rozhodne tak kde mu v danou situaci bude nejlepe. Mám syna 11 let. Od 4 let zije v peci otce. Po zozvodu jsem bohuzel nemela kam jit, nemela jsem dobre detstvi ( byla jsem tyrana od nevlastniho otce ) vlastniho si nepamatuji. Mama mi zakazovala se s nim schazet. Syn má od zacatku velky vztah k tatovi a k babicce a dedovi. Manzel se o vychovu pral zuby nechty a to sel prez mrtvoly. Zacinala jsem byt na vse sama a nebylo mi dobre psychicky. Bydlela jsem ruzne po podnajmech a s praci to take nebylo ruzove pokazde jsem musela dokazovat ze se o syna dokazuá postarat, delal mi vse co matky delaji otcum. Socialni pracovnice, nepomohli…Vsichni rikaly ze to chce cas… nekolikrat jsem syna nevydela pul roku… momentalne bydlim 200 km od syna. takze ho vidam take jen o prazninach a v telefonatech…Cím je starsi více situace chápe i kdyz ne uplne pochopi proc jeho tata ma uz treti zenskou a on kupu sourozencu a spousta jinych veci…ted uz z manzelem dikybohu nejedem muj nebo tvuj vikend a mohu syna videt kdykoliv a kupodivu neni ani tak casto nemocny…miluje jeho miluje me…casto rika aby jsme se vratily k sobe…Takze proc vlastne toto pisi…neni az tak moc dulezity delka casu stravenym pohromade, jako jeho kvalita. Je dulezite, aby dite vědelo ze ho mate radi, melo zažitky a vzpominky a neslyselo z vasich ust ani od rodiny a jinych deti ze je jeho rodic se kterym zije delsi dobu spatny nebo neslyselo hadky…je to silene na psychyku dospeleho tedy otce pokud je od sveho ditete odlouceno…ale bohuzel děti se nedaji rozpulit a ne vzdycky zivotni situace jdou plne detem přizpusobit…konzultace s psychologem na jejich nazor je jistě dobry a prijatelnějsi nez se ptat lidicek, treri maji jiste podobne zkusenosti, nýbrž nikdo nema totozne. v neposledni rade je potreba mluvit i se skolou, skolkou jak deti vnimaji.
Takze muj nazor je takovy, že jeden z rodicu vzdy na ukor sebe musi ustoupit pokud chce blaho pro dite. Nebude ho vidat tak casto, ale zato si spolu uziji vice radosti a na chvilky stravene s rodicem se kterym neni v peci dite nezapomina a pamatuje si je hluboko. Takze je dulezite aby ditě vedelo ze ma nekde tatu nebo mamu ze je maji radi a jsou kdykoliv napomocne az bude potreba. Az dite vyroste, samo si rozhodne kde chce zit a take si samo srovna v hlavě kdo mu lhal a kdo rikal pravdu nebo proc dana věc nesla, kdyz dite chtelo… o to vice si pak bude toho druheho rodice vazit…pokud se dohodnou rodice navzajem tak si bude vazit obou.
@Anonymní píše:
Už nás to sice napadlo, ale v dnešní době najít práci je síla.My bydlíme v Praze, takže i platově jsme na tom lépe než se stěhovat do Brna.Navíc platíme hypotéku a máme tu byt.A já bych musela dát taky výpověď v práci.
Už jsme navrhovali aby se přistěhovali do Prahy oni.Matka nepracuje, ještě je na RD a nejsou tam krom školy ničím vázaní.Ale vypadá to, že si tam našla přítele, takže to pravděpodobně neklapne.
no, ale Praha - Brno není 300km, za dvě hodiny tam jsi, a cesta tam a zpět v pátek a pak v neděli odpoledne - to zas není tak hrozný, den a půl budou holky u vás. Já bych nic neměnila. Až budou větší, máma je posadí do autobusu a vy je na nádraží vyzvednete. Vždyt budou u vás celé prázdniny - letní, jarní, zimní, velikonoční, podzimní… je spousta prázdnin během školního roku…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
No pro někoho je možná lepší když má matka rodičák 3800,– a otec jim hodí na alimentech na obě děti 1500,– hlavně že se s dětma uvidí minimálně 3× týdně.