Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chtěla bych se poradit a podělit o názory jiných maminek.
Synovi je pět let a do školky chodí od dvou. Vždy se tam moc těší a nikdy neplakal. Krásně tam spí a jí. Každý by řekl, co si přát víc že ![]()
Jenže jedna učitelka má stále problém. Říká že syn je divoký, vyrušuje, střílí po sobě s ostatníma klukama a zasedli si na jednoho kluka co je slabší. Prý ho žduchají a tahají za kapuci. A najednou z ní vylezlo slovo šikana
Nikdy tomu chlapečkovi neublížili, že by měl modřinky nebo tak.
Tak jsem to tam šla řešit a zjistila, že kluk je vývojově tak na dva roky a je mu pět. Prská na děti, vytahuje a jí šušně
Jelikož jsou u nás dvě třídy a náš syn je v předškolácích( ikdyž je listopadový), nechápu proč učitelky dali tohoto kluka k těm straším klukům a čekají, že se mu nebudou smát. Já od té doby doma do synka hučím, jak se má chovat, ale nadruhou stranu, nemám být raději, že je to normální kluk, co chodí do školky rád a má tam spousty kamarádů? ![]()
Každý den chodím do školky a třepu se co si zase učitelka vymyslí a ona mě většinou sjede před ostatníma maminkama
Doma se syn chová jako normální kluci v jeho věku, dostane na zadek když zlobí, dostává tresty a nepouštíme mu žádné pohádky, kde se bojuje. Vše co se dosud naučil a zbraních a bojování- má ze školky
Kamarádky mají všechny holčičky a tak se na mě dívají, jako na matku co má doma šíleně zlobivé dítě, ale já si myslím, že je to v jeho věku normální ![]()
Ahoj, zkusila bych se domluvit s učitelkou a případně s ředitelkou na nějakém řešení. pokud tam mají chlapečka, který je pozadu, měly by se mu více věnovat. ve školkovém kolektivu by prostě učitelky měly uhlídat, aby se někomu výrazně neubližovalo. za standartní beru, že se občas děti s někým pošťuchují, i padne nějaká rána. kor u kluků to je normální (já na toho svého tříletého taky občas slyším v jeslích, že někomu jednu dal při rvačce o auto). ty můžeš do dítěte hučet a vysvětlovat, ale ten hlavní pořádek si musí udělat ve třídě paní učitelka…
Možná je to chování normální a třeba přirozené pro děti jeho věku smát se slabším, na druhou stranu bys k tomu takto přistupovat neměla, že to přestaneš řešit. Píšeš, že to řešíš, je třeba to řešit dál. Chyba není v slabším ani v učitelkách, že takové dítě začlenili do kolektivu, problém je v tom, že dětem dnes málokdo vysvětlí, že být jiný nemusí být terčem posměchu. Jestli je vývojově na dvou letech, tak to asi je to dítko chudák a v kolektivu to vážně nemá lehké. A počtem modřin se to neměří ![]()
Věřím, nbže se snažíš to svému dítěti vysvětlit, někdy to není jednoduché, ono často ta výchova nedopadá na úrodnou půdu hned, na druhou stranu to nejde vzdát s poukazem na to, že je to chyba jiných (učitelek, dítěte). Držím palce, ať syn brzo pochopí, že toto se nedělá.
Pokud se spolčilo pár kluků a otravují slabšího, nemusí mít modřiny aby to byla šikana. Překvapuje mě, že ti vadí, že to učitelak řeší. Kdyby se to stalo tomu tvému, to by asi bylo divadlo. Místo stěžování na učitelku bys měla syna učit kde jsou hranice hraní a kde začíná ubližování
Je normalni, ze obhajujes sve dite, ale vice lidi si mysli, ze neco neni v poradku, coz by pro me byl duvod k zamysleni. Navic nevis, jak se syn ve skolce chova a sikana nejsou zdaleka jen modriny.
A posmivat se nekomu, ze je pomalejsi
no kdyz tluces hlavou o zed ty, tak proc by se nemel posmivat i syn…
Nez si budes dal stezovat na ucitelku, vezmi to jako holy fakt, a radeji res, ze kluk napada jine deti. ![]()
Jenom bych chtěla upřesnit, že šikana neznamená, že jsou modříny. šikana může být i bez modřín. U vás to možná ještě není šikana, ale ta hranice mezi dětským pošťuchováním a šikanou je velmi slabá.
To, že se silnější/větší směje slabšímu/menšímu, mi teda normální nepřijde. U dětí možná, ale od toho jsou tady rodiče, aby je naučili se chovat. Děti taky radši budou jíst rukama a ty je naučíš, že se jí příborem.
Takže já osobně bych dál pokračovala s vysvětlováním, že se to nedělá a proč. Dále bych se snažila domluvit s paní učitelkou, jestli šikanu/rozdílnost dětí, která je ok nějak probírá s dětma.
Ano, paní učitelka takhle řeší ještě tři kluky. A já si myslím, že by si měla udělat pořádek ona. Ještě jsou ve školce další dvě učitelky a ty problém nemají.
Nejhorší je, že ani ona a ani maminka si nemyslí, že ten kluk potřebuje zvlášní péči
Je mu pět a nemluví, prská a hraje si s hračkami tipu štěrchátka
Kdyby ho nechali s mladšíma dětma v druhé třídě, bylo by mu líp.
U nás na venici je to těžké, učitelky si váží hlavně dětí, jejichž rodiče jsou sponzoři a nás druhé odsouvají. Syn přišel minulý týden s modrým malíčkem a když jsem se ptala, co se stalo? Dostalo se mi jen pokrčení rameny, že asi zas něco vyváděl. Z kluka pak doma vylezlo kdo mu to udělal. Když jsem to druhý den šla řešit, tak prej ten kluk patří k hodným dětem a ten můj si to vymyslel.
Boužel nemám jinou možnost se školkou. V okolí je všechno plné a jinam ho dávat ani nechci, protože za ty roky si už vybudoval přátelsví. Je krásné když vaše dítě přijde ráno do školky a všichni děti se na něho těší, kromě toho chlapečka a učitelky, která jásá když sme nemocní
Začíná už i používat slovo hyperaktivní
No učitelka asi niky neviděla, jak se takové děti chovají
Byli jsme i u dětského lékaře a ten nám doporučil dát syna dřív do školy, prý je moc šikovný na svůj věk. Ale to já nechci, třeba by tam vyrušoval a nesoustředil se ![]()
Takhle, syn má ve třídě také „nestandardního“ chlapečka (nenalézám vhodnější výraz). Kdybych zjistila, že synek dotyčného napadá, nedejbože ve skupince, dostane velmi rázný pokyn, aby se takto nechoval. Pokud se něco děje, může to oznámit paní ucitelce, ta chlapecka zklidní. Pěstovat v dětech pocit, že je normální útočit, nepovažuji za vhodné.
@Ráďa 25 je mi dost nevolno. Z tebe. Koukám, že bys nejraději odstranila synáčkovi všechny odlišnosti světa z cesty a když ne, tak ať klidně ubližuje. V naší škole je 120 žáků a z toho je 30 integrovaných s různými vadami. To by ses asi po, kdyby ten tvůj chudinka s nimi měl vycházet. Holka v šesté třídě je velká jako batole, proč ji nevrátiit do jeslí, ať ve škole nepřekáží
Jako moje dcera měla na základce taky pěkného debílka. No jeho rodiče si možná říkali to, co ty.
promiň, ale tohle by se mělo řešit a jak jsem proti fyzickým trestům, tak za tohle, že ŠIKANUJÍ!!! slabšího, bych mu zadek zmalovala pěkně! Nechápu tvoje uvažování, fakt ne. Takže nemá modřiny, neteče z něj krev, tak co. Je slabší, tak se má počítat s tím, že se mu ostatní můžou smát ![]()
@Ráďa 25 já si tedy nemyslím, že by to měl být problém pouze školky, ale i rodiče. kdybych toto zjistila já, navrhla bych s učitelkama nějakou (třeba neformální) schůzku - klidně někde u kafíčka, kde bych se snažila zjistit, jak se to moje dítě vlastně chová. takhle mezi dveřma při předávání dítěte to může vyznít zkresleně a přijde ti, že jen jedna to řeší, ale třeba druhé na to kašlou (anebo zjistíš, že zrovna stěžující učitelka přehání). každopádně se k tom ustavíš velmi laxně. není to jen problém školky, ale zejména tvůj a tvého dítěte. a to ať je to pravda nebo ne, je třeba to řešit. ty sama nepíšeš o tom slabším chlapečkovi zrovna hezky, i to podle mě je dost zavádějícž, když to takto komentuješ… ![]()
Pozor, tak to zase ne. Já ho doma vychovávám, tak aby se ke slabším choval slušně. Stále vysvětluji jak se má chovat. Včera jsem dokonce tu maminku pozvala s chlapečkem knám. On si ale hrál s mou dvouletou dcerou s nádobíčkem a kluk když mu řekl, ať si jde hrát s autíčkama, tak nechtěl. Prostě se k němu choval jako ke své sestřičce, slušně a vše mu půjčoval. Jenže pak přijdou do školky, syn se chytne starších kluků a už si s ním nehrají ![]()
@El-Brno přesně,je cítit, jak se sama k takovému dítěti zaujímá postoj fuj. Nedivím se, že pak dítě jedná takto. A pak to ve školách nemá vypadat tak, jak to vypadá
Já jsem maminkou právě takového „nestandardního“ chlapečka (tedy je pravda, že je ve třídě nejmladší - na Vánoce mu budou tři roky a je to smíšená třída, takže většina 4 a 5 let a předškoláci) a naopak jsem strašně příjemně překvapená, jak se ostatní děti k tomu našemu chovají pěkně. Je to takové jejich miminko. Je tedy pravda, že syn rozhodně není nijak agresivní. Když ráno přijde do třídy, holčičky ho dokonce začnou objímat
Já si naopak myslím, že pro ostatní děti to je přínos. Samozřejmě to učitelka musí hlídat a je i v pořádku, že to s vámi řeší. Je třeba to dítěti vysvětlit i doma.
@Ráďa 25 no jestli ho vychováváš opovrhuj s takovými lidmi, ale nedej to na sobě znát, tak nemůžeš čekat výsledek. Sama se tady prezentuješ ve stylu, můj chytrý úspěšný syn má problém s blbečkem a oni nám ho nechtějí odstranit z cesty do jiné třídy)
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.