Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ráďa 25 očividně i ty sama si myslíš, že syn s chováním problémy má, jak sama píšeš, trestáš ho za to, domlouváš mu… takže na to, že by si jedna jediná učitelka vymýšlela, podle mě ani sama neveříš. možná trochu přehání, ale stavět se k tomu, že je toto normální ani v mírnější verzi, jistě nejde. a jistě nejde jen po učitelkách chtít, aby situaci zvládly bez pomoci rodiny (jak píšeš, že učitelka musí umět jednat). dojdi za učitelkou, domluv si s nimi schůzku, řekni, že chování svého dítěte řešit chceš, že tě to trápí a budeš jim ráda nápomocná při vysvětlování, jaké chování je vhodné a jaké ne. třeba by se mohlo vymyslet, že ve školce hravou formou všem dětem vysvětlí, co je šikana apod. ono to nikomu neublíží, i kdyby to byla třída plná andílků. přestaň dítě omlouvat, sama tušíš, že se ve školce něco nepěkného děje, tak to řeš.
@Ráďa 25 hele, nikdo se nehádá, jsme očividně ve shodě
já jsem se ti snažila poradit už ve více příspěvcích, nepíšeš, zda toto jsi už zkusila nebo ne, ale taky jak ostatní mám pocit, že ani rady slyšet nechceš…
Donaga- nehrají si sním všichni děti z vrchní třídy, jen ta skupinka kluků se mu údajně posmívala. Všichni děti si také doma stěžují rodičům, že na ně klučina plive, a vytahuje šušně z nosu a jí je. Boužel ikdyž se to synkovi doma snažím vysvětlit, tak reaguje tak že se mu za to s ostaníma směje, nebo se brání ![]()
@Ráďa 25 píše:
Jak může syn poslouchat učitelku, když ona neposlouchá jeho?
Nechápu tady ty negativní komentáře, já jsem chtěla radu jak dál to řešit a jak už jsem psala, doma za to syna trestám, promlouvám mu do duše a stejně jak je ve školce, tak se chová jinak než domaNemyslím si že je chyba jen u nás, ale i v přístupu učitelky. Pokud synovi nevěří, on nebude věřit jí. A když mu pak něco bude vysvětlovat, tak on jí neposlouchá, protože ona před tím neposlouchala jeho
Vnímám to stejne. Sama jsem byla jeden školní rok v MŠ učitelkou a cca 18 let se věnuji dětem při různých aktivitách od individuální výuky přes skupinovou a jako vychovatel při táborech nebo vyjezdech na koncerty i do zahraničí. Primárně je nutne, aby učitelka dětem neustale opakovala, jak je správné se k „jinému“ chlapeckovi chovat a to, ze kluci na nej útočí je známka nudy. Měla jsem možnost řešit šikanu a ublizovaní ve věkové kategorii od 3 let do 18. Vždy jsem situaci řešila s detma. Stačily otazky typu: jak by Tobě bylo, kdyby střílel někdo po Tobě? Vadi mi, kdyz si ublizujete. Hezky se k sobe chováme a pomáháme si.
El-Brno- takle si představuji radu a né rýpání. Děkuji
Přece jenom jsem se dopracovala k tomu, že mi tady někdo poradí nějaké řešení.
Bubiii- děkuji- hodně záleží i na přístupu učitelky a jejím chování. Jsem si vědoma že můj syn udělal něco špatně, ale jen sama doma to řešit nedokážu.
@Ráďa 25 držím palce. sama už mám dítě nějaký ten rok, takže tuším, že se ne vždy chová tak, jak by si rodič přál, takže věřím, že i tebe samou to trápí. (moje dítě jednu dobu kousalo svoji kamarádku, víš, jak mě bylo trapně?). důležité je to nevzdávat a neuchlácholit se tím, že je to normální a že to přejde/odstranit příčinu problému (např. přeřadit chlapečka). toto by se mohlo opakovat, party dětí se tvoří velmi často, rády ubližují a skoro každý z nás má osobní zkušenost z posměchu.
El - Brno- právě jsem si domluvila další návštěvu u té maminky toho chlapečka. Slibuji si od toho, že se kluci dají dohromady. A když by to vyšlo alespoň tak, že by ten chlapeček začal rád chodit do školky, tak by to bylo super.
V žádném případě nemám nic proti salabším dětem, proto to taky řeším, a taky proto mě mrzí, že si na mě spíš některé maminky po ránu chtěli schladit žáhu ![]()
@Ráďa 25 no, nemyslím si, že by si někdo chtěl zchladit žáhu, psala jsi to ale velmi nešťastně… možná jsi to tak nemyslela, ale vyznělo to tak…
@El-Brno souhlasím s tebou. Mě mrzí způsob řešení problémů chování a špatná paní učitelka, pokud se podíváme na základku a na střední, tak jaké postavení tam bude ta učitelka mít? kolik rodičů se jí zastane, když se vyjádří o nevhodném chování dítěte? když už teď jsou ty špatné…
Hele, kolikrát když syn použije vymluvu typu: Ale D, L, H a J to dělali taky… tak mu říkám, OK pak jste všichni chovali jako hlupáci. Jsi hlupák nebo rozumný, velký kluk, předškolák? Chceš aby tě ostatní měli rádi nebo být strašákem milých dětí? Já jsem ti to psala jasně, pokud je daný chlapec opožděný, není řešením, aby mu tvůj syn ubližoval a to ani jako oplátku. Řešením je jít za učitelkou a říct jí, že jim kluk ubližuje. Pokud nedojde z její strany k naprave, bude čas to řešit dál.
Paní učitelce jsme to říkali, zatím to ale nijak neřeší. Takže pokud neberou ani jako problém to plivání a tak, tak nevím jak už to doma synovi vysvětlit. Asi to neřeší, protože ten chlapeček je jiný, ale tak mu dávají najevo, že se to může. Snažím se odstranit problém u svého kluka, ale taky žádám aby odstarnili problém u toho druhého. Je to špatně?
Přímo děti za ní musí jít, v tu chvíli, kdy se chlapec začne takto chovat. „Paní učitelko, B na nás plive…“ Že se šťourá v nose, s tím neuděláte nic. Třeba dva týdny ať to urgují samy děti, pak bych šla za ucitelkou sama, bez přítomnosti dětí, pokud by nedoslo k naprave, ředitelka, zřizovatel… Každopádně ať ho tvůj syn nenapada, přece když potkáš dospělého s postizenim a on ti třeba hodí kamínek na hlavu, tak mu jednu neflaknes.
@Ráďa 25 píše:
Bubiii- děkuji- hodně záleží i na přístupu učitelky a jejím chování. Jsem si vědoma že můj syn udělal něco špatně, ale jen sama doma to řešit nedokážu.
Vždy pomůžou otazky: Tobě by to nevadilo? Představ si, ze se ti někdo posmiva. Nebo můžeš pomoci chlapeckovi, hrát si s nim, pomoct s oblekanim. Posmivani ubližuje i Tobě. Řešila jsem velmi agresivni kluky nejen v MŠ, zvladlo se to. Děti pochopily, ze s láskou a porozuměním se jim vede lepe.
Navíc jsi zminovala, ze MŠ upřednostňuje děti sponzorů. Samy učitelky asi neznají účinné nástroje, jak pomoci dětem situaci zvládnout.
Ty jako maminka situaci resis, mluvíš o tom se synem, pozvala jsi jinak vyvijejiciho chlapečka na návštěvu.
Jdeš na to dobře. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.