Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, začínám být krapet nervní:-)) z výběru zš…Podle čeho jste vybírali školu, na co se má zaměřit? Neznám děti co na ně chodí takže z první ruky to neseženu…Podotýkám že vechny š ze kterých vybírám jsou kousek…
Díky
@Klarindas vybírala jsem podle přístupu, osobního dojmu, návštěvy v daných zš, referencí atd. Nakonec vyhrála základka 8 km daleko a to mám tuším 8 základek /možná víc/ v rozsahu 50 m -3 km ![]()
ZS jsem byla osobne navstivit, promluvila s ucitelkami, ziskavala osobni dojem. Hodne jsem dala na reference ostatnich. U me sehral velky dojem i z celkoveho prostredi skoly, je tam hodne zelene {mozna blbost, ale u nas je to samy beton…}, velka skolni zahrada, kde deti v druzine travi cas. Pak jsem nekde v novinach cetla hodnoceni skol u nas ve meste a bylo definitivne rozhodnuto…
Kolik procent dětí se dostane na gymnázium? Jak se řeší šikana ve škole, jestli ve škole funguje nějaká prevence proti šikaně. Jaké kroužky škola nabízí? Jaký má program výuky cizích jazyků? Čím je škola výjimečná? Jak velké třídy jsou? Kolik je tříd v prvním a kolik v posledním ročníku?
Hodně bych dala na reference od rodiču, osobni dojem z prohlidky školy a učitelů ![]()
Ahoj. U mě bylo zásadní, aby byla škola někde poblíž, aby dcera mohla být v blízkém kontaktu se spolužáky i mimo vyučování (je hodně společenská a nechtěla jsem, aby došlo např. k tomu, že po vyučování nemůže jít s kamarády tam a tam, protože to má domů daleko nebo na ni čeká odvoz). Uvažovala jsem tedy o dvou školách podobně blízko od bydliště. Nakonec rozhodl den otevřených dveří. Zatímco v jedné škole se nám hodně věnovali, ve druhé jsme se sotva dostali do školy (ať žije název DOD
). Dcera už v době zápisu uměla psát a číst, tak jsem se v obou školách ptala, co s takovými dětmi dělají. V jedné mi odpověděli, že je možný individuální vzdělávací plán nebo jiné individuální řešení, ve druhé škole mi řekli, že to pak záleží na dítěti, jestli se první třídou profláká nebo ne
. A to rozhodlo.
Těžko říct, jestli jsme udělali dobře. Se školou jsme spokojení a těžko říct, jak bychom byli spokojení jinde. Nakonec se ukázalo, že do školy šli s dcerou téměř všichni známí ze školky (i když původně chtěli jinam), takže i dcera byla spokojená a od začátku chodila do školy ráda. Mým hlavním očekáváním od školy bylo to, aby dceři vzdělávání neznechutilo, což je zatím plněno.
Zastávám názor, že na prvním stupni (a v první třídě obzvlášť) dělá školu hlavně třídní učitel, takže pokud není známo, kdo připadá v úvahu, těžko něco řešit předem. My třeba tu naši učitelku poznali až v červnu, nastupovala do školy jako nová.
Vzdálenější školu bych volila jedině v případě, že bych znala učitelku nebo měla důvěryhodné reference. Ale i tak není jisté, že ta učitelka v září skutečně nastoupí, takže i tak bych to hodně zvažovala. Pořád lepší být nespokojená v blízké škole než pak litovat, že musím dítě vozit někam, kde stejně není spokojené.
Vybírám hlavně podle blízkosti. Pak také podle referencí - resp. co tak slyším z okolí a výsledků absolventů. Myslím si, že první roky je nejdůležitější paní učitelka a dopředu mi nikdo stejně neřekne, koho bude moje dítě mít. Takže slušná škola v docházkové vzdálenosti a ono se pak uvidí, až budou starší a budou moct i dojíždět, můžeme změnit i podle toho, jak projeví své talenty ![]()
Pro mne bylo taky důležité, kolik dětí je ve třídě - tady, ve škole, na kterou koukám z okna, jich mělo být 28! ve škole, kam nastoupil kluk, jich bylo 17. Bylo to super, indivindy přístup atd.. sice teď museli jednu třídu zrušit, ale pořád jich je jen 21, takže to je taky důležité. A kroužky, jaké škola nabízí atd.. ono je toho hrozně moc. Nakonec jsem fakt ráda, že jsem nevzala nejbližší - je to tu největší škola a chodí tam děcka z místního ghetta
podle toho to taky před školou ráno vypadá - bitky a pod. Tam bych dítě nedala ![]()
@hkac píše:
Vzdálenější školu bych volila jedině v případě, že bych znala učitelku nebo měla důvěryhodné reference. Ale i tak není jisté, že ta učitelka v září skutečně nastoupí, takže i tak bych to hodně zvažovala. Pořád lepší být nespokojená v blízké škole než pak litovat, že musím dítě vozit někam, kde stejně není spokojené.
Absolutní souhlas
Myslím si, že vybírat základní školu podle procent přijatých na gymnázium a kroužků je nesmysl. Na dítě působí na prvním nejvíc a nejdéle jeho paní učitelka. Ta utváří vztah ke vzdělání, pracuje nebo nepracuje s kolektivem, upřednostňuje každá něco jiného. Vybírejte podle osobností učitelek, které přicházejí do první třídy, zhodnoť, co od ní chceš, co je pro tebe priorita. Jestli chceš znalosti, vědomosti, dril, moderní metody, přístup, srdce - je toho hodně. Dost napoví i školní vzdělávací program, který má každá škola svůj a kde jsou popsány priority a zaměření každé školy.
Taky zrovna řeším. Mám na výběr u nás na okraji města nebo přímo ve městě, na kterou se pak přestupuje v 6. třídě. Byla jsem se podívat na obě. Ta velká má více kroužků, modernější, ale děti tam bloudí, obrovské množství lidí, na obědy se musí oblékat a přecházet, 30 ve třídě. Ta malá je sice malá, ale celkem ve škole je 100dětí/od 1-5.třídy/ ve třídě prvňáčků 17 a je to super, jak družinářky i všechny učitelky znají všechny děti, je to domácký, družina za dveřma, můžeš se na dítě zeptat atd. navíc družina chodí každý den ven a mají hřiště, na kterém se nemusí střídat s dalšími 20 třídami. Takže dáme do malé, přidáme jí kroužek AJ, tance a pohybovky. Jinak konzultovala jem to s ředitelkou MŠ a velmi dobré reference i na učitelky. Jakou budou mít, to je ještě neví ![]()
Vybírat podle počtu dětí ve třídě není jednoduché. Když se do školy zapíše 52 dětí, tak ředitel ani nemůže jinak než vytvořit dvě třídy po 26. Tři třídy by škola nezaplatila (dostává peníze na počet žáků, ne tříd). Navíc v průběhu školní docházky děti ze školy odcházejí (třeba na gymnázia) a slučovat třídy je ještě méně populární než vyšší počet dětí v první třídě.
@hkac Ale třeba u nás je jisté, že se zapíše max. 18 dětí. Jdou z místní MŠ a šest žádá o odklad.
@martina.se ahoj, mám takový dojem, že jsme ze stejného města…můžu se zeptat, kterou konkrétní zš sis vybrala? klidně do zpráv, děkuji ![]()
@andice píše:
@hkac Ale třeba u nás je jisté, že se zapíše max. 18 dětí. Jdou z místní MŠ a šest žádá o odklad.
Jasně, záleží taky na lokalitě. Na většině škol ale takové jistoty nejsou a počet dětí se ukáže až po zápisu
. U nás třeba pak až v září
.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.