Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@colafit Tak to by mě taky zajímalo. Možná měla pisatelka pocit, že když se počet rapidně sníží, svědčí to o nespokojenosti rodičů. Může to ale znamenat taky to, že v páté třídě přijali hodně dětí z té školy na víceleté gymnázium. No nesmysl.
@hkac No jasný, těžko by se někdo z města hnal k nám na okraj
Taky jsem z toho špatná, jestli jsem vybrala dobře. Na obě místa stejně musíme autem. Ale říkala jsem si, že kdybych dala do města, trnula bych, jestli tam taky v březnu přijmou malýho do školky. Tady na periférii máme jistotu. ![]()
@hanka.br. no, mě právě napadla ta druhá varianta, ale nevím. Stejné je to s počtem dětí ve třídě. Málo dětí je fajn, ale taky to může znamenat, že tam rodiče nechtějí dávat děti, protože nemá škola dobrou pověst.
@colafit Pokud je v posledním ročníku 10 dětí, vypovídá to o tom, že škola stojí za pendrek, protože odtamtud děti přecházejí na jiné ZŠ. Pokud je úbytek dětí markantní nebude to jen tím, že ti ambicióznější jsou na víceletá gymnázia.
@Lynette Ráda bych viděla základní školu, kde učí v deváté třídě deset dětí a ještě jim to navíc není ani divné
![]()
@Lynette no, nevím, já na ZŠ chodila do výběrové třídy, v 5. třídě jsme téměř všichni odešli na gympl. Nemyslím si, že by to bylo natolik jednoznačné.
@hanka.br. píše:
@Lynette Ráda bych viděla základní školu, kde učí v deváté třídě deset dětí a ještě jim to navíc není ani divné![]()
Na druhou stranu, když je málo dětí ve třídě, naučí se třeba daleko víc, než když jich je tam 33, jako to bylo za nás. Byla jsem se podívat na zkušební hodině a ty děti byly pořád jakoby v pozoru. Pořád s učitelkou komunikovaly, střídaly se ve čtení. Ve velké třídě na dítě přijde řada jednou za čas a není nucené dávat pozor. To je můj osobní názor. Je pravda, že u nás v Plzni jsou vyhlášené školy narvané. Na okrajích prázdnější, protože tam chodí jen místní děti, beru to jako výhodu a raději to nebudu zkoumat, když to tady čtu
![]()
Vybírala jsem, když šel syn do první třídy - dcera nastoupila na tu samou.
Samozřejmě, jsem si vybírala podle přístupu - který mají jak k rodičům, tak k dětem, podle osobního dojmu z vyučujících, prostředí a atmosféry, také podle toho, jak ta škola vypadá, zda vypadá bezpečně a nebo jako by se měla rozpadnout, podle hodnocení od ostatních kamarádek, které tam daly děti. Také podle množství kroužků a individuální přístup k dítěti v případě potřeby. A také podle dostupnosti, máme to celkem 10 minut autem, pěšky asi 20 - možná, že je to dokonce výhodnější pěšmo
.
Pokud jde o počet žáků a třídní učitelku, to jsme až do září nevěděli, myslím si, že vybírání podle učitelů také není ideální, vždycky jsou učitelé, kteří někomu sednou a někomu ne.
Syn chce jít nyní na osmileté gymnázium, také si začínáme vybírat, je jasné, že žáků bude maximální počet ve třídě, takže kolem 33. Co se týče učitelů, je to více méně jedno. Zaměřujeme se na ty gymnázia, co mají pak třeba různé bloky - syn má rád matematiku, hodně má rád historii, jdou mu jazyky. Takže vybíráme podle toho, jakou mají úroveň těchto předmětů, co jim dále nabízejí. Pak také, jaké mají výsledky maturanti - přijetí na VŠ, jak vycházejí v celorepublikovém srovnání a také, jak se tam synovi líbí a co nabízejí za kroužky a aktivity.
Na druhou stranu, ve městě, kde jsem vyrůstala já, byla jedna základka, na výběr nebylo, našli se tam dobří i špatní učitelé, prostředí bylo obyčejné, základka měla nejjednodušší ŠVP - nebo to aspoň všichni říkali, a já se i přes to dostala na gymnázium. Byla jsem spokojená. V dnešní době jsme moc zhýčkaní, dřív jsme museli vydržet víc
.
@Gituš píše:
Vybírala jsem, když šel syn do první třídy - dcera nastoupila na tu samou.Samozřejmě, jsem si vybírala podle přístupu - který mají jak k rodičům, tak k dětem, podle osobního dojmu z vyučujících, prostředí a atmosféry, také podle toho, jak ta škola vypadá, zda vypadá bezpečně a nebo jako by se měla rozpadnout, podle hodnocení od ostatních kamarádek, které tam daly děti. Také podle množství kroužků a individuální přístup k dítěti v případě potřeby. A také podle dostupnosti, máme to celkem 10 minut autem, pěšky asi 20 - možná, že je to dokonce výhodnější pěšmo
.
Pokud jde o počet žáků a třídní učitelku, to jsme až do září nevěděli, myslím si, že vybírání podle učitelů také není ideální, vždycky jsou učitelé, kteří někomu sednou a někomu ne.
Na druhou stranu, ve městě, kde jsem vyrůstala já, byla jedna základka, na výběr nebylo, našli se tam dobří i špatní učitelé, prostředí bylo obyčejné, základka měla nejjednodušší ŠVP - nebo to aspoň všichni říkali, a já se i přes to dostala na gymnázium. Byla jsem spokojená. V dnešní době jsme moc zhýčkaní, dřív jsme museli vydržet víc
Syn chce jít nyní na osmileté gymnázium, také si začínáme vybírat, je jasné, že žáků bude maximální počet ve třídě, takže kolem 33. Co se týče učitelů, je to více méně jedno. Zaměřujeme se na ty gymnázia, co mají pak třeba různé bloky - syn má rád matematiku, hodně má rád historii, jdou mu jazyky. Takže vybíráme podle toho, jakou mají úroveň těchto předmětů, co jim dále nabízejí. Pak také, jaké mají výsledky maturanti - přijetí na VŠ, jak vycházejí v celorepublikovém srovnání a také, jak se tam synovi líbí a co nabízejí za kroužky a aktivity..
A to je přesně to, o čem jsem psala. Proto je důležité vybrat si právě takovou učitelku, která „sedne“ zrovna mně(rodiči), protože s ní budu několik let úzce spolupracovat a protože dokážu odhadnout, jestli se s ní bude cítit dobře i moje dítě.
Z toho, co se tu píše žádný univerzální recept jako zjistit, která škola je dobrá není. Každý ukazatel se dá vyložit jako klad i zápor. Já mám dceru nadanou na matematiku (asi po tatínkovi
)takže určitě budeme hledat školu, kde s jejím talentem budou umět pracovat. Čeká mě to až za rok a už teď z toho mám hrůzu.
@hanka.br. No, tak třeba nám neřekli, kterou učitelku budou mít, u dcery i syna jsme se to dozvěděli až v září, navíc syn má od třetí třídy jinou učitelku a to já třeba těžko ovlivním. Takže výběr učitelky není vždy možný. A já třeba s učitelkami komunikovat moc nemusím, maximálně tak o třídních schůzkách, jinak nemám důvod, dcera ani syn nemají problémy.
Já sama jsem učitelka a mně to, že budu mít nějakou třídu, oznámili týden před koncem prázdnin
.
@colafit Přesně, také synovi hledám gymnázium, kde bude mít to matematické využití a také historické a jazykové, aby se prostě chudák nenudil, měl se pořád co učit, rozvíjel se. Aby v půlce hodiny neměl co dělat, protože musí čekat na spolužáky, k tomu mu to gymnázium nevybíráme
.
@Gituš Manžel opravoval spolužákům písemky, když se to dozvěděli, tak už nesměl, tak chodil v době vyučování učitelce na nákupy. Toto bych pro své děti opravdu nechtěla.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Co vypovídá toto kritérium?