Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. píše:
@Káka74 Z České Lípy. Učitelé pátých tříd automaticky přecházejí do první, pokud neonemocní nebo neotěhotní. Konkrétně na naší škole jsou jména učitelů budoucích prvních tříd jedna z informací, které rodičům předběžně sdělujeme u zápisu, protože to rodiče zajímá hodně. Když jsem po MD nastupovala v září do první třídy, zápisu jsem se zúčastnila už v lednu půl roku před nástupem, aby měli rodiče možnost si se mnou promluvit.Co se týče počtu žáků, existují demografické studie, podle kterých lez odhadnout, kolik dětí přijde alespoň na počty prvních tříd.
u nás také tak.. ředitel má jasno kdo bude učit v první třídě..samozřejmě okolnosti jako nemoc a těhotenství hrají roli..ale to je život
@jdukolem No pokud máte jen jednu první třídu, pak není, co řešit.
Nechápu, čemu na tom není rozumět. Pokud je prvních tříd pět, tak i když má ředitel jasno, kdo v nich bude učit, ještě to neznamená, že já mám jasno, koho z nich moje dítě vyfasuje (bez ohledu na těhotnění a jiné nepředvídatelnosti). Nehledě na to, že u nás skutečně dopředu nikdo neví, kolik prvních tříd otevřou… Jakkoli krásně mi zní, že si můžu vybrat učitelku, dost dobře nevím, jak by to v praxi muselo vypadat, kdyby si každý rodič cca 120 prvňáčků měl poručit, ke kterému učiteli má jeho dítě chodit. Já jsem ráda za to, že se snaží zohlednit vazby mezi dětmi. Přijde mi to jako rozumný kompromis. A všechny učitele na prvním stupni na všech okolních základkách lustrovat nebudu, z mého pohledu je to ztráta energie. Tam, kde to má smysl, prosím, je to určitě super věc.
@Káka74 Já už jsem to psala - většina rodičů to prostě neřeší, je jim to jedno.Ale pokud to rodič za důležité považuje, tu možnost výběru má, má na ni právo.
@hanka.br. píše:
@Káka74 Já už jsem to psala - většina rodičů to prostě neřeší, je jim to jedno.Ale pokud to rodič za důležité považuje, tu možnost výběru má, má na ni právo.
my ti rozumíme ![]()
@hanka.br. Ten příspěvek mi asi unikl. Ať si každý, kdo tu potřebu a možnost má, vybere po libosti. Teoreticky se mi ta představa zamlouvá. když si ale představím praxi, nejsem z toho moc nadšená. Představa, že musím prolustrovat x učitelů z méně či více vzdálených škol, vyberu podle sebe toho nejlepšího (pro mě někdy vybrat z jídelního lístku znamená trauma na celý den) a mé dítě je pak stejně nešťastné, protože jsem něco neodhadla, nebo protože není se svými kamarády, protože mu za rok učitelku vymění, nebo protože nezapadne do kolektivu, nebo…A nemyslím, že by si rodiče, kdyby mohli, nechali ujít tu možnost mluvit do výběru učitele. Takže bych fakt nezáviděla tomu řediteli/ředitelce, jak by pak řešil, že má pět učitelů a všichni chtějí k tomu, kdo je zrovna populární (nemusí to být ten nejlepší).
Ale znovu opakuji, pokud je někdo přesvědčen, že ví, který učitel je pro jeho dítě nejlepší a má možnost si ho vybrat, nechť tak učiní.
@Káka74 Máš úplnou pravdu. Možnost výběru se týká zejména těch maminek, které takovou potřebu cítí, není jich většina, ale jejich počet se řekla bych zvyšuje. Jsou to maminky jedináčků, dětí se zvláštními vzdělávacími potřebami, diagnózami. Myslím, že pro ředitele to až takový problém není, alespoň v mé škole se to běžně praktikuje a učitelky prvních tříd mívají ještě před zápisem na seznamu děti, jejichž rodiče si je prostě přejí. Nejsme ani malé ani velké město, učitelky mají svou pověst a ta je provází. Ty informace získat je snadné - v tomhle jsou maminky celkem hbité. A já sama jako učitelka to vítám. Když máte maminku, která vzdělávání svého dítěte skutečně prožívá, zajímá se o použité metody a formy výuky, vybírá si je, tak pak odpadá zklamání z toho, že učitelka nesplnila představy. Ale takových maminek je opravdu minimum.
To, co popisuješ, vnímám jako dvě různé věci. Pokud má moje dítě skutečně specifické potřeby, které jsou jasně definovatelné, pak je rozhodně na místě učitelku vybírat a úplně to chápu. A škola, která by mi v tomto smyslu nevyšla vstříc by určitě nebyla mojí volbou, protože takových dětí moc není. Pokud se ale jedná o dítě, které žádné takové VELMI specifické potřeby nemá a jsou to jen ambice rodičů řídit život svého dítěte, tam bych měla své obavy. Zajímám se o to, co a jak moje dítě dělá a s kým. Ale nemám ambice vše řídit.
@Káka74 Ano, to je pravda.Ono to taky oběma těmito směry v praxi jde. Jediné, co bohužel musím poupravit je, že dětí se specifickými vzdělávacími potřebami není tolik. Je neuvěřitelné, kolik jich je. Někdy ovšem souvisí s tím, že jsou vychovávány právě těmi hyperprotektivními matkami, které si myslí, že jejich dítě je osobnost(rozuměj neumí se chovat), je velmi citlivé (rozuměj rozmazlené)) a nadprůměrně inteligentní, takže máme v první třídě co dělat s tvorečkem, který se neumí naprosto přizpůsobit kolektivu a řádu, prožívá těžká traumata z toho, že není po jeho, jak bylo zvyklé a že se střetává s realitou, ve které najednou i on musejí dodržovat pravidla. I v tom případě však výběr učitele vítám, protože zkušený učitel si s tím poradí. Stejně tak jako s maminkami ![]()
@hanka.br. píše:
@Káka74 Ano, to je pravda.Ono to taky oběma těmito směry v praxi jde. Jediné, co bohužel musím poupravit je, že dětí se specifickými vzdělávacími potřebami není tolik. Je neuvěřitelné, kolik jich je. Někdy ovšem souvisí s tím, že jsou vychovávány právě těmi hyperprotektivními matkami, které si myslí, že jejich dítě je osobnost(rozuměj neumí se chovat), je velmi citlivé (rozuměj rozmazlené)) a nadprůměrně inteligentní, takže máme v první třídě co dělat s tvorečkem, který se neumí naprosto přizpůsobit kolektivu a řádu, prožívá těžká traumata z toho, že není po jeho, jak bylo zvyklé a že se střetává s realitou, ve které najednou i on musejí dodržovat pravidla. I v tom případě však výběr učitele vítám, protože zkušený učitel si s tím poradí. Stejně tak jako s maminkami
Tak já si taky myslím, že dětí se specifickými vzdělávacími potřebami není tolik, kolik je prezentováno a kolik by se mohlo zdát
Myslím si, že často se za hyperaktivitou schovává příliš volná výchova a z ní pramení neposlušnost, neschopnost podřídit se autoritám a fungovat v kolektivu.,
Prokázané poruchy učení - to je kategorie sama o sobě, ale „dys“ taky není omluvenkou na všechno. U nás v minulých letech udělala PPP razantní stopku za neoddůvodněnými odklady, teď udělala něco podobného i v tomto směru, píše jen doporučení ve smyslu „učitel může, je to na jeho uvážení“, ne musí a doporučujeme např. dávat dítěti místo diktátu doplňovací cvičení..Taky je hodně rodičů, co by to chtěli mít brzy vyřešené, pojištěné, ošetřené při prvotních problémech se psaním, které pramení spíše z nepozornosti..Mě říkala dětská neuroložka a psycholog, u kterých jsme se synem byli k vůli něčemu úplně jinému, že poruchy učení se dají průkazně potvrdit až ve 3. třídě a později, musí umět pořádně číst, psát, počítat - základní matematické operaci.
A učitelé říkají, že do té doby aspoň v našem kraji toho hodně rodičů zneužívalo.
A co se týče toho počtu dětí ve třídě, základka kam chodí syn je největší ve městě, mají 3 až 4 třídy v ročníku, je druhák, jsou tam 4 třídy a ve třídě je jich 22, v ostatních paralelních třídách je dětí kolem 25.
Jo a přemýšeli u toho - v té třídě, kde je nejmenší počet dětí, kam chodí syn, jsou děti „mladší“, syn je narozen před prázdninami a mají tam i dvě srpnové děti a zářijové, které šlo těsně před 6. narozeninami(po všech uváženích, prošlo opakovaně v PPP, rodiče se do poslední chvíle rozhodovali). Mají zkušenou třídní učitelku v předdůchodovém věku, ale učila je číst a psát geneticky. V tomto směru se dovzdělávala.
TAkže ani malý počet dětí nemusí mít nic společného s pendrekem ![]()
Já jsem řešila max. vidinu prvního stupně, dál ne..Jak už tu někdo psal, může se čtyřikrát vyměnit učitelský sbor i vedení, může přejít na jinou školu - nepočítáme s tím, ale v případě nouze máme v bezprostřední pěší blízkosti další dvě základky(ve městě je jich celkem
. A taky může přejít na víceleté gymnázium.
@Jana206 Děti se speciálními vzdělávacími potřebami, o kterých byla řeč, neznamená pouze specifickou poruchu učení.
@Jana206 Je úplně jedno, jestli se za problémem dítěte skrývá porucha, nemoc, volná výchova nebo cokoliv - pořád je to dítě s problémem, za který samo nemůže a které potřebuje naši pomoc.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.