Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
moc prosím budějovické maminky o radu. Je nějaká školka, kde je relativně „větší“ naději na přijetí? Nejsem na MD s druhým dítětem, ale také ještě nebudu mít v ruce pracovní smlouvu (v době zápisu). Popř. máte někdo zkušenosti s přijetím dítěte do školky, pokud rodiče nemají trvalý pobyt v ČB (nevím, zda to do zápisů stihneme, bohužel to nezávisí na nás)? Děkuji
Ahoj nevím jestli taková školka je.Mám stejný problém co se týká trvaleho pobytu,mám ho 50km daleko a zkoušela jsem přihlásit Michálka do školky a nevzaly mi ho nikde a to jsem obvolála a obešla 14 školek a nic.Všude se mě zeptají na pobyt a když jim řeknu kde tak mi rovnou řeknou ne, a nezajíma je že to jinak zatím nejde.Zatím netuším jak to vyřešíme.Jen mě teď napadá že snad jedině soukromá školka ale ta je docela drahá(chtějí 250kč na den).kdyby jsi chtěla tak tady je kontakt na jednu soukromou novou školku v ČB(http://dcsedmikraska.webnode.cz/).Takže jsem ti moc nepomohla.Mě všude řeknou jen že změnit trvalé bydliště a budeš mít šanci.Jejda ještě mě napadlo že by ti mohla pomoc nějaká kamrádka co bydlí v ČB a má tam trvalé že by tě napsala k sobě a kdyby měla třeba problémy že by ji zvedly nájem tak by tě mohla za měsíc na úřadu odhlásit a ty bys rovnou spadla s trvalým pobytem na úřad.Je to takhle složité protože normálně se na úřad přihlásit nemůžeš,to můžou jen feťáci bezdomovci a kriminálníci.Tak tohle jsem zjistila zatím já.Pa a přeji ať ti vezmou dítko někam do školky.Snad se mi to taky nějak povede.Ahoj Srnka Dana
Ahoj, moc děkuju. Já obvolala 5 školek a pak jsem to vzdala…jak píšete - trvalý pobyt je priorita, přes to nejede vlak
Na tu Sedmikrásku už jsem taky koukala a ještě na Baby školku v MC Victory. Jenže ty ceny
ale díky za tip na to přihlášení k někomu
mě to sice napadlo, ale nenapadla mě pak ta možnost odhlášení a možnost trv.pobytu na magistrátu. Děkuju moc a budu doufat, že se to povede Vám i nám ![]()
Tak jak jste to vyřešily holky? Ted řeším stejný problém jako vy… ![]()
Ahoj,nová školka se bude otvírat od 1.9. v Rožnově v základce L.Kuby 48.Zápis bude poslední týden v březnu. Berou 75 dětí, tak to možná vyjde.
Ahoj holky! Pokud s přijetím máte opravdu velký problém, tak ještě před zápisem zkuste kontaktovat zřizovatele MŠ, tj. odbor školství a tv na magistrátu města ČB (http://www.c-budejovice.cz/…-odboru.aspx). Třeba Vám poradí. Jinak na stránkách jsou i kritéria pro přijímání dětí do MŠ.
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené se synem, který se narodil 13.3.2009, bohužel mi ho nevzali do mateřské školy s odvoláním na nařízená pravidla od ombucmana. Prý se musí v první řadě koukat na věk dítěte. Jsem zaměstnaná a mám se vrátit do zaměstnání. Do školky byli vzati děti, jejichž matky jsou nebo nastoupí na mateřskou dovolenou s druhým dítětem. Jsem nešťastná, jelikož o tuto práci přijdu, pokud nenastoupím. Existují tato pravidla, pokud ano, dá se s tím něco dělat? Myslím, že spousta matek tímto způsobem přijde o práci a bude mít existenční problémy. Nechápu potažmo stát, který tímto pravidlem, musí vyplácet další podpory, než aby umožnil zaměstnaným matkám vrátit se do práce a být nezávislé na soc. dávkách. Mám za to, že bychom měli začít něco dělat, aby nás bylo vidět a hlavně slyšet.
foxi píše:
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené se synem, který se narodil 13.3.2009, bohužel mi ho nevzali do mateřské školy s odvoláním na nařízená pravidla od ombucmana. Prý se musí v první řadě koukat na věk dítěte. Jsem zaměstnaná a mám se vrátit do zaměstnání. Do školky byli vzati děti, jejichž matky jsou nebo nastoupí na mateřskou dovolenou s druhým dítětem. Jsem nešťastná, jelikož o tuto práci přijdu, pokud nenastoupím. Existují tato pravidla, pokud ano, dá se s tím něco dělat? Myslím, že spousta matek tímto způsobem přijde o práci a bude mít existenční problémy. Nechápu potažmo stát, který tímto pravidlem, musí vyplácet další podpory, než aby umožnil zaměstnaným matkám vrátit se do práce a být nezávislé na soc. dávkách. Mám za to, že bychom měli začít něco dělat, aby nás bylo vidět a hlavně slyšet.
SOUHLASÍM
je to postavené na hlavu a plno rodit finančně takto trpí když musí být matka s dítětem zadarmo doma…
Dobrý den, chtěla bych se s Vámi podělit o špatnou zkušenost s jednou paní učitelkou z DC Sedmikráska. Stalo, že přítel jel vyzvednout syna a našel ho v tepláčcích a bačkorách před DC na chodníku u silnice. Okamžitě jsme s DC skončili. Vůbec si nedokážu představit, co vše se mohlo stát, kdyby přítel přijel o několik minut později.Mějte se hezky a co nejmíň takových zkušeností.
Prosim Vas nemuzeme sehnat skolku v Ceskych Budejovicich.Jsme oba zamestnany a potrebujeme nejak vyresit hlidani naseho 3letyho syna.Poradili by jste mi nejakou soukromou skolku v CB.Dekuji…
Jsem učitelka v MŠ. Do školky se dostalo mnoho dětí jejihž maminky jsou na RD. Maminky si seženou razítko z práce a těhotenství v prvních měsících nejde poznat… Pak tyto děti zůstávají ve školce někdy až do 16hod. Dle mého názoru Vám - maminkám, které potřebují nastoupit do práce a nedostali dítě do školky- zbytečně zabírají místo. Kdyby existovala možnost takové děťátko ze školky vyloučit, tak byste se tu nemusely rozčilovat a místa by bylo dost. ![]()
Můžu vám říct, jsem z malilinkaté vsi, kde je místní školka. A je neskutečnej přetlak. A morální dilema učitelek, komu dát přednost. Protože tady se právě o detailech ví.
Zdravím vespolek, úplně souhlasím, pracuji v jedné soukromé školce v ČB, takže situaci také bohužel moc dobře znám. Spousta maminek na RD s druhým dítkem mají starší ratolest ve školce. Pak naopak nezbývá místo pro ty maminky, které se potřebují vrátit do práce. Osobně bych doporučila školky okrajových částí Budějic, bývají obecně více volné a jsou vstřícnější a ochotnější situaci řešit.
Nedoporučuji soukromou školku v Rožnově (hlídání od 8.měs)- Domeček u dvou tetiček. Na děti křičí, nehlídají proto, že by je to bavilo, ale kvůli zisku, což je bohužel na té péči o děti dost znát. Krmí děti z jedné misky jednou lžící. Neutírají malým dětem ani nosy, dochází tam ke zraněním. Při hlídání dětí dávají přednost pokecu s kamarádkou,takže děti buď lítají po místnosti, nebo pláčí. Když se tety dobře baví, nevezmou děti ani ven- dle jejich slov: „Víte jak je to hrozný je voblíkat? "
V této školce neexistují žádná pevná pravidla, spoléhají se na to, že malé děti nic nepoví. "Tety“ jsou nejvíce výřečné pokud jde o drby a jsou náladové. Moje dítě tam brečelo každý den půl roku. Poté co jsem změnila hlídání, za dva dny přestalo mé dítě plakat. Během několika dní začalo lépe spát i jíst, je veselé..
Každá práce by se měla dělat na 100procent a o to víc to platí pro práci s dětmi. S malými dětmi. Ta se musí dělat s láskou a radostí. A děti to umí několikanásobně vrátit.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.