Školka pár dnů v týdnu pro 3letého

12681
13.1.14 21:47

školka pár dnů v týdnu

Ahoj, chci slyšet víc názorů. Syn bude mít v červnu 3 roky. V únoru je zápis do školek, nástup v září. Jsem doma na mateřský, máme 4 měsíčního kluka.
Zvažuji školku, ale…
Nepotřebuji nutně aby tam chodil, chci aby tam šel jen tak na 2-3krát týdně. Kvůli němu, aby přišel do styku s dětmi. Všichni jeho kamarádi tam už půl roku chodí. Má rád děti a kolektiv mu chybí.
Je velká pravděpodobnost, že ho ani nevezmou-jsem na mateřský, takže mají přednost zaměstnaný maminky(to plně chápu). Nemluví, ale do září daleko a třeba to vypiluje. Jinak vše splňuje.
Bije se to ve mě. Nechat ho doma, s bráchou, který mu bude tou dobou už kamarádem, nebo ho dát do školky-tím sourozence rozdělit. Žádný čas navíc tím nezískám-budu muset vyřešit jak ho tam dovézt a zase odvézt. Školka není v místě bydliště.
jediný plus vidím v tom kolektivu, proto by mě stačilo aby tam chodil jen na pár dnů v týdnů, nechci ho dávat na celý týden. Vím, že by jsem potom litovala, že jsem ho tam odložila a přitom jsem si ho mohla užít doma. Na celý týden začne chodit ve 4 letech.
Jak by jste se rozhodli vy?
Nechat ho doma s tím, že mu bude muset stačit jako kamarád brácha.

Dát do školky na celý týden, aby zapadl do kolektivu a vyčítat si to, že tam je i když nemusí.
Nechat ho doma a kolektiv mu zajistit jinde-začít s ním třeba chodit do nějakýho kroužku pro malý děti, nějaký mateřský centrum, kam by mohl jít i jeho brácha.

Dát ho do školky na pár dnů v týdnu s tím, že tam bude zabírat místo třeba dítku, který by chodilo na celý týden.
Je to zmatený, ale nějak se to ve mě tluče a potřebuji se do příštího týdne rozhodnout. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
707
13.1.14 21:51

Pokud vás vezmou, určitě ho tam dej normálně na 5 dní a vyzvedávej ho třeba už po obědě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50147
13.1.14 21:54

Dala bych ho tam aspon na dopoledne, školka je pro děti přínos.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6814

@goldenka Taky jsem to řešila loni, synovi byli 3 roky v srpnu, ale nakonec jsem si ho nechala doma, přišlo mi, že ještě není zralý a nezvládl by to tam :nevim: S mluvením má problémy do ted, chodíme na logopedii a snažím se scházet s jinými maminkami s dětmi a chodíme do herniček. Taky jsem se bála, že přinese domů každou nemoc co tam bude a malá to chytí od něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6715

Ahoj, no mohu ti poradit z pozice učitelky MŠ. :) Myslím si, že pro dítě je lepší, když už do školky začne chodit, tak aby tam chodilo pravidelně, tzn. celý týden. Děti, které chodí jen třeba dva dny v týdnu se hůře adaptují a celkově tolik nezapadají do kolektivu ostatních dětí. Já bych tedy spíše volila nějaké koužky, a do školky ho dala až pak nastálo… Ale záleží na tobě. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
13.1.14 21:56

Já bych na zápis šla a rozhodovala bych se až podle situace někdy v létě, asi bych i zmínila, že zvažuji docházku pouze na některé dny v týdnu. Pokud bys ho tam nakonec nedala, tak jeho místo postoupí dalšímu dítěti.

Jak píšeš, nejspíš místo stejně nedostaneš a pokud ano, tak třeba už převis dětí není.

Syn chodil první rok(to mu byly 4 roky) jen cca 3× týdně na dopoledne z vícero důvodů. (tady školku rozšířili, takže místa byla). Žádný problém to nebyl, adaptoval se zcela bez problémů, jediný problém byla špatná paní učitelka… 8)

Kolektiv u tak malých dětí moc roli nehraje, oni to ještě tak moc nevnímají a velká přátelství ještě většinou nepěstují takže až tak nevadí, že je tam jen na dopoledne a párkrát za týden.

Záleží nejvíc na snyovi, jak zvládá odloučení od tebe, jestli bude/nebude brečet. Můžeš ho už začít zvykat třeba v mateřském centru, pokud tam máte hlídací školičku atak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35326
13.1.14 22:02

Moje dite chodi uz druhy rok tri dny v tydnu( nekdy cely tyden - podle toho, jestli babicka ma cas a chut hlidat), nemela zadny problem se zaclenit, kamaradu ma spoustu. Takze zrovna tohle je individualni.
Ja bych k zapisu sla, nejspis ho stejne nevezmou a jestli ano, mas cas si to jeste rozmyslet, nebo ho pak muzes davat jen na dopoledne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12681
13.1.14 22:02

Přínos to je určitě, ale nejsem si zcela jistá jestli je tam nutný dávat dítě už ve 3 letech když já jsem doma. Těch nemocí se taky bojím.
Zase do září daleko a třeba budu ráda, že je v týdnu pryč- :mrgreen: teď si to nedovedu představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
13.1.14 22:04

@goldenka Já si ymslím, že to rozhodně není nutný a obě moje děti šly až skoro ve 4 letech. Ale je to individuální, některé děti tam i ve 3 letech zapadnou jak ryby do vody a kolektiv potřebují, jiné jsou na to nezralé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6814
13.1.14 22:17

@goldenka Já k zápisu šla a dokonce ho i přijali, trochu jsem spoléhala, že čerstvého tříletáka nevezmou a nebudu se muset rozhodovat. Pak jsem v červnu zavolala do školky, že jsem si to rozmyslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
13.1.14 23:28

Davala jsem od 3 let na jeden den dopo do soukrome. vtech trech letech mi prislo ze to staci. od ctyrech na 3 dny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
13.1.14 23:29

JE malý, když si necháš rok doma, nic se nestane. Takže za mne: Nechat ho doma a kolektiv mu zajistit jinde-začít s ním třeba chodit do nějakýho kroužku pro malý děti, nějaký mateřský centrum, kam by mohl jít i jeho brácha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
13.1.14 23:42

Našemu budou v březnu tři, od října chodí na dva dny v týdnu. Pozitivum je, že se docela osamostatnil a za těch pár měsíců na jeho poměry opravdu hodně rozmluvil…Je to ale soukromá školka a sejde se tak deset dětí, takže se jim věnují každému. Je tam v osm a před čtvrtou ho vyzvedávám. Ale nejsem doma, ty dva dny chodím do práce. Negativem je, že má pořád nudli u nosu a kašle, teď celé vánoce super a jen tam minulý týden vlezl, už je zase nastydlý až hrůza. A to do těch dvou a půl let věku měl od narození jen asi třikrát lehkou rýmu.
Jinak v šatně ráno vždy kníká, že ‚neci‘,ale pak už běží do třídy k hračkám v pohodě, když ho vyzvedávám, taky si vždy hraje, nebrečí. Od září doufám bude chodit tady v místě do státní školky na celý týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
14.1.14 09:49

Za mě je lépe dávat každý den a vyzvedávat třeba už po obědě. Chvíli trvá než si zvykne, tříleťák se ještě neorientuje úplně v čase, takže by v tom měl chaos - jednou ano, podruhé ne). Navíc nezapadne úplně do kolektivu a to taky není dobrý start. ŘEŠILA jsem to stejné, vyzvedávám po obědě. Syn si vyhraje, má jiné podněty, dcera má klid. Navíc sourozenci kamarády sice budou a vyhrají si(až budou větší), ale taky bude víc šarvátek a bitek, mám to doma :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
14.1.14 09:53

Syn začal školku až teď - 3 roky a 9 měsíců a zatím bez problémů. Ve třech a půl chodil do soukromé - jednou týdně a nechtěl tam, tak přestal chodit…Taky záleží na povaze a vyspělosti dítěte. Já jsem byla ráda, že je doma s námi a společně jsme si to užívali :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin