Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chci slyšet víc názorů. Syn bude mít v červnu 3 roky. V únoru je zápis do školek, nástup v září. Jsem doma na mateřský, máme 4 měsíčního kluka.
Zvažuji školku, ale…
Nepotřebuji nutně aby tam chodil, chci aby tam šel jen tak na 2-3krát týdně. Kvůli němu, aby přišel do styku s dětmi. Všichni jeho kamarádi tam už půl roku chodí. Má rád děti a kolektiv mu chybí.
Je velká pravděpodobnost, že ho ani nevezmou-jsem na mateřský, takže mají přednost zaměstnaný maminky(to plně chápu). Nemluví, ale do září daleko a třeba to vypiluje. Jinak vše splňuje.
Bije se to ve mě. Nechat ho doma, s bráchou, který mu bude tou dobou už kamarádem, nebo ho dát do školky-tím sourozence rozdělit. Žádný čas navíc tím nezískám-budu muset vyřešit jak ho tam dovézt a zase odvézt. Školka není v místě bydliště.
jediný plus vidím v tom kolektivu, proto by mě stačilo aby tam chodil jen na pár dnů v týdnů, nechci ho dávat na celý týden. Vím, že by jsem potom litovala, že jsem ho tam odložila a přitom jsem si ho mohla užít doma. Na celý týden začne chodit ve 4 letech.
Jak by jste se rozhodli vy?
Nechat ho doma s tím, že mu bude muset stačit jako kamarád brácha.
Dát do školky na celý týden, aby zapadl do kolektivu a vyčítat si to, že tam je i když nemusí.
Nechat ho doma a kolektiv mu zajistit jinde-začít s ním třeba chodit do nějakýho kroužku pro malý děti, nějaký mateřský centrum, kam by mohl jít i jeho brácha.
Dát ho do školky na pár dnů v týdnu s tím, že tam bude zabírat místo třeba dítku, který by chodilo na celý týden.
Je to zmatený, ale nějak se to ve mě tluče a potřebuji se do příštího týdne rozhodnout. ![]()
Pokud vás vezmou, určitě ho tam dej normálně na 5 dní a vyzvedávej ho třeba už po obědě.
Dala bych ho tam aspon na dopoledne, školka je pro děti přínos.
@goldenka Taky jsem to řešila loni, synovi byli 3 roky v srpnu, ale nakonec jsem si ho nechala doma, přišlo mi, že ještě není zralý a nezvládl by to tam
S mluvením má problémy do ted, chodíme na logopedii a snažím se scházet s jinými maminkami s dětmi a chodíme do herniček. Taky jsem se bála, že přinese domů každou nemoc co tam bude a malá to chytí od něj.
Ahoj, no mohu ti poradit z pozice učitelky MŠ.
Myslím si, že pro dítě je lepší, když už do školky začne chodit, tak aby tam chodilo pravidelně, tzn. celý týden. Děti, které chodí jen třeba dva dny v týdnu se hůře adaptují a celkově tolik nezapadají do kolektivu ostatních dětí. Já bych tedy spíše volila nějaké koužky, a do školky ho dala až pak nastálo… Ale záleží na tobě. ![]()
Já bych na zápis šla a rozhodovala bych se až podle situace někdy v létě, asi bych i zmínila, že zvažuji docházku pouze na některé dny v týdnu. Pokud bys ho tam nakonec nedala, tak jeho místo postoupí dalšímu dítěti.
Jak píšeš, nejspíš místo stejně nedostaneš a pokud ano, tak třeba už převis dětí není.
Syn chodil první rok(to mu byly 4 roky) jen cca 3× týdně na dopoledne z vícero důvodů. (tady školku rozšířili, takže místa byla). Žádný problém to nebyl, adaptoval se zcela bez problémů, jediný problém byla špatná paní učitelka… ![]()
Kolektiv u tak malých dětí moc roli nehraje, oni to ještě tak moc nevnímají a velká přátelství ještě většinou nepěstují takže až tak nevadí, že je tam jen na dopoledne a párkrát za týden.
Záleží nejvíc na snyovi, jak zvládá odloučení od tebe, jestli bude/nebude brečet. Můžeš ho už začít zvykat třeba v mateřském centru, pokud tam máte hlídací školičku atak.
Moje dite chodi uz druhy rok tri dny v tydnu( nekdy cely tyden - podle toho, jestli babicka ma cas a chut hlidat), nemela zadny problem se zaclenit, kamaradu ma spoustu. Takze zrovna tohle je individualni.
Ja bych k zapisu sla, nejspis ho stejne nevezmou a jestli ano, mas cas si to jeste rozmyslet, nebo ho pak muzes davat jen na dopoledne.
Přínos to je určitě, ale nejsem si zcela jistá jestli je tam nutný dávat dítě už ve 3 letech když já jsem doma. Těch nemocí se taky bojím.
Zase do září daleko a třeba budu ráda, že je v týdnu pryč-
teď si to nedovedu představit.
@goldenka Já si ymslím, že to rozhodně není nutný a obě moje děti šly až skoro ve 4 letech. Ale je to individuální, některé děti tam i ve 3 letech zapadnou jak ryby do vody a kolektiv potřebují, jiné jsou na to nezralé…
@goldenka Já k zápisu šla a dokonce ho i přijali, trochu jsem spoléhala, že čerstvého tříletáka nevezmou a nebudu se muset rozhodovat. Pak jsem v červnu zavolala do školky, že jsem si to rozmyslela.
Davala jsem od 3 let na jeden den dopo do soukrome. vtech trech letech mi prislo ze to staci. od ctyrech na 3 dny
JE malý, když si necháš rok doma, nic se nestane. Takže za mne: Nechat ho doma a kolektiv mu zajistit jinde-začít s ním třeba chodit do nějakýho kroužku pro malý děti, nějaký mateřský centrum, kam by mohl jít i jeho brácha.
Našemu budou v březnu tři, od října chodí na dva dny v týdnu. Pozitivum je, že se docela osamostatnil a za těch pár měsíců na jeho poměry opravdu hodně rozmluvil…Je to ale soukromá školka a sejde se tak deset dětí, takže se jim věnují každému. Je tam v osm a před čtvrtou ho vyzvedávám. Ale nejsem doma, ty dva dny chodím do práce. Negativem je, že má pořád nudli u nosu a kašle, teď celé vánoce super a jen tam minulý týden vlezl, už je zase nastydlý až hrůza. A to do těch dvou a půl let věku měl od narození jen asi třikrát lehkou rýmu.
Jinak v šatně ráno vždy kníká, že ‚neci‘,ale pak už běží do třídy k hračkám v pohodě, když ho vyzvedávám, taky si vždy hraje, nebrečí. Od září doufám bude chodit tady v místě do státní školky na celý týden.
Za mě je lépe dávat každý den a vyzvedávat třeba už po obědě. Chvíli trvá než si zvykne, tříleťák se ještě neorientuje úplně v čase, takže by v tom měl chaos - jednou ano, podruhé ne). Navíc nezapadne úplně do kolektivu a to taky není dobrý start. ŘEŠILA jsem to stejné, vyzvedávám po obědě. Syn si vyhraje, má jiné podněty, dcera má klid. Navíc sourozenci kamarády sice budou a vyhrají si(až budou větší), ale taky bude víc šarvátek a bitek, mám to doma ![]()
Syn začal školku až teď - 3 roky a 9 měsíců a zatím bez problémů. Ve třech a půl chodil do soukromé - jednou týdně a nechtěl tam, tak přestal chodit…Taky záleží na povaze a vyspělosti dítěte. Já jsem byla ráda, že je doma s námi a společně jsme si to užívali ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.