Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Serpentini Take jsem mela deti v soukrome skolce, ted prave absolvuji kolecko po soukromych skolkach kvuli tretimu kousku. A souhlasim s @mokkk, mezi skolkami jsou obrovske rozdily, od hlidaren pro neprijate triletaky po skolky, kam jsou poradniky a dostavaji se hlavne sourozenci. My mame vybornou obecni skolku, ale nelibi se mne velikost kolektivu, kde 24 triletych deti na 1-2 ucitelky se mne zda moc. Mit moznost obecni skolky s polovicnim mnozstvim deti ve tride, tak beru tu. Ona skolka v miste bydliste, kam chodi deti z hriste, ma neco do sebe.
Zakladatelko, evidente spatna soukroma skolka, uz jen to, ze kdyz se deti dostanou do statni, tak mizeji. Z dobre soukrome skolky totiz deti nemizeji a rodicum se sakra nechce davat deti pryc a davaji se pryc treba az predskolaci nebo skolaci, tim ti vznika ten smiseny kolektiv. Zaroven ten kolektiv 10 deti. Super pro dvoulete a trilete dite, spatne pro starsi. Vem to tak, v 20 detech bude vetsi pravdepodobnost, ze dite k sobe najde podobneho „posuka“, se kterym si bude rozumet. Kvalitni soukrome skolky nemusi mit uplne male kolektivy, ale maji k nim patricny pocet ucitelu. Patrne mate skolku jako odkladiste neprijatych malych deti, tam necekej zazraky.
@Anonymní píše:
@Kryptozoo
Ja vlastne nevim na co ma nadani. Je asi vyspelejsi, kdyz ho porovnam s jinymi detmi.Nebavi ho malovat - jako nakreslit obrazek. Ale bavi ho vybarvovat, spojovat carky, tecky podle cisel nebo pismen.
Umi se zabavit sam. To problem neni, treba 2-3 dny je v pohode a pak ma “svuj den” a vsechno dela po svem, vyrusuje ostatni.
Pohybove nevim, asi je asi lepsi prumer. Vyleze vsude, jezdi na kolobezce, ted zacina koloodrazedlo. Ma 108 cm, ted prestal intenzivne rust a zlepsuje se mu skokove hruba motorika. Co pred tydnem neumel, dela bez problemu.
Spojuje si veci, dela zavery, nachazi nove reseni problemu, chce si to delat po svem.
Miluje skladacky, puzzle ale jen jednou. Uz to slozil, neni to vyzva, chce neco slozitejsi.
Mas normalni dite. Na koloodrazedle jezdí i moje dvouletacka.
@Cuddy
Myslim, ze spise je to o penezich. Platime 14 tis mesicne. Levna zrovna neni… No stejne to muj problem neresi
Zkuste teda doporucit dobrou soukromnou skolku Praha zapad. Idealne Zlicin, Stodulky, Luziny, Luka…
Bezna cena za soukromou skolku, predpokladam, ze 2 tis jsou jidlo. Jsi anonym, nejde ti poslat sz.
@Cuddy
Na na jidlo je dotace.
Alespon ja mam takovou zkusenost. Nebo to neni vsude?
@Lubuch píše:
@Cuddy
Na na jidlo je dotace.
Alespon ja mam takovou zkusenost. Nebo to neni vsude?
Nevim, zda je dotace, mozna ano, ale asi na nej neni zastropovana cena. Platili jsme asi 1950Kc za jidlo.
Jsi anonym, nelze ti poslat sz a verejne psat nechci. Jsi ochotna jezdit treba do Cernosic?
@mokkk píše:
Ano, měla. Jinak bych to nepsala. Školka to nebyla nijak špatná, měla dlouholetou tradici a několik poboček. Jídlo nevím, ale možná bych i souhlasila, protože v naší státní jsou samá „pomazánka z červené řepy“, takže to je cokoli normálního „lepší“. Program v soukromé se limitně blížil nule, plány (suchý, mokrý) tam asi ani neměli a když jo, tak pouze papírově. Přístup k dětem stejný, ale máme bezva státní -hodné učitelky a skoro žádná buzerace. A učitelky v soukromé byly mladší dvaceti let, takže nezkušené. A to i když se několikrát vyměnily.
Také jsem měla v soukromé školce. Klukovi už jsem nechtěla měnit místo, na které byl zvyklí a nechala ho tam, jelikož jsem byla mladá a nezkušená. Dnes bych soukromou využila pouze na dobu přechodnou, kdy se zkrátka nedostane do státní. V naší soukromé se také měnil neustále kolektiv, jak učitelky, kvůli platu, tak děti. Jeden rok byly děti například smíšené s dvouleťákama, pak se zas po půl roce měnili například se staršíma. Stále nějaké změny. Ven vhodili pouze 2× v týdnu, takže kluk měl problém s oblékáním, byl pomalejší a nesamostatný. Jedna učitelka logopedické vady. A všechny měly jen kurz. Zachránila to až přípravná třída na ZŠ, kde zkrátka jedou jiné tempo a kluka mi už za půl roku připravila, i co se týče toho oblékání a samostatnosti. Takže mít druhé, dám už do státní.
@Anonymní píše:
@Cuddy
Myslim, ze spise je to o penezich. Platime 14 tis mesicne. Levna zrovna neni… No stejne to muj problem neresiZkuste teda doporucit dobrou soukromnou skolku Praha zapad. Idealne Zlicin, Stodulky, Luziny, Luka…
Zkus napsat i na příslušnou městskou část, jestli jsou někde volná místa ve státních školkách. Někde mívají na stránkách i statistiky - výsledky přijetí, podle toho se dá taky aspoň trochu odhadnout, jaké jsou šance.
@Cuddy
Ne. Neridim. Takze od nas se dostanu busem na Zlicin a potrebuju neco z tohto smeru metrem.
@Anonymní píše:
@Aleriga
Nejsem puvodne z Cr. Jednu VS jsem skoncila v zahranici a tady studovala v anglictine.Cestinu se ucim, souhlasim, neni 100%.
Tak především interpunkce. Potom například „zkušenost“(chápu, slovenština skúsenosť) a především (!) BYCH, BYCHOM, BYS, BYSTE, KDYBYCH, KDYBYCHOM, KDYBYS, KDYBYSTE!!!
![]()
Zakladatelko, nevím. Z toho, co popisuješ stále nechápu, co má za nadání. Spíš to vypadá, že vyžaduje hodně pozornosti od děti i ostatních. Kvůli tomu bych školku neměnila, bude se tak chovat všude.
Ve státní školce (26 dětí, 1-2 učitelky) zvládali adekvátně zabavit moji nadanou dceru. U vás mu v těch počtech a poměrech nic dát nezvládnou? Je to divný, šla bych jinam.