Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj.Mate nejakou zkusenost se skolkou pro nadane deti?
V patek jsme resili v nasi skolke problem a ucitelka rika, co by jste chtela, vite co doma mate… a ja koukala jak puk. Ze je ten nas kluk hodne napred a zlobi kdyz se nudi - delaji neco, co ma on za chvilicku, a pak vymysli kraviny, chce upoutat pozornost.
Asi by mu pomohla smisena trida, ale nemame zadnou takovou spadovou.
Mne to nikdy neprislo, je chytrej, sikovnej, pomaha, hodne mluvi. Chci aby se naucil fungovat v beznem svete, ale zase bojim se aby se to nestupnovalo…
Tak si ted rikam, jestli by to pro nej od zari nebylo lepsi nekde jinde. Chodi do soukrome, kde budou od zari znova prckove, dost se tam deti meni - kdyz se pak dostanou do statni, tak hned mizeji… ve tride 10 deti, 3 ucitelky. Ma luxus osobniho pristupu - dostava “ukoly” navic, ale stejne se nudi.
Ma nekdo skusenost s takovou soukromou skolkou v Praze?
Diky.
Opravdu to řekla takhle otevřeně?
@Anonymní píše:
V patek jsme resili v nasi skolke problem a ucitelka rika, co by jste chtela, vite co doma mate… a ja koukala jak puk. Ze je ten nas kluk hodne napred a zlobi kdyz se nudi - delaji neco, co ma on za chvilicku, a pak vymysli kraviny, chce upoutat pozornost.
Mne to nikdy neprislo, je chytrej, sikovnej, pomaha, hodne mluvi. Chci aby se naucil fungovat v beznem svete, ale zase bojim se aby se to nestupnovalo…
Tak si ted rikam, jestli by to pro nej od zari nebylo lepsi nekde jinde. Chodi do soukrome, kde budou od zari znova prckove, dost se tam deti meni - kdyz se pak dostanou do statni, tak hned mizeji… ve tride 10 deti, 3 ucitelky. Ma luxus osobniho pristupu - dostava “ukoly” navic, ale stejne se nudi.
Diky.
jako - to je fakt divné, 3 učitelky na 10 dětí a nejsou schopné ho zaujmout? zabavit? dát úkoly?
tak tohle ve státní školce opravdu lepší nebude, spíš naopak,
a on třeba sám není aktivní? moje dcera ve školce vymýšlí dětem hry a organizuje, kdo má co dělat
v době, kdy jsou na zahradě nebo mají volnou hru
@stinga píše:
jako - to je fakt divné, 3 učitelky na 10 dětí a nejsou schopné ho zaujmout? zabavit? dát úkoly?
tak tohle ve státní školce opravdu lepší nebude, spíš naopak,
a on třeba sám není aktivní? moje dcera ve školce vymýšlí dětem hry a organizuje, kdo má co dělatv době, kdy jsou na zahradě nebo mají volnou hru
Nedivím se tomu, v soukromé může „učit“ kdokoliv. Většinu lidí, co jsem potkala v různých dětských skupinách, mají vzdělání ze sociální oblasti nebo z jiného oboru pedagogiky, jen ne předškolní pedagogiky. K tomu kurz nebo zkoušku chůvy. To stačí.
Navíc ne každý má ten pedagogický talent pracovat s malými dětmi.
@Anonymní píše:
Diky.
Kolik mu je let? Proč je v soukromé školce? Myslíš, že by učitelka šla proti svému zájmu, lanařila vás jinam, čímž školka ztratí platící klienty?
Jak se to nadání projevuje?
Čistě teoreticky by mohl mít doporučení a podpůrná opatření z PPP, ale pokud není předškolák, spíš se poukazuje na nerovnoměrný vývoj než na nadání.
@Kelsey
Ano. To jsou jeji slova.
@stinga
Aktivni je. Prave, ze kdyz se nudi, tak zacne vypravet pribeh a stahne na sebe pozornost. Dela to i doma. Neco co videl, cetli jsme, nebo si vymysli uplne. No a tim rusi kolektiv, ktery ma delat neco jineho. Nebo teda zacne zlobit jinak.
3 učitelky nejsou schopny se individuálně věnovat 10 dětem? Pak jo, bude mu líp někde jinde, ale předem nikdy nevíš, kde. Je to o ucitelkach. Náš syn je taky nadaný, ve školce neměl jediný problém, učitelky mu dávaly různý úkoly, pomáhal jim, dělal tam „prednasky“ (chudáci učitelky musely poslouchat jeho výlevy o různých pro něj aktuálně zajímavých vecech)… a přitom se v pohodě a rád zapojoval do společných činnosti. Byl tam jak ředitel zeměkoule, zorganizoval si celou třídu u s ucitelkama, ale byl spokojenej. Taky asi dost záleží na tom, v čem to nadání spočívá.. každopádně pokud učitelky v tom počtu nejsou schopny se mu věnovat, tak bych o změně fakt přemýšlela.
@1Pears1
Ma 3 a kousek. Do statni se nedostal protoze se narodil v listopadu.
Prave, ze mne jako extra nadany neprijde. Je pravda, ze ho to tahne ke slozitejsim ukolum, v casopisech, dela knizky pro predskolaky, ale chce sam. Ja mu chtela ukazovat obrazky a on to odmital.
Nektere materialy jsme zanesli do skolky - nemela jsem to komu dat, on to uz zvlada a nebavi ho to - a ty deti tam to nezvladnou. Ja myslela, ze je to standart a da to do jesli - on to delal treba v 1,5 roce.
Dala bych ho do běžné státní školky, která mi bude sympatická, s nějakým třeba lepším programem. V soukromé může učit opravdu kde kdo a opravdu bych neřešila „nadání“ Ve třech letech, navíc dle úsudku nějaké paní. V tomto věku mají děti ještě hodně rozdílnou úroveň a většinou jsou šikovnější v tom, co je zrovna zajímá. Ještě to ale neznačí nadání. Určitě má i slabé stránky v kterých by se měl postupně zlepšovat a tam dosahovat průměru, předškolní úkoly dělat, pokud ho to baví.
No a teda „o co mu jde“?
O to, aby mu někdo vymýšlel co bude dělat a interagoval s ním jeden na jednoho?
Umí se zabavit sám? Najít si něco, co ho na delší dobu zaujme? Nebo ke všemu potřebuje společnost?
Narážím na to, jestli není ve hře taky to, že si neumí najít zábavu sám.
Jestli ne, víc než cokoliv by mu prospěly lekce nudění, aby ne naučil fungovat i bez animátora.
Příspěvek upraven 02.04.23 v 13:25
@Barbucha3
Problem je ze jsme z vesnice za Prahou. Spadova je jen jedna. Takze pokud chci “lepsi” musim platit soukromou.
Proto se ptam, jestli uz platit, tak at to ma nejakou hodnotu navic.
@Anonymní píše:
@1Pears1
Ma 3 a kousek. Do statni se nedostal protoze se narodil v listopadu.Prave, ze mne jako extra nadany neprijde. Je pravda, ze ho to tahne ke slozitejsim ukolum, v casopisech, dela knizky pro predskolaky, ale chce sam. Ja mu chtela ukazovat obrazky a on to odmital.
Nektere materialy jsme zanesli do skolky - nemela jsem to komu dat, on to uz zvlada a nebavi ho to - a ty deti tam to nezvladnou. Ja myslela, ze je to standart a da to do jesli - on to delal treba v 1,5 roce.
Tak to je ještě malý, má nerovnoměrný vývoj jako spousta dětí a časem se pravděpodobně srovná.
Norma je hodně široká. Taky bych se zaměřila na posílení oblastí, ve kterých má deficity.
@Kryptozoo
Ja vlastne nevim na co ma nadani. Je asi vyspelejsi, kdyz ho porovnam s jinymi detmi.
Nebavi ho malovat - jako nakreslit obrazek. Ale bavi ho vybarvovat, spojovat carky, tecky podle cisel nebo pismen.
Umi se zabavit sam. To problem neni, treba 2-3 dny je v pohode a pak ma “svuj den” a vsechno dela po svem, vyrusuje ostatni.
Pohybove nevim, asi je asi lepsi prumer. Vyleze vsude, jezdi na kolobezce, ted zacina koloodrazedlo. Ma 108 cm, ted prestal intenzivne rust a zlepsuje se mu skokove hruba motorika. Co pred tydnem neumel, dela bez problemu.
Spojuje si veci, dela zavery, nachazi nove reseni problemu, chce si to delat po svem.
Miluje skladacky, puzzle ale jen jednou. Uz to slozil, neni to vyzva, chce neco slozitejsi.
Jak je na tom sociálně?
Vztahy s dětmi? Adaptace na prostředí, jiné lidi, děti?
Ahoj.
Mate nejakou zkusenost se skolkou pro nadane deti?
Diky.