Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Podle toho, co jsem slyšel od přátel, tak si velmi pochvalujú tuhle https://lfp.cz/…erska-skola/
Děti se tam učí, jsou v týmu a mají úplně jiný přístup. Často jsou tam i děti vlastní národnosti, což si myslím, že dítěti také pomůže k intelektuálnímu rozvoji. Když tak hoď oko ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj.Mate nejakou zkusenost se skolkou pro nadane deti?
V patek jsme resili v nasi skolke problem a ucitelka rika, co by jste chtela, vite co doma mate… a ja koukala jak puk. Ze je ten nas kluk hodne napred a zlobi kdyz se nudi - delaji neco, co ma on za chvilicku, a pak vymysli kraviny, chce upoutat pozornost.
Asi by mu pomohla smisena trida, ale nemame zadnou takovou spadovou.
Mne to nikdy neprislo, je chytrej, sikovnej, pomaha, hodne mluvi. Chci aby se naucil fungovat v beznem svete, ale zase bojim se aby se to nestupnovalo…
Tak si ted rikam, jestli by to pro nej od zari nebylo lepsi nekde jinde. Chodi do soukrome, kde budou od zari znova prckove, dost se tam deti meni - kdyz se pak dostanou do statni, tak hned mizeji… ve tride 10 deti, 3 ucitelky. Ma luxus osobniho pristupu - dostava “ukoly” navic, ale stejne se nudi.
Ma nekdo skusenost s takovou soukromou skolkou v Praze?
Diky.
Zkušenost se školkou v Praze nemám. Ale řešila jsem podobný problém. Řešila jsem to změnou školky - našla jsem školku s věkově smíšeným kolektivem. A zároveň takovou, kde těch aktivit nabízejí opravdu hodně. A kde mají k dětem respektující přístup.
Myslím si, že se nedá moc univerzálně poradit. Je to dost i dost o tom, jak si dítě sedne s učitelkou a jaké se sejdou ve školce děti. Mně přijde, že tady u nás se zrovna sešly podobně naladěné děti a zároveň učitelky, kterým vyhovuje pracovat právě s takovými dětmi (děti mi tam přijdou poměrně dost „tvořivé“ a akční a společenské a samostatné v porovnání s dětmi v bývalé školce). Na druhou stranu mám ale takové tušení, že se nám ten problém stejně vrátí, protože kamarádi odejdou do školy a syn zůstane ve školce a těch starších dětí, než je on, mu tam zase moc nezůstane. A nejsem si jistá, nakolik je řešením školka/škola pro nadané. Že jsou děti nadané, to ještě neznamená, že jsou stejné, mají stejné potřeby a budou si rozumět. Spíš by to asi chtělo školku, kde se odlišnost nebere jako problém. Nechápu, že ve třech si nedokáží se synem poradit a zajistit mu nějaký individuální program.
Ahoj
Posilam update po roce. V zari jsme soukromou skolku zmenili za statni.
Je samostatnejsi, pomohlo mu, ze mu nikdo nestoji za zadkem, musi se vic snazit.
Trida smisena, dela ukoly pro predskolaky a stejne je to malo. Zacal sam cist, scita a odcita.
A zlobi cim dal vic, nebot se nudi. Nechce spolupracovat, pokud to uz umi (pocitani do 5, tvary…).
Nastesti mame skvelou reditelku. Od zari ma jinou ucitelku a individualni vzdelavaci plan. Poslali nas i do PPP ale cekacka rok. Takze jdeme do soukrome.
Pokud ma nekdo “podezreni” na nadani, reste to s detmi aktivne. Ja si rikala, no tak je sikovnej, ale nic extra. Ty nuzky se ale oteviraji hodne a zacli jsme to resit vlastne uz pozde, kdy si zacli ucitelky na nej stezovat.