Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Šla bych zpátky na neurologii a požadovala řádné vyšetření, ať prvně zjistí, kde ten problém je…takoví doktoři jsou fakt na dvě věci, místo aby zjistili, proč to bolí, tak daj něco na bolest a nazdar ![]()
Pokud bolest vystřeluje do nohy, jde jakoby lampasem, tak je veliká pravděpodobnost, že se pohnula plotýnka. Určitě bych se nenechala odbít a chtěla znovu neurologický vyšetření.
No jo, ale co požadovat? Doktor mi dal žádanku na CT, že se mám sama objednat. Objednávají za měsíc a půl! Ptala jsem se ho na obstřiky a to prý nedělají, že je to nebezpečné.
Takže nevím, co požadovat. Prášek si můžu vzít doma.
Může to být „skříplý nerv“, třeba právě tou plotýnkou. Předpokládám, že krom injekce ti udělali neurologické vyšetření s nějakým závěrem. Zbytečně bych se nenavážela do doktorů dopředu, jakože je to odbyté, opravdu není běžné a většinou ani možné udělat v rámci pohotovostního vyšetření hned nějaké zobrazení, např. magnetickou rezonanci, to je trochu sci-fi. Obvykle, pokud není závažný objektivní nález, se vždy napřed zkouší intenzivní léčba (série injekcí, tablety, domácí nahřívání, rehabilitace), než se přistoupí k dalším vyšetřením.
Díky, zkoušel takové ty neuro úkony jako prst na nos, rozpažené ruce a kladívko. To bylo OK.Pak jsem dostala tu injekci a tablety na doma.Ale bolí to stále hodně, takže tam půjdu asi znovu.
Jasně, že to nevyřeší jedna návštěva, to právě chce třeba 1-2 týdenní léčbu, v těžších případech i za hospitalizace (kapačky s analgetiky a léky na svalové uvolnění), v lehčích ambulantně, podobné věci, ale v prášcích. Většinou na pohotovostech (tím myslím v nemocnicích) odkazují na další péči u neurologa v místě bydliště nebo jakéhokoli jiného, kterého si vybereš.
A že zkoušel prst na nos apod., přestože si přišla s bederní páteří, jen svědčí o jeho poctivosti (znám takové, kteří by to přeskočili a vyšetřili jen záda a nohy) ![]()
Mívám totéž poměrně často.. u mě je to vždy skříplý nerv - bolest křížové oblasti a vystřelující bolest do nohy. Nemůžu se hýbat cca 3 dny, pak je to lepší. A vzhledem k tomu, že poprvé jsem to měla jako těhule, tak mi nemohli píchnout injekci. Pak se to zase parkrát opakovalo a pro změnu kojím, takže jsem to zase musela zvládnout bez injekce ![]()
Ale vím o čem to je, vždy tvrdím, že půjdu raději zase rodit než mít zase v háji záda ![]()
Ale jo, já neříkám, že to odflákl. Jenže nemůžu stále bolestí chodit, takže by mě zajímalo, jak se „zprovoznit“.Jestli se v pondělí objednat na obvodní neurologii nebo k rehabilitačnímu doktorovi.Tam jsem byla v pátek, dal mi injekci, ale bez efektu. Takže nevím co dál, na pohotovosti obstřiky nedávají. Dříve mě taky bolely záda, ale ne v takové míře, takže nevím kam zajít, aby se mi ulevilo.
@Anonymní píše:
No jo, ale co požadovat? Doktor mi dal žádanku na CT, že se mám sama objednat. Objednávají za měsíc a půl! Ptala jsem se ho na obstřiky a to prý nedělají, že je to nebezpečné.Takže nevím, co požadovat. Prášek si můžu vzít doma.
Proč CT???
U obvoďáka si vydupej poukaz na rehabilitaci, aspoň deset návštěv - rehabilitační pracovnice tě skouknou a podle toho, jak budeš reagovat na jednotlivé úkony, ti během chvilky řeknou, od čeho to je.. A hlavně ti následně i pomůžou..
Já teď, ve druhém trimestru mám náběh na vyhřeznutí ploténky, chodím shrbená a ještě do strany.. Doktor na mě do konce těhu nesáhne, ortoped/neurolog taky ne, tak jsem si dupla o poukaz na rehabku, zašla tam, tam mi právě řekli, že je to ploténka, dělají různé manipulace, rozmasírovávají mi to, naučili mě správně se zvedat z postele, atd.. a cvičím série cviků, postupně se přidávají další - je to asi o 40% lepší a už s tím mohu žít.. A hlavně se nebojím, že fakt vyhřezne a já půjdu někdy kolem porodu na operaci..
Ono asi jak kde. V pátek jsem volala na jednu rehabku, kde mi řekli, že na mě zatím nešáhnou, až se to zklidní
Tak jsem se naštvala a volala jinam, tam mi maser řekl, že na mě nešáhne dřív než bude mít zprávu z MR nebo CT, tak nevím…Ale dík všem za postřehy.
Rehabilitace je určitě na místě, pokud u sebe máš neurologický nález, měli by si tam s tím vědět rady, co s tebou mohou a nemohou dělat. Každopádně by to při tak velké bolesti chtělo aspoň zezačátku nějakou pravidelnou léčbu, tím myslím zobat analgetika a léky na uvolnění svalstva několikrát denně (pokud nejsi těhotná či nekojíš), ty ti měli dát hned na té pohotovosti. Jestli nedali, tak buď bych šla znova zítra na pohotovost (další injekce+ snad konečně nějaký recept na léky) nebo vydržela do pondělí (pokud to jde) a řešila to přes obvoďáka, ten musí být schopný běžné bolesti v zádech taky zaléčit.
@Anonymní píše:
Ono asi jak kde. V pátek jsem volala na jednu rehabku, kde mi řekli, že na mě zatím nešáhnou, až se to zklidníTak jsem se naštvala a volala jinam, tam mi maser řekl, že na mě nešáhne dřív než bude mít zprávu z MR nebo CT, tak nevím…Ale dík všem za postřehy.
Ono je to těžký.. Záleží na zkušenostech daného člověka.. U nás se na rehabilitační pracovnice doktoři dívají skrz prsty, přitom ty ženský mi pomohly už v minulém těhotenství, měsíc před porodem a vpodstatě mohu říci, že co se týká zad, jsou to ony, kdo mi vždy pomůže.. Naopak neurolog, ke kterému mě obvodní vždy posílá (nejsem-li těhotná), je celkem naprd. ![]()
@Anonymní píše:
Ono asi jak kde. V pátek jsem volala na jednu rehabku, kde mi řekli, že na mě zatím nešáhnou, až se to zklidníTak jsem se naštvala a volala jinam, tam mi maser řekl, že na mě nešáhne dřív než bude mít zprávu z MR nebo CT, tak nevím…Ale dík všem za postřehy.
V akutním bloku páteře-ať už skříplý nerv či vyhřezlá plotýnka-se opravdu masáže nedělají. RHB sestra to ví, masér-pokud není zdravotnicky vzdělaný-dobře zareagoval, protože on neodliší co vězí za takovými potížemi a v tomto případě je opravdu CT vyšetření na místě.
Určitě bych zašla znova na neurologii, klidně i řekni, že bolesti se horší, aby tě neodpálkovali. A oni můžou na CT napsat STATIM, tzn. co nejbližší termín. Protože pokud je to plotýnka, tak čekat měsíc a půl v bolestech je docela drsný.
Stav se dá řešit pobytem v nemocnici s kapačkami. To je asi nejefektivnější, co by si mohla v tomto případě mít.
Prosím o pomoc! Od čtvrtka mě bolí záda a levá noha do které to vystřeluje. Bolest jde až do kotníku. Byla jsem na pohotovosti -neurologie, kde mi píchli Tramal na bolest a jinak nic. Dále jsem ještě stihla rehabilitaci, kde mi mudr. pomačkal záda, dal do zadku injekci, že to prý přejde. Zatím je to stejné. Bolí to jako čert, nemohu pořádně chodit, noha bolí, nejvíc v lýtku-to tam úplně viditelně cuká a dostávám křeč.
Když sedím, je to lepší. Ve stoje příšerný! Prosím o radu co to může být a co tím dělat. Příští týden máme zaplacenou dovču a já se bojím, že s takovouhle nepojedu. Díky, díky, už jsem z té bolesti vyřízená.