Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@renap
Neurolog - tudíž ten, co zobrazovacím metodám a vyhřezlým plotnám vůbec nerozumí.
Nedávno sem zaslechla v čekárně ale tady to vůbec nevypadá jako v Modrém kódu. A s kolegyní se hádali, že to nějakém seriálu dělali jinak.
Ona to je sranda, když o nic nejde. Ale třeba tento týden sem se snažila rodině zabránit v tom, aby si přizabili syna kvůli něčemu, co našli na internetu. To je hodně nevtipná situace.
@Baba píše:
@renap
Neurolog - tudíž ten, co zobrazovacím metodám a vyhřezlým plotnám vůbec nerozumí.
Nedávno sem zaslechla v čekárně ale tady to vůbec nevypadá jako v Modrém kódu. A s kolegyní se hádali, že to nějakém seriálu dělali jinak.
Ona to je sranda, když o nic nejde. Ale třeba tento týden sem se snažila rodině zabránit v tom, aby si přizabili syna kvůli něčemu, co našli na internetu. To je hodně nevtipná situace.
Zakladatelka tu hledala diagnózu na internetu. Myslela si, že by mohla mít vyhřezlou plotýnku. Byla poslána na RTG. Na to jsem reagovala. RTG vyloučí jiné závažné potíže, ne výhrez. Na tom jsme se tu shodly. Odvolávám, že doktor byl tatar. Pouze zakladatelce nevysvetlil situaci,…Pro pacienta ke vzdycky blbý, když neví, co mu je. Nejen kvuli tomu, že se nemůže smírit s diagnozou a stale maluje certa na zeď a bádá, co by to mohlo a nemohlo být, ale u výhřezu i z hlediska, že lecba muze byt cilená přímo na výhřez. To bez dg. nejde…Já bych nešla na RTG ani na CT a nevěřila bych už ani lékaři, že mi něco diagnostikuje bez zobrazovaček. Zažila jsem, že člověk chodil 2 roky k neurologovi, ke dvěma rehabilitačním lékařům. Na fyzio, rehabilitace. Diagnoza od oka -nic to není, prokřupeme…, jste mladý, nemáte moc stresů v práci???…ale byl tam (na MRI) výhřez c5/c6 disku. Chápu neurology, že hned neposílají na MR. Stojí to dost peněz a bohužel diky vlastnímu zdravotnickemu zarizeni vím, jak to funguje s pojišťovnami. Mám zkusenost, jak je u výhřezů důležitá právě ta klinika. Někdo má pár mm a je vyřízený a někdo 11mm a funguje. Nicméně stanovení spravné diagnózy je důlezité pro psychiku pacienta a především pro úspěšnou léčbu, která neni jen o cvičení a operaci, ale i jinych metodách..
@sediza ale neurolog pozná výhřez i bez zobrazovacích metod, já to věděla taky hned, ty příznaky jsou typické. A na léčbu to žádný vliv nemá, jestli doktor ví nebo neví kolik je to milimetrů. Léčí se podle stavu pacienta a stejně na to nic moc nepomáhá. U mě přesně věděli kde, kolik, kam to tlačí, popis na půl stránky a stejně nic nepomohlo. Vstříebalo se to za pár týdnů samo, za dva měsíce jsem už bruslila ta za tři lyžovalo. A u tohohle, i když nechápu, jak to souvisí, hraje velkou roli psychika.
@renap No konečně to tu někdo popsal tak, jak to opravdu je a jinak to nikdy nebude, jen bych doplnil, že nejdůležitější je vlastní snaha a nespoléhat se na druhé.