Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
já si žádala tam,kde jsem si byla zažádat o porodný,doplaceli mi to spetně,protože jsem vůbec netušila,že mám nárok…jinak mám doma telefon na hodnou paní z OSSZ a jí volám,když jsem gumová a nevím si rady..
Ahojky maminy ( nastávající maminy )
chtěla jsem se zeptat, jestli někdo z vás neví, jestli můžu taky na 2 nebo 3 roky.. ? Ale problém je v tom, že jsem nebyla skoro rok zaměstnana na smlouvu
.. Takže asi nic.. Jinak na mateřskou nárok bych snad mít měla ne?????
moc díky za odpovědi ![]()
jo a ještě …jsem na mateřské od 28.11.2010 ted za 2 dny mám termín ale jinak mi řekly že namám nárok ani na mateřskou ( to jako ani na minimum ? )
jsem z toho jelen, přece je to nemožny aby matku tehotnou nechaly bez koruny, ne? moc díky
![]()
to vypadá, že nemáš nárok na PPM tzn. peněžitá pomoc v mateřství, ale na RP rodičovský příspěvek ano. pravděpodobně v trvání čtyř let. tzn. z pracáku ti budou posílat 7600,– po dobu 9ti měsíců pak míň.
takže pokud by sis chtěla vybrat jinou variantu, tak jedině, že otec dítěte odvádí sociální a asi 270 dní je minimum. pak si on musí zažádat o mateřskou, stačí jeden den, třeba neděle, kdy není v práci, a on bude měsíc vedený na mateřské (lze až po tvém šestinedělí), myslím, že zpětně doplácejí, ale i kdyby ne. No a pak to převede na tebe a udělá se volba na tři roky. Ale určitě tu jsou lépe informované než já ((-:
Evelina75 píše:
Terdule…a kdy si žádala o doplácení? Až když ti poprvé dorazila MD? Chtěli k tomu na OSSZ další papíry??? MOC díky za rady!!!
Doslechla sem se totiž, že snad to doplácení neřeší OSSZ, ale zase na úřadu státní sociální podpory a to je u nás zase jinde a chtějí přitom podklady z OSSZ. To by byla pěkná byrokracie…stačí tak, jak to je…
nejsem si uplně jista,ale mateřská mi chodila kolem 8 a doplatek po 10 a papíry jsem dokládala ze sociálky ,kde jsem hlášená zaměstnavatelem a odkud mi byla posíláná mateřská,prostě vše se točí kolem místa,kde jsem si žádala o porodný,já jsem jen zavolala a ptala se po telefonu,není pro mě snadné jezdit s prckem…i papíry jsem vyřizovala poštou,dokonce jsem psala,že potřebuji rychle vyřídit a že moc děkujia ono to funguje ![]()
Moc Vám děkuji za odpovědi
s tím zhe půjde na chvíli na meteřskou otec, to určitě uděláme ![]()
Ahoj holky..
prosím potřebovala bych jestli nemá někdo zkušenost s tím jak to provést abych nemusela být na mateřské 4 roky (byla jsem studentka VŠ ukončila studium a ted sem asi 4 měsíce na pracáku ) a mohla si dát minimálně aspon na 3 roky mateřskou.. Prý to jde nějak s otcem dítěte udělat..?! Má někdo zkušenost? Příjde mi totiž dost hloupé že si nemůžu vybrat délku nmateřské a automaticky mi to někdo předepíše.. Díky za pomoc. Vůbec se v tom nevyznám a ráda bych kdyby mi někdo poradil.. Pa
taky by mě zajímalo, jak je to u otce když by chtěl zažádast o materskou on, ale normálně pracuje, a já jsem byla na škole a ukončila jsem školu, a právě že si ani nemužu vybrat na jak dlouho chci ten rodičák ..
Máte s tím někdo zkušenosti ?
Dneska jsem byla na sociálce a ptala sem se. Tak je to tak, že po šestinedělí může jít otec na jeden den na rodičovskou (jak psala kolegyně nahoře třeba ve dne volna,pže v ten den nesmí pracovat) měsíc ho povedou na sociálce,ale zaplatí mu jen ten jeden den. Takže by to nemělo mít žádný vliv na jeho práci a výplatu. A pak to jen přepíše zpátky na mě/Tebe a tam už si můžeš napsat tu rodičovskou na tři roky a budeš normálně pobírat 7600Kč plus si můžeš třeba požádat o příspěvek na bydlení a tak. Takže asi tak .. ![]()
Páni holky, díky za informace:-) tak to pošlu taťuldy na jeden den na mateřskou po šestinedělí a on bude jeden den doma a nám to vyplatí jakokdyby zpětně? a pak se to zas napíše na mě a mohla bych si zvolit tříletou mateřskou i když jsem teď jako sovička skončila školu? já si teda hledám práci teďka, ale na mateřskou už nedosáhnu..
Tak jako hlavně mě ted nikdo v pomalu konci 4 měsíci nezaměstná,pže sem taky chtěla že bych si něco našla..a co myslíš že by ti zpětně vyplatili? Jako ten měsíc co z toho jeden den by byl otec na rodičovské? Já si myslím že určitě.. ![]()
jinak by to moc smyslu podle mě nemělo, ale zajdu na sociálku a všechno pozjistím…ale i tak je fajn, že si můžš vzít tříletou rodičovskou…já teda práci hledám, jdu zrovna dnes na pohovor a uvidím, buď mě můžou vyhodit, jak zjistí, že jsem těhotná nebo se s nima domluvím, že tam zhrub toho půl roku budu s tím, že jim za mě někoho dohodím…
me take uz nikdo nezamestna jsem na zacatku 5 mesice videt to jde dost … no muzik dnes bude zjistovat u pravnika v praci, takze super, nebo zitra zalezi na case.
a to se hned po tom jednom dnu prepisuje zpet nebo az po delsi dobe co ja budu opatrovnik ?
pak jeste ja jako nezamestnana nikdo neplati zdravotni budu si muset zaplatit, to mi nevadi, neni to takova palka jako kdyz bych musela na 4 roky na materskou … to bych prisla o dost penez
Ahoj, holky nevíte některá přesně, jestli se mateřská počítá z hrubý nebo superhrubý mzdy??