Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Milé maminky, chtěla bych Vás zeptat jak je to od nového roku s porodným a matěřskou ? Počítá se do porodného i moji rodiče když mám trvalé bydliště u nich? Vubec se v tom nevyznám, poradte mi prosim někdo ![]()
s mateřskou nic, ta se nezměnila. Rodičák na 2 a 3 roky zůstává taky stejný, u 4letého je změna, že do 9m věku dítěte pobíráš 7600 a pak následně do 4 let věku 3800,–. Pokud jsi zaměstaná nárok na mateřskou máš, pokud ne, tak nemáš a o rodičák si žádáš po narození dítěte. Porodné dostanou pouze ti, co nemají žádné dítě a mají příjem do 2,4 násobku životního minima. U samoživitelky je to do 10 tisíc a u obou do 16tisíc cca. Teď si nejsem jistá, jestli se do toho započítává i příjem v rodině jako u rodičů, ale je možné, že jo.
Ahoj,porodné dostanu pokud neprekročím příjmy s mím druhem do 2,4 živ.minima..Zaujímalo by mě,jestli se do toho počítají i výdaje.
Děkuji
výdaje se do toho (porodného) fakt nepočítají. pouze čistý příjem. Pak si můžeš požádat o sociální dávky a tam ti řeknou jeslti nárok máš nebo ne.
To je teda dobrý..S přítelem máme docela dost velký příjem(více méně on),ale samozřejme i výdaje a to jich nezajíma..takže o porodný ani žádat nemusím..
Jinak děkuji za odpověď.. ![]()
ne, bohužel je to nezajímá, je to totiž podle nich každýho věc co si kdo koupí, z čeho bude živ, kolik platí za bydlení atp. Máme hypotéku a žijeme z mýho rodičáku, naštěstí jsem dosáhla na dvouletý, takže se tak nějak vyžít dá.
Ja bych taky chtěla dvouletý,ale nevím jestli na nej dosahnu.Protože kdyby se to počítalo z platu před rizikovým tak jo,ale nevím jestli do toho výmeru PPM a pak rodičák,se počíta i PN.. ![]()
Ahoj sakra mě asi něco uniklo…ono musíš na dvouletý „něčím dosáhnout“? Jakože platem před MD? Ještě jsem se o to nezajímala ale v lednu už to musim řešit a chtěla bych dvouletej… ![]()
Ano,prý musíš..
,zaleží prý kolik budeš mít PPM a podle toho musí být výměr nejak min.380kč na den abys dosahla na dvouletou variantu..myslím..taky v tom mám trochu ješte bordel..Ja bych i dosahla,ale jsem na rizikovém,tak nevím jestli se to nepočíta jinak.. ![]()
jo aha, no tak to bych dosáhla, jenže jsem byla celé těhu taky na nemocenské
No, to bude ještě zajímavý ![]()
pokud jsi šla před mateřskou na nemocenskou - rizikový, tak se to počítá s platu před nemocenskou, nemocenská se do toho nepočítá, jinak je to předchozích 12 měsíců a krátí se to o tu nemocenskou, takže jestli budeš na nemocenský 4 měsíce, tak se počítá 8 měsíců před nemocenskou.
Prodigy ano musíš mít MD 380,– na den jinak máš smůlu, jinak platově se to pohybuje okolo 16,5 - 17ti tisíci hrubýho.
Holky, já šla na riziko v 6tt a na dvouletý jsem naštěstí dosáhla, i když tam pak bylo šachování s tou mateřskou. Nastupovala jsem v listopadu loňskýho roku a měla jsem výměru na den 406,– pak to snižovali, tak jsem měla jen 313, s čímž bych nedosáhla a taky mě na sociálce vystrašili. Naštěstí se to počítalo z toho začátku a tedy těch 406,–, takže kdybych na mateřskou nastupovala letos v lednu, tak jsem měla smůlu, ale mateřská se pak vracela do normálu, takže pokud jste braly těch 16,5, tak v pohodě dosáhnete.
Jo děkuji..
takže ja budu na PN 7 měsíců,protože termín mám na konci května,tak se mi to bude krátit na 5 měsíců z čeho to bude počítano..? ![]()
Jo a brala jsem tak kolem 16-17 hrub.Jak který měsíc..tak doufam,že to bude ok..Jinak Petulle moc díky ![]()
Tinko ano je to tak, bude se ti to počítat z těch posledních 5ti měsíců před nemocenskou. Nemáš zač. Jo a holky, o čemž teda pochybuju, ale pokud máte mateřskou nižší než rodičák, tak si můžete zažádat ještě dřív než v těch 22. týdnech života dítěte - i když asi určitě ne, já to tak měla, protože se ta mateřská snižovala, tak mi to pak dopláceli do těch 11400,–, ale určitě budete mít mateřskou vyšší, ale je dobrý si tam zajít měsíc předem než vám ta mateřská bude končit, mě akorát končila 15.května, takže jsem dostala část a doplatili mi to do těch 11400,– a vyplácí se to taky měsíc zpětně, takže zažádat určitě dřív.