Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám podobný problém s tchyní jako některé z Vás, jen s tím rozdílem, že naše Lucka má zoubky zkažený a přesto babička nechápe, že nic, co obsahuje cukr naše dítko nepotřebuje.
Malé jsem nikdy nic nesladila,nedávala žádná slazená jídla či přesnídávky, byla kojená o 106 a z flašky pije až poslední dobou a to samozřejmě pouze neslazené nápoje. Zoubky má přesto zkažené /pravděpodobně díky antibiotikům, které brala v 8m na zánět průdušek/. Ke všemu je manželova rodina obézní, takže další důvod proč nesladit.
Ale naše milá babička nechápe. 10× jí něco řeknete a po jedenácté se stejně zeptá na to samé! A když si výjimečně na pár vteřin zapamatuje, že CUKR NE!, tak navrhne med a když já med zavrhnu, argumentuje tím, že med je zdravý,apod…!!! Zuřím, jen si na to vzpomenu. Když jsem s ní, tak ji uhlídám, ale kdoví, čím cpe Lucku, když jednou za čas hlídá…
Taky už mě napadlo, že Lucinka má ty zoubky zkažený proto,že jí babička dopřávala něco, co jí já (jakožto krkavčí matka) nedopřeju:( Kdoví..
Koukám, že jsem se rozjela víc než je zdrávo, tak končím a přeji Vám, aby Vás Vaši příbuzní a známí respektovali víc než „naše babička“.
Ahoj,
musim rict, ze tchanovci byli donedavna v tomhle celkem v pohode - napsala jsem jim seznam „povolenych“ potravin pro Kubu a celkem to dodrzovali, zato ted!
Problem je hodne i v Kubovi, protoze on vidi jidlo a chce se cpat! A pritom ho myslim nijak neomezuju - cokoladu teda neji (protoze neni), ale ma semtam susenku, pribinacka, jinak hodne ovoce, jogurty a tak. I mu docela varim sladka jidla - ruzne kase a tak, sem tam mu osladim caj…
ALE! Zrovna vcera jsme ho nechavali pres den u babicky a jeste nez jsme odesli, tak uz bastil banan (pry PROTOZE HO CHTEL!), k obedu pry snedl talir polivky a jeste hlavni jidlo a kdyz manzel kratce po obede volal, jestli je vsechno OK, tak mu bylo receno: hlavne to nerikej Elisce, ale uz snedl tri buchty!
Ach jo!
Vetsinou to vypada tak, ze se u nich cely den cpe, druhy den ma mirny prujem a v mezicase mezi navstevami u tchanovcu ma ode me dietu! Ale na druhou stranu, jezdime tam jen jednou za cas, tak mu snad zas tolik skodit nemuze!!!
Horsi je v tomhle muj otec, ktery ho krmi lentilkama, haribo bonbonama a podobny
![]()
Nastesti neni nijak tlusty (v 18m 11kilo), zuby ma v pohode a ani zadne jine problemy po tom nema, tak si rikam OBCAS proc ne!
Eliska
U nás je to nemlich to samé.
Malé nesladím čaje, nejí žádné sladkosti, jen občas sušenky Bebe nebo müsli tyčinku.
Když jí bylo 11 měs., dostala jsem od kohosi z rodiny pro malou tyčinku Twix a oplatky, a když jsem s úsměvem reagovala, že to malé stejně nedám, protože má teprve 11 měsíců, tak mi ta dobrá paní téměř vynadala, že dítě přece potřebuje cukr na kosti
![]()
Moje tchyně například své druhé vnučce ( 3 r.) výjimečně uvařila čaj (jinak jí dává zá:,–(ně pít ty nejlevnější a nejhnusnější limonády) a osladila ho medem tak, že se nedal pít, byl to prostě medový roztok, brrrr
![]()
Někteří lidi nepochopí, že není nutné děti odmalinka cpát sladkostmi, ale naopak, čím pouzději je poznají, tím pro ně lépe.
Jedna příbuzná zrovna nedávno dala svému chlapečkovi v 5měs. pribináček! Myslela jsem, že mě odvezou. Nehledě na to, že v 5měs má být dítě buď plně kojeno, nebo na UM, maximálně zkoušet mrkvičku, ale hlavně NE se cpát pribinákem!!!
Někteří mají fakt šílené názory, a nemusí se pokaždé jednat o prarodiče.
Ahojky holky,
tak nevím,ale asi mě tu odsoudíte…To je snad poprvé,co píšu přesně opačný názor…
Dávám synovi lipánky poměrně pravidelně (jsou přeci z tvarohu a smetany a neměly by v nich být žádné konzervanty a stabilizátory…?), jogurty jí též, většinou ovocné, bílý mu přidávám do přesnídávek. Sušenky Nestlé a Hero baby jsme začli dávat tak cca od roku, někdy je přidám i do přesnídávky,když ji chci trochu zahustit. Taky už měl několikrát kinderčokoládky, ochutnal nanuka, banány jí často, včera jsem mu dala lupínek čipsů (taky bez chem.konzervantů,vypadali jak medvídci), sem tam sní nezdravé 3-4 slané tyčinky a přesto mi nepřipadá,že bych ho krmila nezdravě. Večeří kašičky Hamé,Nestlé,Humana apod.,které jsou bohužel s cukrem,vanilkové lipánky má nejradši, a když může, škemrá kinderčokoládku,na ní si pochutná (musí tedy hlavně snít své hlavní jídlo, jako náhradu třeba za oběd to samozřejmě ne).Tak nevím,jestli jsem tak blbá matka,ale domnívám se,že si stravu svého syna dost hlídám (něco jako salámy,smažené apod.absolutně zavrhuju) a jsem dost pečlivá na to,co jí (pokud můžu,kupuju bio maso, bio zeleninu, nejradši čerstvé, atd.atd.).Ale že si sem tam tohle ve svých 20měsících dá, tak si myslím, že to snad proboha nevadí!Neumím si představit, že by se živil racio chlebíčkama,když my si dáme sušenku (snědl by ho,ale nesměl by nás vidět jíst něco jiného, ve 20měsících fakt není blbý,abych mu tvrdila,že to je to samé,co máme my), že bych měla hlídat,kolik sní banánů, dát radši kyselý bílý jogurt,když mu chutná ovocný a bílý sní jen v přesnídávce nebo jím rozředím lipánek(kupuju smetanové jog.a s živými bakteriemi), tak fakt nevím,zda to dělám blbě…A to ještě z těch všech svých kamarádek,co mají podobně staré mimi, mi přpadá,že jsem nejvíc starostlivá a přepoctivá,i co se týče stravy,ale jak tak koukám,tak jsem trošku na jiné vlně než co tady popisujete.Ale i přesto si myslím, že to dělám dobře. A že by byl tlustý?Ani náhodou.Je veliký, má sice cca 16 kg,ale když se vytáhne z pasu a ručičky dá nad hlavu,jsou mu vidět žebírka. A zuby? Přeci si je aspoň 2×denně čistíme.A jestli má kazy nebo bude mít kazy? Není to taky tak trochu dědičné nebo složením slin apod.?Myslím,že jo. Takže zá:,–(y správné výživy ano,ale tyto prohřešky nevidím tak tragicky,jak to tady z těchto příspěvků vyplývá…
Tak se na mě nezlobte,ale musela jsem to napsat.
Hodně zdraví mrňouskům. Maxik+Péťa
Jo jo, souhlasím s Radu,
mám jednu kamarádku a povím vám čím krmí malou od jejích asi 5m (teď jí bude
, je na UM a mimo to jí pribiňáčky, bobíky a pod., mléčné rýže a krupice v kelímku, takovej ten pudink se šlehačkou, ochucený tvaroh, ovocné přesnídávky kupují samozřejmě slazené a to jí je ještě přislazuje (zdají se jí kyselé - tedy té matce)a nastavuje piškotama, dítě jí 4× denně - 2× UM a dvakrát výše zmiňované, semtam nějakou zeleninovou polívku (solenou!!) ale ta jí samozřejmě tolik nejede. Malá je pěknej puclík, ale to jsou i některé děti třeba výhradně na MM, takže zatím se to nedá asi poznat, ale uvidím jak to s ní dopadne. Když jsem se tou kamoškou bavila o tom jak malou krmí, tak jí to vůbec nepřišlo divný - dokonce se mě ptala proč jako nemá sladit a solit, ona se řídí radami kterými ji zásobují matka s babičkou
prý jí řekly že jí má tak krmit aby pak jedla jako všechno. Obávám se že ale bude asi jíst jen ty slazené mléčné výrobky, což rozhodně ejzdravější není, aneb všeho s mírou.
Proti ní si já pak připadám jako exot, když moje Bianka v 7m ještě nedostala žádný mléčný výrobek natož slazený, kaše jí dělám z inst. kaší koupených v zdravé výživě(když jsem jí udělala koupenou Hami kaši tak jsem se až otřepala jak to mají sladké - 20g cukru na 100g kaše mi připadá trochu moc), lepek taky ještě nedostala, samozřejmě nic nesolím atd..Ovšem tuším už se s tchýní to bude boj, neb teď nedávno se mě zeptala jestli by malé nemohla dát támhle ty piškoty a když jsem se ohlédla tak mi s hrůzou zrak padl na „kouzlus mňamozus“ - prostě ty hnusné piškoty s ovocným želé a čokoládou (omlouvám se za to hnusné, ale já je fakt dost nesnáším). Moje reakce byla poněkud prudká, až se tchýně lekla, tak doufám že to pro ni bylo dostatečným varováním..Ale stejně se mám asi na co těšit..
Tak boji proti sladkém zdar!!
Klaris
Maxiku,
to, že si 20měs. dítě dá kinderčokoládku nebo Lipánka, mi přijde v pořádku.
Je rozdíl skoro dvouleté dítě a např. 10měs. a je rozdíl, jestli dítě dlabe sladkosti od rána do večera, pije slazené nápoje, nečistí si zuby atd atd a je rozdíl, když dáte dítěti nějakou dobrůtku ochutnat a dvakrát denně si s ním čistíte zuby.
Moje malá má 16m a tak jsem už benevolentnější než když měla 10 měs., a až bude mít 2-3 roky, bude to zase vypadat jinak.
Sladké kaše taky občas dáváme (ale ráno, večer je nechce), ovocné jogurty taky, pribináčka dostala min. týden poprvé, občas zobne slanou tyčinku, ki nderčokoládky dostala jeden ten malinkatý díleček (zbytek jsem snědla já
) a tak dále, takže není o racio chlebíčku a o vodě
.
Je velký rozdíl v množství sladkostí, které člověk dítěti dá a taky ve věku dítěte.
Teda Klaris, to je síla, cos tu popsala ten jídelníček toho mimina
To se mi vždycky otevírá kudla v kapse ![]()
Kupované kaše jsou přeslazené, já je ještě donedávna „ředila“ půl na půl s kupovanými kašemi ze Zdravé výživy, rýžovou, kukuřičnou atd, aby to nebylo tak sladké. Teď už to nedělám, protože malá mívá kaši tak 1×za týden na snídani, tak už jí to nechám tak.
Ale třeba přesnídávky máme domácí, většinou bez cukru.
Kouzlus mňamózus mě pobavil
, já je teda miluju, ale malé ještě nedávám.
Tvoje holčička má krásné jméno
. Zbožňuju neobvyklá jména!
Ahoj maminy, Marťovi je 21 měsíců, ale sladkosti mu také téměř vůbec nedávám, nepřipadá mi to důležité a navíc má tak strašně krásné a zdravé zoubky, že mám strach abych mu je nezkazila. Dávám mu ovocné jogurty, má je rád, ale nepřecpávám ho. A za odměnu mu dám jednu lentilku nebo pomerančový tik tak, když se vyčůrá do nočníku. Jinak kupuji jen BeBe oplatky, občas na svačinku. Nejvíc ale preferuji ovoce, nejradši má, když mu rozmačkám banán s piškotami a rozmixovanými jablíčky - ze zahrady, myslím, že na tom není nic špatného. Rozhodně není dobré učit děti na sladké už od malička. Takhle to dělala sestra a teď její dvě holky (3a5) nechtějí žádné pořádné jídlo - jenom bonbonky, sušenky, čokoládičkya dortíčky - je s nima peklo…
Ahoj,
my jsme, řekla bych, zlatý střed…Lipánka, bobíka, atd.dáme na sváču tak jednou za týden, když máme my dospělí kafe a k tomu třeba jablečný šáteček a malý loudí, tak mu klidně dám kousnout, jogurty jíme Sladké bílé, na véču občas i pohankovou kaši s džemem.
Jinak sušenky Hero, ale teď častěji kukuřičné tyčky ze zdravé výživy, jsou bez cholesterolu a lepku a mám pocit, že by si s nimi malý klidně vystačil…Čoko ještě neměl nikdy. Jinak jíme zeleninu, ovoce, maso, přesnídávky, takže skoro všechno, ale s rozumem.
Jinak je jak žížalka, ale to není důvod, abych ho cpala jen sladkým…
Díky, Radu,
už jsem začínala mít pocit, že to dělám špatně… ![]()
Samozřejmě ho tím necpu,ale sem tam něco dostane,to je fakt. Striktní jsem byla ze začátku,ale jak píšeš,taky už ustupuju a pak třeba ve 2-3 letech to zase bude jiné, bude toho moci víc a v jiné formě a já už nebudu mít takové výčitky.Ale podle mě - pokud dítěti bude chutnat sladké, najde si k tomu cestu, ať je mu 1,5roku nebo 5. Takže všeho s mírou, jinak bychom se z toho zbláznily ![]()
P.S. Ještě k těm lipánkům a kaším - náš mladý teď poslední dobou odmítá mléko (zkouším všechny možné značky,ale prostě moc nechce,musím u toho vyprávět pohádky,dělat kraviny a tak,aby aspoň něco vypil) a dr.mi řekl, že pokud jí mléčné výrobky,což je i lipánek a kaše,je to v pořádku.Tudíž těchto výrobků dávám prostě víc (1× denně jogurt nebo smetánek +sýry a večer kaše),abychom pokryli dávku vápníku a ostatních živin z mléčných výrobků)…
Zdraví mrňouskům! Maxik+20měs.Péťa
@Hanka1 píše:
Svacina:
ja: snedla banan nebo tu mandarinku?
tch: ona to nechtela, koupila jsem ji Kinder cokoladky, tak je snedla…
ja bez odpovedi, protoze jsem lapala po dechu… …
Druhy den se kompletne s prominutim posrala (dcera), bohuzel ne tchyne.
![]()
![]()
omlouvám se, ale ještě teď padám smíchy pod stůl. U nás je to nemlich to samý. Bohužel z rozdílem, že malý má AE
, což manžel míval v dětství taky, ale tchýně neřešila
a neřeší to ani teď. Já ano, a tak máme přísnou BEZMLÉČNOU dietu, protože příčinou ekzému je na 99,9% bílkovina krav. mlíka.
Tch. našemu píďovi chtěla v 8m rvát velikonoční mléčnou čokoládu, každou návštěvu má nachystanou bábovku a pytel sušenek, štrůdl - holka považ bez oříšků, ty by fakt ještě asi neměl
atd.
Bohužel to nejde jinak, než že jsem neustále ve střehu a odmítám, důrazně odmítám, šílím až hysterčím - to podle toho na jak dlouho jsme na návštěvě.![]()
![]()
Holky, oživuji jen pro odlehčení (možná zasmání)…
Byli jsme na oslavě a moje sestřenka má s trošku staršího chlapečka jako já mladší. Je mu 8 měsíců. Šel tam z ruky do ruky (ona tyto příbuzné vidí často - bydlí blízko, já hooodně málo) a najednou koukáme, že ho jedna tetička krmí kremrolí… když ji sestřenka „okřikla“, tak jí tetička řekla „on nemá cukrovku, on může“… no já se začala smát nahlas. S tady tou generací se nedá diskutovat. Čím podobným vás poslední dobou někdo dostal?
@avm3 píše:
Holky, oživuji jen pro odlehčení (možná zasmání)…
Byli jsme na oslavě a moje sestřenka má s trošku staršího chlapečka jako já mladší. Je mu 8 měsíců. Šel tam z ruky do ruky (ona tyto příbuzné vidí často - bydlí blízko, já hooodně málo) a najednou koukáme, že ho jedna tetička krmí kremrolí… když ji sestřenka „okřikla“, tak jí tetička řekla „on nemá cukrovku, on může“… no já se začala smát nahlas. S tady tou generací se nedá diskutovat. Čím podobným vás poslední dobou někdo dostal?
tak to je masakr
Jojo, já jsem prý jedla od tří měsíců svíčkovou s knedlíkem a jak jsem dlabala. Téma sladkostí a „zakázaného“ naší rodinu dost rozdělilo, bohužel beze srandy. Babička s dědou to odmítají respektovat.
@andice Já mám štěstí, že to všichni respektují a pra pra vidím tak málo, že není kdy se kvůli tomu chytnout. Ale tohle mě rozsekalo…