Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, musím se vám s něčím svěřit. Měla jsem tu na návštěvě pár spolužaček, přinesly holkám samé sladkosti - brumíka a sušenku s čokoládou. Já jsem řekla, že tohle holky nejí, tak na mě koukaly hrozně divně. Brumíka jsem jim dala, jsem zastáncem toho, že ochutnat můžou skoro všechno, ale tyhle sladkosti jim já nikdy - alespoň zatím - nekoupím. Já jim dávám jen sušenky typu Hero od sunaru a od nestle. Je jim rok a 3/4. Taky nikdy neměly žádného bobíka či ten jogurt s těmi lentilkami. Ta jedna mi říká, že když jim nebudu dávat čokoládu, tak to potom bude ještě horší. Její 2 děti už měly kaz - kluk v roce a půl a holka asi ve 3 a půl. Já nejsem proti čokoládě, já sama jí mám ráda, ale přijde mi strašně zbytečný to do nich rvát teď, nehledě na to, že kolem osmého měsíce se jim udělal ekzém, který sice už skoro není, ale nechci ho zbytečně vyvolávat. Já mám prostě nastudovaný různý knížky a jedu si podle nich. Ale setkávám se trošku s nepochopením. Minule nám taky jedna přinesla brumíka - tak říkám, to nejí - a ona mi na to řekne, vždyť je to plné vitamínů a mléka. Je jasné, že výrobce si může říkat co chce. Zato holky jakékoliv ovoce či zeleninu - jen teď začaly blokovat rajčata. Jsem taková „krkavčí máma“ nebo je tu taky ještě někdo takový? Martina a kvíďata
Martinko,
tak v první řadě pokud ti někdo vykládá, vždyť to má to či ono…jen tlumočí reklamu a reklamy mají za úkol lidi zblbnout (neříkám, ž ekecaj všechny, to ne, je obecně)…
Jinak s tebou naprosto souhlasím. Doma jsem řekla, že sladkosti a plněné apod absolutně do 2 let vůbec. Sama jsem malé koupila Bebe - klasické i teď ty svačinky. Hlídám si ,aby to nemělo čokoládu a vůbec náplně, protože podle mě to ještě není vhodné.
Zrovna tak souhlasím, že je třeba ozkoušet pomalu vše a taky nezakazovat pořád, protože mam obavy, aby to pak nedopadlo, žezakázané ovoce nejvíc chutná. Ale myslím, že minimálně do 2 let není kam spěchat a pak občas, sem tam…Má to vliv přeci nejen na ekzémy (a tím spíš, že ho máte) ,ale i na zuby, váhu (samo podle množství). Další věc, proč tohle u nás nepadá v úvahu je fakt, že malá mi nechce jíst normální jídla. A to je pro mě prvořadé, aby jedla normální jídla a sladkosti můžou počkat.
Pokud máš takový názor, kamarádkám ho vysvětli, řekni, že je příště lepší přinést jablko nebo něco ,co mohou a nenech se rozhodit. Na mě kouká blbě každej, ale je to moje dítě, moje zodpovědnost a rozhodnutí. A komu se to nelíbí…znáš to dál, ne?:)
Ahojka, buď v klidu, jsou to tvoje děti:-) Moje neteř taky nedostávala sladkosti, nikdy je pak ani moc nemusela. Na tohle mají děti vždycky dost času, normálně vyhlaš, ať návštěvy nosí místo toho jabka nebo banány a hotovo.
Pokud dítě jednou bude na sladký, tak halt bude, ale podle mýho tak do dvou-tří let se utvářejí stravovací návyky, tak není třeba, aby ochutnávali sakumprdum všechno, co se najde v kuchyni:-)
Pa Linda a Mates
ahoj Martinko, jsem naopak velice ráda, že je někdo tak „normální“ jako já. mám stejný názor na sladkosti ( i když já je miluju
). A hlavně jsem ráda, že to jde u dětí dodržet - nedávat sladkosti. Můj syn má AE a ptala jsem našeho dr-homeopata ohledně stravy. Řekl mi, že nejhorší je cukr, že doted se náš organismus nenaučil ho strávit. A to nemluvím o škodlivosti na zoubky
viz. mé okolí,kdy děti jí JEN KOKO
.
ps. není na škodu mít zdravé děti se zdravými návyky ![]()
Irias + štěpán 9m
No holky, nasi budou dva a pul roku a musim rict, ze cim je starsi tak je to horsi. U nas teda babicky. Kamaradky to taky zkouseji, ale nepochodily - normalne jsem sladkosti rozbalila pro nas „velky holky“ na kafe.
Nas posledni „vyzivny“ pripad s tchyni - jenom cituji:
Svacina:
tch: snedla 2 pacholicky co jsem ji prinesla…
ja: proc nejedla jogurt? Je v lednici, ja ani manzel tenhle (Prince Danone) nejime a bude se muset pak vyhodit…
tch:kdyz oni ji ty pacholicky chutnaji vic…
Obed:
tch: to „tvoje“ jidlo vubec nechtela (testoviny s kurecim masem na smetane s hraskem a kukurici)
ja: a co teda jedla?
tch: no my jsme sly ven a daly si dortik a koktejl, to se tedy priznam hi hi
ja: hmmm fakt bezvadny obed
tch: ale ty nadelas, pro jednou se to nezblazni…
Svacina:
ja: snedla banan nebo tu mandarinku?
tch: ona to nechtela, koupila jsem ji Kinder cokoladky, tak je snedla…
ja bez odpovedi, protoze jsem lapala po dechu…
K veceri jsme uz byly samy doma, snedla ty „moje“ testoviny a jako „moucnik“ pul bananu…
Druhy den se kompletne s prominutim posrala (dcera), bohuzel ne tchyne.
Příspěvek upraven 23.04.12 v 12:39
Hanko,
teda výjimečný prohřešek bych povolila a přivřela oči, ale to, cos tu vypsala, to bych tchýni a ani mámě (ta je snda horší, ta jí zkouší cpát přede mnou i přes výslovný zákaz) už nepůjčila. Jen náznakama si u mě obě vysloužily naprostou nedůvěru už v kojeneckém věku.
A teda na můj vkus je hřešení a hřešení.
Ani tak nejde asi o to, co všechno k hřešení dostala, to je věc na jinou diskusi, ale v takovém množství, i když bylo připraveno, co měla malá jíst a ještě tvrdit lži, že to dítě nechtělo, když víme, že jo…no a pak já jsem osoba, který jde často hlavně o princip.
Pevný nervy
Ahoj,
ja myslim, ze jsi normalni
. Do dvou let jsem sladkosti nedavala vubec (jen obcas susenky Bebe, Hero ap.), ted ve 27mes. Iva obcas dostane ctverecek cokolady - ale fakt vyjimecne. Navic zatim nepozoruju, ze by zakazane ovoce chutnalo nejvic - kdyz jsme na navsteve, ji ty veci, na ktere je zvykla a ostatnich (napr. plnene susenky, chipsy) se ani nedotkne - pritom jsem ji to nikdy nezakazovala, tak nevim, jsem zvedava, jak dlouho to bude fungovat
.
A babicky jsou celkem vycvicene, letos teda asi poprve projde mala cokoladka na Mikulase, ale jinak se ji snazi taky davat spis ovoce a zeleninu. Kdyz se do ni snazily cpat buchtu nekdy v 15m, Iva ji stejne nechtela a ani ted se po ni neutluce.
P.
ahojky
vítám do klubu:) u nás teda zatím čokolády nehrozí - ale už tu byli i tací co chtěli dávat ochutnat nutelu…
ale dotazy typu
„Proč mu dáváč ten bílej kyselej jogurt ? Kup mu pribiňáčka!!!!“
Michal je dost hubenej - tak třeba když nesní oběd tak do něho chce má máti cpát horem spodem ještě sušenky nebo aspon banán a vůbec nechápu proč se rozčiluju… Prostě by mu dávala jen to co mu chutná…
No mám tu jeden případ z naší rodiny - neteř od švagrové jí ve 3 LETECH VÁŽILA 24 KILO¨!!!!!!!!! je vyžraná jak prasátko a místo toho aby jí rodiče dávali dietní stravu, tak ji cpou hranolkama s tatarkou a čokoládama. Zeleninu do pusy nevezme… no comment
Tak jen všem přiju pevné nervy při obhajování svých názorů.
Tak to je přesný. Nejhorší je, že nemam ani žádnou kost a kůži (tím se nechci nikoho dotknout, jen myslim, že malá ani nevypadá, že strádá ,byť tlustá taky není) a stejně mi furt někdo něco cpe. Naprosté nepochopení, že pundingy nejíme, pribiňák měl absolutní neúspěch! a ani ovocnej jogurt jí nejede. Není holt nad bílou Hollandii. Ovocnej leda hodně namixovanej bílym…teda abych nekřivdila, občas sní švestkovou aktivii, ale jak kdy… Štve mě, že kolikrát příbuzným „vadí“ jen to, že dítě vypadá hubeně a už je pak nezajímá, že hlady nestrádá. Dítě umí dát najevo, že má hlad a potřebuje víc a i kdyby to najevo dalo, je na uvážení maminky, co mu dá. Přece není dobrý to nahánět jen sladkym.
Jinak k tomu zakázané ovoce… no nemyslim, že to tak funguje všude, to ne. Ani na to nic nehážu. Ale na druhou stranu to k tomu vést může, že sek tomu pak dítě dostane a může na to mzačít ujíždět. Především pak díky hodným babičkám.
Takže přeju bohatého Mikuláše, především na ovoce a jiné. Musím říct, že trošku výčitky mam i u těch Bebe, ale ne zas takový…je to pro mě, že to mam ozkoušený a když už někdo něco takovýho bude chtít, tak mam co povolit (ale nedělam to kvůli jiným).
Jídlu zdar!:)))
Gabinko, ono to dohru melo. Navic nase babicka proste zapomnela dat sirup na kasel a to uz bylo i na manzela dost, tak ji serval. Tak tu stkala, ze jsme nevdecni a at pockame, ze az budem potrebovat hlidat tak ze nic. Je fakt, ze ji davam hlidat minimalne a pod dozorem manzela.
U nasich vim, taky ze chodi tajne s dedou na Nutelu. Ale matka je nastesti tak rozumna, ze kdyz mala nesni obed tak proste nedostane a basta…
Jak ti rozumim, jen škoda, že nemam rozumnou ani jednu. Jedna vychovala 3 děti a druhá mě ještě naopak silně provokuje a já pak nemám důvěru. Blbý j, že bych si potřebovala hodinku dvě týdně oddechnout a dojít si třeba zacvičit či zaplavčit…navíc jsou obě pořád v práci (možná výhoda).
Vše má svá pro a proti. Jen prostě nechápu, jakto, že ty naše rozumné důvody nechápou ony? Vždyt jsou naprosto logické…ale to je asi jako s naší politikou…rozčilovat se můžem pořád a nic nevyřešíme…:(
Ahoj holky,
tak já se sice snažím malou krmit zdravě, ale s těma sladkostma je to u nás jinak. Když malá hezky papá tak dám ochutnat tu kousek čokoládky, jindy zas líznout nanuku. No holt každá máme jiný výchovný a stravovací zá:,–(y, ale mělo by platit, to co řekne máma a babičky i když nesouhlasí, tak to zkousnout a jednat dle toho.U nás není problém s tchýní, tý vysvětlím co a jak a můžu se spolehnout, že to tak bude. Ale s mojí mámou, no někdy mám teda docela nervy, takže s hlídáním u svý mámy budu opatrná.Ta by byla schopná rvát do malý krupicovou kaši, i když ta to nejí a křičí u toho, dokud by se nepozvracela.
pa se sladkostma hřešící Andy+9měs.princezna
no Andruško, ale je to teda tvoje věc, jen můj názor, radši už bych tomu dítěti dala krupicajdu (ale taky nedávám) než čokoládu…ale jak řikam, to je jen názor a snad nerozpoutá vášnivou debatu:) Opravdu každý ať si dělá jak chce a co chce
Ahoj krkavci mama urco nejsi
S temi sladkostmi je tento pristup dle me vyborny a taky u maly chci alespon do 2l bez sladkosti vydrzet. I kdyz je pravda ze pacholik ke svace nemela jen jednou. Ale ja temi sladkostmi myslim coko, susi apod. Doufam ze mi to nebudou babicky kazit, v tomto nastesti bydli nejbliz 180km ale mozna prave proto. U starsi nevim kdy si poprve dala nakou sladkost ale vim ze je ji ted 6l a ja ji porad nic takoveho nekupuju, proc taky kdyz se vyskytne u babci prijede s narvanou igelitkou a nez tam opet jede jeste to predesly nema dojedeny a to se angazuju coko mam mooc rada. Ale musim rict ze i kdyz mame doma zasoby zas tak to nevyzaduje cca 2×/tydne si vzpomene. Sany.
Ahojky, tak sa pridavam do klubu.
maly ochutnal hero baby az ked mal rok a do roka som mu ani nekupovala sladene kase, nic s cukrom. Miluje racio chlebiky, chleba, kukuricne chrumky. Ani tie keksiky hero mu nechutia, dava mi ich do pracky
.
Tiez to mame so svokrovcami takze nastastie so slakostami este nezacali, ale preco nedavame citrony a pod. je to furt. Mame HA stravu kvoli riziku alergie, takze sme opatrni. Maly je tiez drobcek, ale chudy rozhodne nie je, na svoju vysku vazi dost.
Problemom je, ze aj ked je dieta chude teraz , tak to neznamena ze ked bude jest sladkosti tak nim aj ostane ![]()
Pribinaky a lipanky nedavam pretoze je to kombinacia tuku a cukru, co nie je bohvie co
mozno som fantaik, neviem.
ja ich ale mozem teda.
celkovo sladkosti. ![]()
Maly nic sladke nevyhladava, obcas ma to aj stve, lebo nechce ani fenyklovy caj len cistu vodu, nechce ziadne mliecne kase, lebo su pre neho sladke.
tak mu ich ranajkujem a jemu davam holandiu tu moze na kila vlastne akykolvek biely jogurt.
Rozhodne ho chcem uchranit sladkosti co najdlhsie, este sa ich v zivote napapa ![]()
Mna sokoval zivot na zamku (serial), ako tam do tej malej Marenky stale tlacili sladkosti ![]()
Ale je pravda ze mi maly raz ukradol nepozorovane holandiu s lieskovacmi a nugatom a oblizal kelimok a potom mal pod kolenami nabeh na exem, asi to bolo tym
a to uz mal skoro rok.