Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dcera má 17 a kluka, takže nekontroluju jen to, že to dostala 🙏, ale i připomínám prášek. A že to je sklerotik ![]()
@Lenka76 píše:
Moje dcera ma 13 let a dostala mesicky asi pred pul rokem. Tu aplikaci si sama nahrala, taky jsem se smala. diva se tam kdy to ma dostat a ja se ji maximalne zeptam kdy, abych vedela, kdy ja to mam dostat😂mame to kousek od sebe😂ale fakt nejaky monitorovani, zapisovani..to fakt ne. Kdyz to chce sama, tak prosim, ale ja na to nemam ani cas.
Hele nech bejt..ta aplikace je supr.
Kdo si má pamatovat, kdy jsem to měla a kdy to dostanu. Takhle mrknu do mobilu a je to jasný. ![]()
Prostě důležitý je udělat to tak, jak to vyhovuje mámě a dceři. Přehnaná péče škodí stejně jako absolutní nezájem. Takže jako vždy zlatej střed. ![]()
@Anonymní píše:
Je mi kousek pres 60, menstruaci jsem dostala ve 12 letech a mama mne tvrde kontrolovala dokud jsem se nevdala a neodesla z domu. Zpocatku to bylo asi kvuli pravidelnosti, pozdeji kvuli moznemu tehotenstvi….
pro mě je to neadekvátní zasahování do intimity mladé ženy ![]()
Ja měla papirovej kalendář a psala jsem si to. Holce bych stáhla apku do mobilu at si to píše sama a hotovo.
@PaníBovaryová píše:
pro mě je to neadekvátní zasahování do intimity mladé ženy
Mám stejný názor. Tehdy takové divné matky asi byly. Šílená potřeba mít nadvládu. Kdyby se dneska našla taková. Tak si nebudu myslet nic slušného.
Svoji dceru rozhodně nebudu tak kontrolovat. Počítám teda, že prvních pár let budu financovat hygienické potřeby, a tam bych byla ráda o nějaké společném řešení. Je super, že už je toho dneska tolik. Když si vzpomenu na ty hnusný jednorázové vložky, které kupovala máti, tak je mi zle ještě teďka.
@PaníBovaryová píše:
pro mě je to neadekvátní zasahování do intimity mladé ženy
Pokud se to odehrává na bázi vzájemné důvěry, je to ok. Jestli nebo pokud máš dceru na střední, tak bys mluvila jinak.🙂 Když se pojem menstruace doma tabuizuje, zřejmě je problém i se sexuální výchovou. Pak věřím, že taková dcera se může bát říct si mamce o antikoncepci nebo nedej bože s ní řešit nečekané těhotenství nebo gynekologický zánět. Zasahování do intimity to není, pokud je dcera zvyklá mluvit s mámou o těchto věcech na rovinu a tím pádem jí to není nějak extra nepříjemné.
@Veveří píše:
Pokud se to odehrává na bázi vzájemné důvěry, je to ok. Jestli nebo pokud máš dceru na střední, tak bys mluvila jinak.🙂 Když se pojem menstruace doma tabuizuje, zřejmě je problém i se sexuální výchovou. Pak věřím, že taková dcera se může bát říct si mamce o antikoncepci nebo nedej bože s ní řešit nečekané těhotenství nebo gynekologický zánět. Zasahování do intimity to není, pokud je dcera zvyklá mluvit s mámou o těchto věcech na rovinu a tím pádem jí to není nějak extra nepříjemné.
vždyť je z příspěvku naprosto patrné, že je to ze strany dcery nedobrovolné!
Když to tady tak čtu, jsem nesmírně šťastná za svou mámu. Nejen, že diktátorsky nezasahovala do mých soukromých záležitostí (což MS rozhodně je, zvlášť v 16), ale dokonce mě ani netáhla v 15 na gyndu… Ctila moje soukromí a můj názor.
Asi jí půjdu poděkovat…
@Veveří píše:
To, že jsem ráda, že mě moje matka nechala v klidu a věřila mi a stejně to praktikuji u dcery, přece neznamená, že je to tabu. Dceru jsem poučila, že je vhodné mít přehled, a že existují aplikace, kde mám hygienu věděla od malička. Mými preferovanými opovrhla, kupuje si dle svých preferencí. O době mám matný přehled při praní, používá menstruační kalhotky. Přesto nemá problém přijít a potřebné se mnou řešit, to se nevylučuje s respektováním soukromí ![]()
@Anonymní píše:
To, že jsem ráda, že mě moje matka nechala v klidu a věřila mi a stejně to praktikuji u dcery, přece neznamená, že je to tabu. Dceru jsem poučila, že je vhodné mít přehled, a že existují aplikace, kde mám hygienu věděla od malička. Mými preferovanými opovrhla, kupuje si dle svých preferencí. O době mám matný přehled při praní, používá menstruační kalhotky. Přesto nemá problém přijít a potřebné se mnou řešit, to se nevylučuje s respektováním soukromí
Souhlasím, možná proto, že mě moje matka nechala „dýchat“ a urputně nestrkala nos do mých záležitostí, když jsem o to nestála, máme teď spolu skvělý, důvěrný vztah…
Ono asi záleží, jak je to v te rodině nastavené, jestli se z toho dela tabu nebo je to bráno jako přirozená věc
ja jsem třeba ze zdravotnické rodiny a proste se to vždy bralo jako ukazatel zdravotního stavu, fakt sem se před rodinou nestyděla přiznat, ze sem to zrovna dostala
nějak nechápu, proč by to někdo chtěl třeba před mámou tajit, ale zároveň chápu, ze třeba nemusi byt příjemné, kdyz by mi někdo zkoumal intenzitu nebo diktoval jaké pomůcky používat. Doteď pamatuju, jak Mama byla proti tamponum
Ale třeba u kamosky doma to bylo úplně tabu, ta se za to styděla, kolikrát mě i posílala do obchodu, abych ji koupila vložky, protože se styděla je jít kupovat, tak tohle bych třeba pro svoji dceru nechtěla. Proste pokud mám s dcerou upřímný vztah, kde se muze svěřit s čím chce a zároveň je poučená, ze tohle je úplně prirozene a nic za co by někdo měl stydět, tak nevidím důvod, proč by měla dělat tajnosti a třeba se aspoň nezmínit, ze má svoje dny a zároveň nemusím dělat policajta a mamit z ni intimní informace ![]()
@Anonymní píše:
Souhlasím, možná proto, že mě moje matka nechala „dýchat“ a urputně nestrkala nos do mých záležitostí, když jsem o to nestála, máme teď spolu skvělý, důvěrný vztah…
Třeba já dceři do cyklu nos urputně nestrkám, to zase ne, většinou se zmíní sama, že má své dny a upřímně teda velké uff, vždycky se mi uleví, neboť má chlapce. Učí se brát HA, takže jsem ve střehu a připomínám…a několikrát by to asi fakt byl průšvih. Máme spolu pěkný důvěrný vztah, svěřuje se mi a já si toho vážím.
Dceru nemám, kdybych měla, tak bych to asi nijak moc nesledovala, spíš bych jí poučila, aby si to sledovala a případné problémy hlásila. Nicméně máme malý byt, takže bych asi nějakou představu měla.
Mně naštěstí nikdo nekontroloval, nechtěla bych to. Ale já jsem dostala MS až v šestnácti, takže už jsem byla velká. Kdyby to dcera dostala třeba v 11, tak by asi byla určitá kontrola a pomoc na místě.