Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mně to dcera (14) hlásí sama. Vždycky když mám pocit, že už to je nějak dlouho, tak se jí zeptám, kdy to čeká. Fakt nezapisuju ani nehlidam. Ale co je normální, ti asi nepovím.
Příspěvek upraven 08.06.23 v 17:06
Me máma takhle kontrolovala a vadilo mi to, bylo to přes čáru. Dceru nemám ale nechávala bych na ní co sama řekne nebo s čím potřebuje poradit.
Nekontroluju, ale dcera závodně plave, takže vím a občas musíme plánovat podle toho. Ale to je všechno.
@Anonymní píše:
Prosim anonym
Dnes jsem byla s kamaradkou na sklenicce, ma o tri roky mladsi dceru nez ja. A prisla rec na mesicky, ze jeji dcera ted ma prvni, a jak ja pry kontroluji cyklus sve dcery?No otazka mne celkem zaskocila. Nijak a nikdy jsem nekontroĺovala: Dceru jsem poucila v 10letech, dala ji vlozku do tasky do skoly, a bylo. Pak, kdyz to dostala tak jsem ji rekla, kde jsou hyg pomucky, a nejak jsem ji kazdy mesic nesledovala. Obcas jsem ji nechala doma, kdyz prisla ze to ma silnejsi, bolestive. Ted ji je 16ctnact. Na gynde vse ok. Obcas si parkrat rocne rekne o prasek na bolest, ale abych nejak mesicne sledovala, kdy a jak krvaci to fakt nee. No kamaradka koukala, ze ona to bude zapisovat, i intenzitu, ze je na to nejaka dokonce aplikace.No ja dusila smich,
ale ted zpetne si rikam jestli to je normalni nebo ne a ze jsem neco zanedbala… jak to mate s dcerkama vy? Ja chapu ze si to zena zapisuje sama, ale aby matka takto intimne kontrolovala dceru mi prijde pres caru, ale mozna mate jiny nazor
Dneska je fakt ujetá doba, za chvilku se budou do aplikace zapisovat i prdy
Kamarádka atˇdceru radši pořádně poučí co a jak, to bude nejlepší.
Tak nebudu zkoumat jak moc to dcera má a montovat se ji do toho, pokud sama nebude chtít radit, ale aspon přibližně je dobre sledovat cyklus. My třeba měly s mamkou a segrou zavedené, ze když to některá dostala, tak sme si akorat označily datum v kalendáři, každá nějakou značkou, takže sme nemusely nic hlasit, ale zároveň byl přehled
precejenom třeba nějaká velká četnost neno intenzita, nebo naopak absence ms muze znamenat nějaký zdravotní problém, který dítě hned nenapadne
taky záleží jestli je dceři 10 nebo 16 a dokáže se lip kontolovat sama ![]()
@arinecka píše:
Dneska je fakt ujetá doba,za chvilku se budou do aplikace zapisovat i prdyKamarádka atˇdceru radši pořádně poučí co a jak, to bude nejlepší.
Hej, to vůbec není špatný nápad. Prdíková a hovínková aplikace do mobilu pro prvorodičky by jistě byla skvělým podnikatelským záměrem ![]()
A k původnímu tématu - nemám v plánu dceru v tomhle ohledu kontrolovat. Mně osobně by to ze strany matky hodně vadilo, tak to nebudu dělat dceři.
@Anonymní píše:
Prosim anonym
Dnes jsem byla s kamaradkou na sklenicce, ma o tri roky mladsi dceru nez ja. A prisla rec na mesicky, ze jeji dcera ted ma prvni, a jak ja pry kontroluji cyklus sve dcery?No otazka mne celkem zaskocila. Nijak a nikdy jsem nekontroĺovala: Dceru jsem poucila v 10letech, dala ji vlozku do tasky do skoly, a bylo. Pak, kdyz to dostala tak jsem ji rekla, kde jsou hyg pomucky, a nejak jsem ji kazdy mesic nesledovala. Obcas jsem ji nechala doma, kdyz prisla ze to ma silnejsi, bolestive. Ted ji je 16ctnact. Na gynde vse ok. Obcas si parkrat rocne rekne o prasek na bolest, ale abych nejak mesicne sledovala, kdy a jak krvaci to fakt nee. No kamaradka koukala, ze ona to bude zapisovat, i intenzitu, ze je na to nejaka dokonce aplikace. No ja dusila smich,
ale ted zpetne si rikam jestli to je normalni nebo ne a ze jsem neco zanedbala… jak to mate s dcerkama vy? Ja chapu ze si to zena zapisuje sama, ale aby matka takto intimne kontrolovala dceru mi prijde pres caru, ale mozna mate jiny nazor
První dva roky jsem to hlídala - resp. “hlídala” není to správné slovo, dcera mi to vždy sama řekla. Ale začátky jsem si vždy poznačila do kalendáře - abych měla přehled o pravidelnosti, konkrétně o tom, zda menstruace nepřichází příliš často (první rok až dva se cyklus ustaluje a zatímco delší prodleva mezi cykly je normální a v pořádku, častější by být neměla)….. a důvod, proč to dělám, jsem dceři samozřejmě vysvětlila.
Nepovažuji to u takhle mladých dívek za zasahování do intimních záležitostí, ale za kontrolu zdravotního stavu - což mi v tomto věku připadá naprosto samozřejmé a naopak si myslím, že by to každá máma měla dělat automaticky.
Moje dcera ma 13 let a dostala mesicky asi pred pul rokem. Tu aplikaci si sama nahrala, taky jsem se smala. diva se tam kdy to ma dostat a ja se ji maximalne zeptam kdy, abych vedela, kdy ja to mam dostat😂mame to kousek od sebe😂ale fakt nejaky monitorovani, zapisovani..to fakt ne. Kdyz to chce sama, tak prosim, ale ja na to nemam ani cas.
Tak dneska už děti umi s mobilem a internetem a můžou si na to stáhnout appku samy, ne? Já jsem ji taky používala i v dospělosti a po porodech, měla jsem menstruaci pravidelnou a když jsem potřebovala něco naplánovat, třeba dovcu několik měsíců predem, stačilo jen kouknout do appky, kdy mám “volno”
určitě si ji zase stahnu, teď kojim a MS nemám, je to super věc.
Tak hlavně by měla být dcera poučená, že si má MS zapisovat a že má mít nějakou pravidelnost. Samozřejmě poučit, že se menstruace opožďuje při těhotenství. Náhodou ty aplikace jsou skvělé. V šestnácti už není třeba kontrolovat. V jedenácti si myslím, že je dobré mit jako máma přehled. To není o hlídání
důležité je, aby věděla dcera jak dlouhý má cyklus.
Nehlídala jsem, řešily jsme my holky jen kvůli termínu dovolené.
@arinecka píše:
Dneska je fakt ujetá doba, za chvilku se budou do aplikace zapisovat i prdyKamarádka atˇdceru radši pořádně poučí co a jak, to bude nejlepší.
Tak asi kazda MS aplikace ma moznost tam zadat silu ms ne?
Moje mamka se me na takove detaily jako kamaradka zakladatelky neptala ani si to nikam nepsala, ja to taky dceri delat nebudu.
Moje mamka moji menstruaci nikdy nesledovala a jsem ráda. Pokud se mi něco nezdálo, tak jsem se jí zeptala.
Prosim anonym
No otazka mne celkem zaskocila. Nijak a nikdy jsem nekontroĺovala: Dceru jsem poucila v 10letech, dala ji vlozku do tasky do skoly, a bylo. Pak, kdyz to dostala tak jsem ji rekla, kde jsou hyg pomucky, a nejak jsem ji kazdy mesic nesledovala. Obcas jsem ji nechala doma, kdyz prisla ze to ma silnejsi, bolestive. Ted ji je 16ctnact. Na gynde vse ok. Obcas si parkrat rocne rekne o prasek na bolest, ale abych nejak mesicne sledovala, kdy a jak krvaci to fakt nee. No kamaradka koukala, ze ona to bude zapisovat, i intenzitu, ze je na to nejaka dokonce aplikace. No ja dusila smich,
Dnes jsem byla s kamaradkou na sklenicce, ma o tri roky mladsi dceru nez ja. A prisla rec na mesicky, ze jeji dcera ted ma prvni, a jak ja pry kontroluji cyklus sve dcery?