Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky,
chtěla bych zde rozvést diskuzi na téma sleep training (nikoli „cry it out“!!!) a mým přáním je, aby probíhala v míru.
Prosím, ať už máte jakoukoli zkušenost se sleep trainingem, například:
Pojďte sem napsat vše, co máte na srdci.
Věřím, že žádná matka nemá právo soudit jinou maminku. Proto prosím, ve vší úctě!
Děkuji ![]()
Zila jsem v zemi, kde to bylo bezne, par mych znamych to absolvovalo, ja ne a ackoliv jsme se spankem trapili, jsem ve finale rada. Ukazalo se, ze ten problematictejsi starsi syn neni uplne neurotypicky a co by to bylo napachalo, je dost otazne.
Jinak jedna znama uspesne „vytrenovala“ dite nekdy kolem 9 mesicu a ve skolnim veku ho ma i tak u sebe v posteli a budi se jim xkrat za noc ![]()
A popíšeš, jak to probíhá? Google totiž říká, že sleep training je obecný pojem a třeba to zmiňované cry it out je jeden z možných způsobů sleep training.
Jinak mému nejmladšímu dítěti jsou tři a když na to tak koukám zpětně, tak to období, kdy miminko třeba špatně spí, je ve výsledku tak krátké, že mi vůbec nepřipadá potřebné to nějak řešit ![]()
@Hibou zpětně si člověk říká i že porod je jak píchnutí od komára
alw rozumím, co tím myslíte!
Sleep training obecně se vykládá v různých zemích naprosto rozdílně, zajímaly mne právě surové a upřímné zážitky, které ženy mají / měly a jak to probíhalo 😊
@km98 píše: Více
Takže vůbec neuvedeš o co jde? A tvoje osobní zkušenost?
Tak jinak kde jsem zila ja to byly pokud vim ruzne formy cry it out, i kdyz nektera centra se dusovala, ze to neni ono. V zasade bud byly normalne centra, kde se prislo s ditetem na nekolik dni a dite se nacpalo do jedne mistnosti, matka do druhe a pak se chodilo k diteti s prodluzujicim se intervalem - proste rizene vyrvani.
Pak bylo milion sleep consultants, ktere si clovek mohl najmout a ti meli kazdy svoje metody - ale nejcasteji se to stejne motalo kolem toho stejneho, jen obcas k tomu jeste resili vubec celkovy rezim ditete a kdo vi co jeste.
Muj salek kafe to nebyl, ale taky jsem se nepotrebovala ani nechtela vracet od nekolikamesicniho ditete do prace, takze nesoudim ![]()
@Hibou píše: Více
Me dite zacalo spat poradne az tak ve 4-5 letech, takze asi tak
![]()
@km98 my si vybrali metodu uspávání tak, že malá má postýlku hned vedle mě a když jdeme uspávat, tak ji jen položím do postýlky a hladím po hlavičce a ona sama do 10 minut usne. Je to jedna z metod sleep trainingu. Samozřejmě když začne plakat, tak ji chvilku hladím a zkouším jestli se uklidní, když to nepomůže tak s ní chodím dokud se neklidní a pak to zkoušíme znovu v postýlce. Zatím nám to takto funguje a i vyhovuje