Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, chtěla bych udělat babičce dort s klasickou šlehačkou + stužovač, cukr a a kousky ovoce. Chtěla bych ho polít čokoládovou polevou. Myslíte že dort vydrží a nerozjede se nebo máte nějaký zaručený recept na lehký krém (kromě klasiky máslového).
Děkuji všem za jakékoliv tipy. ![]()
Dělám takhle buď jen šlehačku (cukr, ztužovač) nebo šlehačku s mascarpone, piškotové těsto, 2× prokrojím, potřu marmeládou (třeba domácí bezinkovou), dám vrstvu šlehačky, pokladu ovocem, lehle potřu šlehačkou, přiklopím, opakuju. Čokoládou nepolívám, dělám potahovku, ale v tom by taky neměl být problém. Dort se mi nikdy nerozjel.
@xstrasilka Děkuju, s tim mascarpone by to nemuselo byt špatně. No doufám že to pujde. Děkuju ![]()
Jasně, že to půjde
K mascarpone dávám 2 ušlehané šlehačky. Nikdy nezklame, máslové krémy nemáme rádi. Používám netrvanlivou šlehačku v krabičce a doporučuje se mít vychlazenou nejen šlehačku, ale i misku a metly, kterými šleháš. No někdy si vzpomenu, někdy ne a obvykle to dopadne stejně. Tak ať se dort povede a chutná ![]()
Jasně, měl by to jít.
A nebo ještě za mě nápad: šlehačka, tvaroh, zakysaná smetana…nakrájet ovoce na kousky, pojistit to želatinou a máš jistotu ![]()
@Petulanka do dortu kupuju tu víceprocentní šlehačku, tuším 40%… + ztužovač a paráda, polévám čokoládou, lepší to uchová šlehačku, když se celý nesní.
Jenom šlehačkový má úplně jinou chuť než s mascarpone, to chuť pozmění.
Jo, funguje to, dělala jsem a naprosto v poho, jen je třeba použít kvalitní šlehačku.
Taky dělám, buď maskarpone, šlehačka, zakysanka, nebo tvaroh. Co je doma. Pokud chceš polít čokoládou, tak vrchní vrstu piškotu lehce potřít krémem, prostě jen zalepit porky korpusu a pak můžeš polít čokoládou a po ztuhnutí ozdobit zbylým krémem a dát ovoce na ozdobu.
Používám šlehačku 35% + ztužovač nebo 40% bez ztužovače. Pokud se bojíš, tak existuje i želatinový ztužovač od dr. Oetkera, který se nevaří, tudíž se dá dát do studeného.
Holky, já nevím, kde jsem udělala chybu, ale dělala jsem taky ten krém ze šlehačky a marcarpone a asi jsem tu šlehačku nějak přešlehala, nevím, ten krém se mi celej jakoby zdrcnul a pouštěl jako by vodu, nebo jak to popsat… Šlehačku jsem měla klasickou kunínskou (myslím 33%), nedávala jsem teda ten ztužovač, tak nevím, jestli to mohlo být tím? Psali, že není třeba ![]()
Mascarpone, 2 Lučiny, Philadelphie nebo jakýkoliv neochucený sýr, 1 šlehačku 40%, ztužovač(nemusí být) a cukr. vše smíchat dokupy a vyšlehat. NEPŘEŠLEHAT, ať se to nezgrcne. výborný krém ![]()
@luca241 je to myšleno jako 2 lučiny nebo dvě philadelphie NEBO 2 lučiny a philadelphie? A šlehat všechno dohromady? Nebo šlehačku napřed?
@Martinik píše:
@luca241 je to myšleno jako 2 lučiny nebo dvě philadelphie NEBO 2 lučiny a philadelphie? A šlehat všechno dohromady? Nebo šlehačku napřed?
Promiň
.Buď 2 Lučiny, nebo 2 Philadelphie. A já míchám vždy vše dohromady.Prve teda promíchám sýr, mascarpone a cukr a poté na to naliju šlehačku a vyšlehám už vše dokupy.
@Martinik musí se ušlehat zvlášť šlehačka a pak velmi opatrně zašlehávat mascarpone, ale stalo se mi taky jednou, co tobě, tak už to nedělám, mascarpone je stejně strašně tučný, takže je to pak kalorická bomba
Používám ho čistě jen na tiramisu.
@Martinik píše:
Rozšlehat ty tužší věci (třeba tu philadelphie) s cukrem, když je to krémové, tak do toho naliju šlehačku a došlehám. Peču ráda a často a taky se mi povede to přešlehat, nic si z toho nedělej ![]()