Sleva na děti

Anonymní
31.3.21 17:08

Sleva na děti

Zdravím, chci se zeptat, budeme se s manželem rozvádět. Vše je vyřešeno, jen zůstala otázka ohledně slevy na děti. Děti budou u mě, tedy budou mít společnou adresu se mnou, ale slevu na děti má momentálně manžel.

Je tedy sleva zavislá na tom, s kým děti bydlí, nebo to nemá vliv a slevu může mít dal manžel? Peníze dáváme na spořící účet, kdy jsou tedy na potřeby dětí, tudíž to teoreticky nemá vliv na to, kdo slevu bere, jen nevíme z úředního hlediska, jak to tedy je, ať pak není problém, když by tedy byla jiná adresa.

Dekuji moc za objasnění a přeji hezký den.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36020
31.3.21 17:10

Slevu by sis měla uplatňovat ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20910
31.3.21 17:18

Může ji uplatňovat pouze ten, kdo žije s dětmi ve společné domácnosti. Pokud se ex odstěhuje, tak si ji uplatňovat nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.21 17:20

@JancaS84 @Cenarius Děkuji za odpověď, myslela jsem si to.

• Citovat
  • Upravit
9148
31.3.21 17:26

Ja to tu nedavno resila, mluvili jsme i s pravnickou. Da se to udelat ale neni to legalni de facto, aby uplatnoval ten, kdo nevede spolecnou domacnost s ditetem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101808
31.3.21 17:33
@Cenarius píše:
Může ji uplatňovat pouze ten, kdo žije s dětmi ve společné domácnosti. Pokud se ex odstěhuje, tak si ji uplatňovat nesmí.

Pokud budou mít společnou péči, tak se za společnou domácnost berou obě. A mám pocit, že i u střídavé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20910
31.3.21 18:25

@j.a.n.i1 v paragrafu je přímo

§ 35c Daňové zvýhodnění pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob
(1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním ve společně hospodařící domácnosti atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
31.3.21 18:43
@Cenarius píše:
@j.a.n.i1 v paragrafu je přímo§ 35c Daňové zvýhodnění pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob
(1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním ve společně hospodařící domácnosti atd.

ale děti mohou žít ve dvou společných domácnostech. S tím, že nelze uplatnovat v obou naráz za jedno zdanovací období ( měsíc)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8517
31.3.21 18:57

Co se týká společné nebo střídavé péče a uplatňování daňového zvýhodnění na dítě, tak to řeší pokyn D22 GFŘ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5084
31.3.21 19:21
@Lama Lama píše:
ale děti mohou žít ve dvou společných domácnostech. S tím, že nelze uplatnovat v obou naráz za jedno zdanovací období ( měsíc)

Toto mi přijde jako diskutovat za každou cenu. V citovaném zákonu je to podle mne jasně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101808
31.3.21 20:04
@Luboš P píše:
Toto mi přijde jako diskutovat za každou cenu. V citovaném zákonu je to podle mne jasně.

Ano ale z tve strany, tu citaci totiž jasne splnuji obe domacnosti, neb v obou ty deti ziji :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
31.3.21 20:33
@Luboš P píše:
Toto mi přijde jako diskutovat za každou cenu. V citovaném zákonu je to podle mne jasně.

No, zato tvůj příspěvek je pro diskuzi přínosný. :lol:
Evidentně zakladatelka nemá jasno v tom, kdo uplatnovat může a kdo ne. Cenarius psal, že pokud se manžel odstěhuje, tak uplatnovat nebude moct, což je blbost, jen z titulu toho, že se odstěhuje nárok na uplatnění slevy neztrácí. Následně argumentoval zákonen. Prosto jsem se snažila jen ujasnit, že nemá pravdu v tom, že pokud se odstěhuje, nemůže uplatnovat. A to právě proto, že domácnosti mohou mít děti dvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
17.5.21 15:31

Zjistila jsem, že expartner si oproti dohodě uplatňuje děti za celý rok 2020. Já také, je to tak v úředně podepsané dohodě, já mám od něj potvrzení, že on nebude uplatňovat, on ho ode mě pochopitelně nemá.
Nemůžu mu to říct, nemohu prozradit zdroj. Bude to někdo na úřadě řešit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36020
17.5.21 16:36
@daisy1 píše:
Zjistila jsem, že expartner si oproti dohodě uplatňuje děti za celý rok 2020. Já také, je to tak v úředně podepsané dohodě, já mám od něj potvrzení, že on nebude uplatňovat, on ho ode mě pochopitelně nemá.
Nemůžu mu to říct, nemohu prozradit zdroj. Bude to někdo na úřadě řešit?

Jeho problém. On bude vracet peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101808
17.5.21 17:09
@daisy1 píše:
Nemůžu mu to říct, nemohu prozradit zdroj. Bude to někdo na úřadě řešit?

Pokud mu dělá daně zaměstnavatel nebo tobě, tak to na úřadě celkem logicky nikdo řešit nebude, neb nemají šanci se to nijak dozvědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna