Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@pedigka píše:
@romik0013
Oplatky s medem a cesnekem neznam..opravdu je to tahle kombinace?
Samozrejme.
U nás teda bez orechov, ale oblátky, med a prikusovať cesnaku - to musí byť ![]()
@pedigka Fakt je
No nic moc dobreho to neni, ale tradice je tradice ![]()
@Klopotkova @pedigka fakt jo, muj muz je z Bratislavy a muze se po nich utlouct, stejne jako po loksich a kapustnici.
Aha. Snad se postesti a nekde budu mit prilezitost oplatky ochutnat (v tehle kombinaci);-).
Aha. Snad se postesti a nekde budu mit prilezitost oplatky ochutnat (v tehle kombinaci);-).
@pamelka20 píše:
Ahoj, můj manžel je původem slovák a štedrý den jeho mamina dělala nějaké maso ve vlastní šťávě. Ale ani nevi jaké maso a ani jak to má být připravené, jestli dušený nebo pečený. Nenešel by se tu někdo kdo by toto jídlo znal a věděl jak na něj? Bohužel už nemá nikoho kdo by recept znal. Děkuju moc
Napadá mě dušené skopové na způsob guláše, babička mi takto popisovala sváteční jídlo co jedla na slovensku, odkud pocházela. Byla od B. Bystrice.
U nás teda mačanka s houbami, kapustnica a ryba nebo řízek se salátem ![]()
A čo bobaľky, možno skor známe ako pupáky alebo opekance? Tiež súčasť vianočnej večere na východnom Slovensku…ale maso to teda nie je… ![]()
@romik0013 píše:
Teda, ja jsem ze Ziliny, a tam sme jedli kapustnicu, a normalne rizek a salat..a samozrejme platky s medem a cesnekemTy tu ale nesezenu
Ty jo, jako doma. Ja teda nesnasim vsechno vyjmenovane, to bylo u nas vzdy na stole (tatinek je slovak). Oplatky s medem a cesnekem jsou dobre, ale syrovy cesnek je dost tezky na muj zaludek.
Tak muž pochází také ze slovenska a na štědrý večer byla vždycky kapustnica, s houbami(běžně se s houbami nedělala) a jako hlavní jídlo hurka s br kaší a červenou řepou. Hurka je vepřové s kroupama pečené, něco jako příprava na jitrnice, jen to není ve střevě a těch krup tam je o dost víc a je to upečené v pekáčku v troubě. Moc dobré, jo a pochází zpod nízkých tater
@medunka23
Len doplním, hurka je názov pre jitrnici.
Možno lokálna úprava, že to hodili na pekáčik a nepatlali sa s tým, ale inak to je normálne jitrnice ![]()
@anonymouss jo, díky za upřesnění, to víš když ti něco vysvětluje chlap a nikoho jiného už se nezeptám ![]()
@Optima bobaľky znám a už jsem je 3 neúspěšně dělala podle receptů z netu a ani jednou prý nechutnaly jako od maminky