Služby pro přátele zdarma?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
28.1.11 13:11

Služby pro přátele zdarma?

Krásné slunečné odpoledne přeji.

Mám morální dilema a :nevim:

Před nástupem na MD jsem se několik let živila jako účetní. Od střední školy jsem pomáhala s daněma tátovi. Ten mi každý rok zaplatil. Pro mně to bylo trapné, ale on nikdy jinak nedal. No pro něj to bylo ulehčení práce, nestrávil x hodin nad tou růžovou změtí. A navíc mi chtěl jako dceři trochu přilepšit ke kapesnému.

Postupem času se mi k tátovi nabalilo i pár přátel. Každý si vzpomene, že dělám účto. Já jsem ochotná a ráda pomohu. Nikdy se mně nikdo nezeptal co za to chci. Vždy to proběhlo bez peněz. Maximálně mi dali čokoládu, pozvali na veču či panáka.
Loni jsem už byla těhotná a najednou jsem si říkala, že to přeci nemám zapotřebí. Proč bych měla trávit víkendy prací za kterou nic nedostanu. Byla jsem na začátku, takže jsem chtěla pořád jenom spát. Rozhodla jsem se, že každý kdo bude chtít přiznání mi bude muset zaplatit. Takže když na mně vyhrkli otázku: „uděláš mi daně?“ řekla jsem: „jasně, žádný problém, pokud pro tebe nebude problém dát mi 1.000,–“. Bylo vidět jak najednou každý polkl. Pár přátel se zapřelo a řeklo jasně žádný problém. Pár jich mé služby odmítlo.
Je mi trapné brát si od přátel peníze. Ale na druhou stranu den má jen 24 hodin. Přes den se věnuji prckovi a domácnosti. A v noci se snažím nabrat síly na další den. Proč bych měla něco dělat zadarmo a plýtvat svým volným časem. Když já po nich nikdy nic nechtěla a když by se něco přeci jen naskytlo co oni mohou udělat pro mně odměním se jim.

Asi to vyzní že jsem škrt.. Jak to máte vy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Neprihlasena Jaruna
28.1.11 13:16

Me by zase nikdy nenapadlo chtit po tobe nejakou praci zadarmo 8-o a to by jsmi mohla byt moje kamaradka az za hrob!
Tobe je trapne,ze po nich chces zaplatit a jim trapne neni,ze to chteji zadarmo?Vzdyt by se mel kazdy stydet!A cokoladu nebo panaka…no to te teda vytrhnou :roll: .

• Citovat
  • Upravit
dice nepři.
28.1.11 13:16

No na to bych Ti řekla asi tohle, to nejsou přátelé to jsou vych**ní lidi.
A 1000 za to že jim zpracujes daně je sakra málo.
Zvyš cenu a zadarmo nic! :poblion:

• Citovat
  • Upravit
17310
28.1.11 13:17

Já pro přátelé dělám ráda zadarmo 8-) Jsou to přátelé,ale pro známé už bych zadara nedělala :wink:

Ty jo,daně za 1tis. 8-o To neplatíme ani celá rodina dohromady :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
28.1.11 13:21

Tak určitě si za svou práci říkej tolik, na kolik ji ty sama oceníš. Vše něco stojí. Je dobře, že to říkáš narovinu a rozhodnutí je pak na nich.
:kytka:
Osobně se v daních nevyznám vůbec, ale nevím, jestli bych zvládla za to ten litr dát :oops: . Ale to už není tvoje starost :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
28.1.11 13:23

Taky nevidím nic špatného na tom, že chceš zaplatit za svou práci. Zadarmo bych dělala maximálně v rodině nebo hodně dobrým přátelům :think:

• Citovat
  • Upravit
16557
28.1.11 13:24

:mrgreen: Plně s tebou souhlasím a mám stejnej názor!Mě dělala daně sestřenice,která je účetní a bydlí patro nademnou.Mě by nikdy nenapadlo,byt je to příbuzná,aby mi to dělala zadarmo,jí by zase bylo blbý,říct si cenu,kterou má u ostatních zákazníků,tak jsme se dohodli taky na 1000 a je spokojenost na obou stranách,nikdo se necítí trapně nebo dotčeně.Mě zase kamarádky začali tak trochu zneužívat co se týká hlídání dětí,protože je to moje povolání,párkrát jsem pohlídala,nic za to nechtěla a dotyčná se ani nezeptala,jestli za to něco nechci,brala to automaticky.Zadarmo jsem přestala dělat,složenky se holt platit musí a je mi jedno,že si někdo myslí,že jsem škrt,hamoun atd.S jednou kamarádkou to mám tak,že já jí občas pohlídám dítě a ona mě psa :mrgreen: Jinak mi mýho pejska pravidelně venčí sousedovic slečna a ani ve snu by mě nenapadlo,že by to měla dělat zadarmo-nabídla jsem jí to jako brigádu a poctivě platim :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
28.1.11 13:25

já pokud šlo o něco pro přátele, co nebylo moc časově náročné, udělala jsem to zadarmo, nebo jak píšeš za panáka/čokoládu atd. ale u časově náročnějších věcí jsem si peníze vzala, a teď, co su doma s malou, tak bych si taky nechala zaplatit, času je málo a pokud jim předem řekneš cenu, přijde mi to v pohodě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12982
28.1.11 13:26

Já si teda myslím, že litr je přehnaná částka, to bych za to nedala ani náhodou nikomu 8-o Ale jinak mi přijde správné říct si, že zadarmo to dělat nebudeš. Každý potřebuje jíst a pít a nic zadarmo nedostanem, takže si myslím, že rozumný člověk by to měl pochopit :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
28.1.11 13:31

Mě to nepřijde jako velká částka, někde v účetní firmě by zaplatili mnohem víc. Záleží na složitosti samozřejmě :wink:

• Citovat
  • Upravit
6398
28.1.11 13:32

Ale kdepak,nejsi škrt,tak to má přece být…Když bude moje kámoška pracovat v Tescu,taky nebude platit moje nákupy…nebo jiná za všechny platit útratu v baru…proto ani já jí nemůžu stříhat a barvit úplně zdarma…tak samo chodím k jiné na masáž,k jiné na pedikúru,přece to nemohou dělat zdarma…musejí platit nájmy,vodu,daně,kosmetiku…takže se slevou oproti běžným cizím klientům ano,ale zdarma NE.
nejlepší je to tak dělat hned od začátku,než si (lakomci) zvyknou…a pak se diví. 8-o Já nevím,já bych si teda zadara od nikoho daně dělat nenechala,je to dost pracné a časově náročné,ti lidi jsou divní a jestli se s vámi někteří teď kvůli platbě nebaví,asi to moc škoda nebude.. :wink: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27247
28.1.11 13:33

Je to sice blbý, ale doba si žádá myslet v první řadě hlavně na sebe a svý blízký.
Můj chlap dělá přes počítače a taky si neuměl říkat, no a naučil se to, není to moc, třeba 3 až 5 stovek, ale dobrý na ulici neleží.
Když mi kamarádka pomáhala, nebo vlastně dělala dort pro malýho k narozeninám, tak taky nic nechtěla, ale koupila jsem jí alespoň osušku pro malýho, která se jí líbila u nás s kráječ na jablka, který taky obdivovala. Peníze si prostě vzít nechtěla..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6398
28.1.11 13:34
verenika píše:
Já pro přátelé dělám ráda zadarmo 8-) Jsou to přátelé,ale pro známé už bych zadara nedělala :wink:Ty jo,daně za 1tis. 8-o To neplatíme ani celá rodina dohromady :lol: :lol: :lol:

No,záleží asi co kdo dělá a jak náročné to jeho účto je,ale už min.5 let je paušál za daně 1200,– v účet.firmách…Záleží,co se požauje a jaké jsou podklady… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12982
28.1.11 13:38

madi já ti nevím, asi jsem škrt :mrgreen:

Když už jsme u těch daní, vloudím se zde se svým dotazem :) :oops: Musím podávat daňové přiznání, když jsem na pracáku a pak budu na rodičáku? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
28.1.11 13:38

Já jsem na tohle docela alergická a to díky příteli-je elektrikář,věčně v práci a věčně bez peněz :cert: Je to totiž takovej Mirek Dušín a neumí si říct za práci o peníze :nevim:Už 2 roky dělá ve svym volnu a po víkendech a večerech kamarádovi elektriku na celým baráku,který je navíc 60 km za Prahou.Benzín přítel platí ze svého a material bohužel taky,takže do toho už vrazil spoustu peněz.Kamarád mu dal,prý zatim :nevim: Pouhých 7 tis.což je docela dost směšná částka,myslím že i ten proježděnej benzín stál víc a to nemluvím o materiálu a času,který je samozřejmě na úkor našeho vztahu :cert: Přítel už takhle přišel o dost peněz,vždycky se někde dře,pomáhá druhým a nic za to nedostane :pocitac: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat