Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mohu vá říct, že to není nijak jednoduché, žít s němcem v čechách, nejenže jsme se zpočátku prodírali systémem papírování povolení atd.(nyní to snad opadne), ale prvotní problémy nastaly, s narozením naší dcery.Za prvé se musí hodně cestovat a to od jejího narození,protože babička i dědeček v cizině ji také rádi vidí,ale cesta neklimatizovaným autem v prvních měsících života dítěte byla příšerná+10 hodin za volantem s věčně hladovým uzlíčkem v sedačce, a když člověk ještě k tomu nemohl kojit problém jako hrom. Ale to se s věkem spravilo a dcerce teď bude 5 let.Bohužel díky práci manžela, který je doma jen po20 hodině se malá neměla šanci naučit dobře německy a náhle nastaly problémy s prarodiči.Začali si ji od třech let vozit do německa , nejprve na týden pak na čtrnáct dní ,až šest týdnů.Začalo to pro nás být neúnosné,jelikož se snaží převychovat malou a my si pomalu nevíme rady ani s ní ani s nimi.Teď přišli s absurdním nápadem, že si ji vezmou na tři měsíce a myji uvidíme jen o návštěvách.Podle mého názoru bych dceru nejraději nechala projít intenzívním kurzem němčiny tady a hotovo.Poraď te jak se s prarodiči dohodnout, když domluva s nimi není možná. ![]()
Evo,
každopádně je daleko lepší, aby tvoje dcerka chodila na lekce němčiny, nebo do školky - školy s výukou německého jazyka než aby jsi ji několik měsíců neviděla. Nakonec by to dopadlo tak, že by vám ji půjčovali akorát tak na dovolenou.
Kočulka
Ahoj, Evo!
Nechci prudit, protože do toho nevidím asi tolik, kolik by bylo potřeba. Nechápu ale, jak je možné, že prarodiče odvezou dítě na dva či tři týdny, přes to, jestli to dobře chápu, že ty ani manžel si to nepřejete. To mi připadá jako únos. A co na to říká dcerka?
A jak se domluvit, když domluva není možná? Asi bych to řešila drsným NE! I za cenu hádky s prarodiči. Pokud jste ovšem s manželem v této věci za jedno, jinak by to mohl brát jako útok na svou rodinu.
Rozhodně bych se taky přikláněla k nějakému kurzu nebo školce tady u nás. Dítě patří k rodičům.
Doufám, že jsem to moc nezjednodušila, umím si představit, jak je to složité. Sama mám problém tchánovi něco vytknout a to se nejedná o dítě, ale o takové banality, jako aby nedával poklice s teploměrama do myčky. Jsem zvědavá, co budu dělat, až se malé narodí a on do toho začne kecat ![]()
Přeju vám všem, aby se situace vyřešila a nikdo se nemusel zbytečně trápit.
Petra, 33. tt
Ahoj Evo,
upřímně řečeno, nevím proč to řešíš právě zde. Myslím, že by ses měla především zamyslet nad tím jestli Ti tak dlouhé odloučení od dcerky vadí nebo ne. Podle toho co píšeš usuzuji, že ano i když Tě samozřejmě neznám a neznám vztahy ve Tvé rodině. Zkrátka - TY jsi její MATKA a oni nemají žádné právo ji proti Tvé vůli odvézt. To, že prarodiče mluví do výchovy je běžné, i já s tím mám své neblahé zkušenosti, ale nemůžeš si nechat líbit to, že Ti berou Tvé dítě a vychovávají ho k obrazu svému. Já bych to řešila tak, že moje dítě bude žít se mnou a k prarodičům pojede pouze na návštěvu či krátký pobyt s mým souhlasem. Nevím jak se na to dívá Tvůj manžel, ale budeš si muset pro:,–(it svoji vůli. Já osobně si nedokážu představit, že bych byla na tak dlouho odloučena od své dcery. A můj manžel? Ten nechce ani slyšet o tom, že by třeba jen na jednu noc byla u babičky.
Přeji pevnou vůli.
Ariana
Ahoj mam za manzela cizince take,bohuzel nemam tchana ani tchyni ale hroznou svagrovou.Doporucuji skolku s nemcinou,pokud ne tak lekce.mam dceru ktera chodi do skolky kde se mluvi jen anglicky,se mou mluvi cesky a s manzelem arabsky.Myslim ze jsi trochu zmeskala jeji vek,cim starsi tim to uceni bude pro ni jako povinnost a to se ji libit nebude.Nevim proc si to nechas od jeho rodicu libit.Svagrova to take chtela,ze mam hodne prace doma,mam totiz 5mes.dvojcata a ze se mi bude starat o 3.5letou Saru.Ne,nemuzes doslova rici,ale vymluvit se ze by se ji i tobe styskalo byt tak daleko.Nevim jaky ma na to nazor tvuj manzel ale delej s tim neco je to vase dcera.Hodne uspechu.Katka