Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda někdo neví jak to je s nástupem na mateřskou dovolenou když mám smlouvu na dobu určitou na rok.
Je to vůbec možné? Dostanu nějakou mateřskou?
Když ti smlouva skončí a pak budeš žádat v ochranné lhůtě, 180 dnů, tak na PPM nárok máš. Jestli jsi teda předtím pracovala delší dobu (280 dní za dva roky? Možná kecám) v kuse.
Na mateřskou podle mě nárok máš, ale smlouva ti v průběhu, co budeš doma normálně skončí a máš smůlu (asi žádný zaměsntavatel to neprodlužuje). Je to tam pak blbý, když je další dítě po tom prvním, tak bohuže žádný nárok na mateřskou není …
Pokud splňuješ podmínky, tak normálně PPM dostaneš. Jen ti v průběhu mateřské potom ten pracovní poměr skončí (málokdo by smlouvu asi prodloužil) a po rodičáku budeš potom bez zaměstnání. Kdyby jste se rozhodli pro další dítě hned, tak potom už nárok na PPM a volbu RP mít nebudeš.
Lenka1985 píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda někdo neví jak to je s nástupem na mateřskou dovolenou když mám smlouvu na dobu určitou na rok.Je to vůbec možné? Dostanu nějakou mateřskou?
Kdy ti smlouva konci??A kdy bys mela nastupovat na materskou??
Odpracovano musi byt 270dni za posledni dva roky.
A jak to je, pokud pracovní poměr stále trvá a pořídí se další dítě během pobírání RP? Vzniká nárok na PPM, nebo se po narození dítěte rovnou nastupuje čtyřletá varianta RP?
Kvido píše:
A jak to je, pokud pracovní poměr stále trvá a pořídí se další dítě během pobírání RP? Vzniká nárok na PPM, nebo se po narození dítěte rovnou nastupuje čtyřletá varianta RP?
Pokud trva tak nastoupis na PPM a muzes volit delku
kattkka píše:Kvido píše:Pokud trva tak nastoupis na PPM a muzes volit delku
Děkuju, za odpověď. ![]()
Omlouvám se, že sem vstupuju, ale mám dotaz podobného ražení: na konci května mi končí smlouva (po roce, kdy jsem pro tohoto zaměstnavatele pracovala), teď jsem v 11. tt a nejsem si jistá, jestli mi šéf díky této „okolnosti“ smlouvu prodlouží. Ve 4. měsíci už mě jistě nikdo nezaměstná, takže je lepší co do financí teď i po narození být na ÚP jako nezaměstnananá nebo jít na PN?
cell píše:
Omlouvám se, že sem vstupuju, ale mám dotaz podobného ražení: na konci května mi končí smlouva (po roce, kdy jsem pro tohoto zaměstnavatele pracovala), teď jsem v 11. tt a nejsem si jistá, jestli mi šéf díky této „okolnosti“ smlouvu prodlouží. Ve 4. měsíci už mě jistě nikdo nezaměstná, takže je lepší co do financí teď i po narození být na ÚP jako nezaměstnananá nebo jít na PN?
A ty jsi už v práci těhotenství oznamovala? Pokud ne, tak bych počkala až po prodloužení (já to taky tak měla). Jinak se ti víc vyplatí ta PN než být na ÚP.
Nevím, jaké maté v práci poměry, ale … jsi si jistá, že ti ještě rok nebo půl roku nedá??? Přece musíš někoho zaškolit …
A pak, jesti nejste se šéfem vyloženě kamarádi, nebo nemáte nějak úžasné vztahy, klidně bych to tajila. Stejně se to tak jako tak říká až kolem 13-14.tt a to by ti smlouvu mohli dát …
cell píše:
V práci jsem to zatím řekla jen dvěma nejbližším kolegyním, které mi taky tvrdí, abych to šéfovi neříkala až po té, co mi prodlouží smlouvu. Ale mně to nepřijde fér. Náhradu mít za mě nejspíš nebudou, jen ty dvě kolegyně se nebudou moci asi dále vzdělávat, ale nijak jim to nevadí, jak jsem si všimla. Je to těžké rozhodování … já vlastně ani nevím, jestli by mi smlouvu vlivem těhotenství neprodloužil, jen zvažuju všechny eventuality
cell píše:
V práci jsem to zatím řekla jen dvěma nejbližším kolegyním, které mi taky tvrdí, abych to šéfovi neříkala až po té, co mi prodlouží smlouvu. Ale mně to nepřijde fér. Náhradu mít za mě nejspíš nebudou, jen ty dvě kolegyně se nebudou moci asi dále vzdělávat, ale nijak jim to nevadí, jak jsem si všimla. Je to těžké rozhodování … já vlastně ani nevím, jestli by mi smlouvu vlivem těhotenství neprodloužil, jen zvažuju všechny eventuality
No je to na tobě, ale fér - nefér, já bych to zkrátka oznámila po smlouvě. Zaměstnavatelé nějaké ohledy ta zaměstnance taky moc neberou a tohle beru jako nejmenší zlo - myslet trochu na sebe. Mimochodem u nás se to prolátlo dva dny po smlouvě - donesla jsem propustku z gyndy a šéfovi to docvaklo, zkrátka se zeptal a já to potvrdila. Nebyl nejmenší problém, nesetkala jsem se s jakýmkoliv horším přístupem, ale to taky nemusí být všude, že.
Jak myslíš, taky jsem vychovaná takhle slušně. Ale po 3,5 letech v jedné fabrice bych se v takovém případě s lidma nepárala. Kdyby potřebovali snížit stavy, neo dosadit známou taky by se neohlíželi a ještě koukali, jak ti nedat odstupné …
Zdravé miminko je důležitější, ale dát jim to ještě na stříbrném podnose … stejně ti to dají na rok nebo tak a pak nic …
cell píše: