Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Myslím, že to po tobě chtít nemůže. Zápočtový list vydává zaměstnavatel po skončení pracovního poměru nebo DPČ. Se smlouvou o dílo to nemá co dělat.
Příspěvek upraven 13.08.14 v 23:08
To je nějaká blbost.
Na zápočtový list má nárok, když má s Tebou uzavřen nějaký pracovní vztah, na základě pracovní smlouvy či dohody, to se řídí zákoníkem práce.
Smlouva o dílo, pokud se nemýlím, je otázkou občanského zákoníku.
Nemyslela něco jiného? Třeba se jen špatně vyjádřila… ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj všem,moc prosim o radu všechny znale této problematiky.
V lonskem roce a v letosnim roce jsem párkrát zadala jedne graficce praci na ztvarneni grafických symbolu. Spoluprace je podlozena Smlouvou o dilo a Licencni smlouvou. Nyní po mne vyžaduje Zapoctovy list za lonske obdobi a bude vyzadovat i za letošní obdobi. Nevim jestli je to dulezita informace, ale nemam z toho dosud zadne prijmy a jsem na MD.
Ma nárok po mne vyzadovat zapoctovy list?
Dekuji za informaci!!!
(omlouvam se za anonym)
Smlouva o dílo a licenční smlouva - to jsou smlouvy na základě občanského zákoníku a autorského zákona (když šlo o grafičku). Nebyla u tebe v pracovním poměru, pracovala pro tebe jako OSVČ. Tys byla její zákazník (objednatel), ne zaměstnavatel - nemůže dostat zápočtový list.
Loni mi obkladač dělal koupelnu na smlouvu o dílo a taky jsem mu nedával zápočtový list. Rozdíl je v tom, že obkladač je živnostník, kdežto grafička živnost nepotřebuje (jde o svobodné povolání) a grafička poskytuje taky tu licenci (smlouvu o užití díla, i když u díla na objednávku je nadbytečná - ujednání o užití mohlo být zahrnuto ve smlouvě o dílo), ale oba jsou OSVČ.
Ještě poznamenám, že autor není zaměstnancem a nedostává zápočtový list ani v případech, kdy se některé druhy děl na objednávku podle autorského zákona považují za tzv. díla zaměstnanecká (tj. objednatel k nim vykonává hmotná práva autorská, není-li smlouvou stanoveno jinak).
Zápočtový list se vydává při skončení pracovněprávního vztahu (pracovní smlouvy, dohody o pracovní činnosti, dohody o provedení práce).
Ahoj všem,
moc prosim o radu všechny znale této problematiky.
V lonskem roce a v letosnim roce jsem párkrát zadala jedne graficce praci na ztvarneni grafických symbolu. Spoluprace je podlozena Smlouvou o dilo a Licencni smlouvou. Nyní po mne vyžaduje Zapoctovy list za lonske obdobi a bude vyzadovat i za letošní obdobi. Nevim jestli je to dulezita informace, ale nemam z toho dosud zadne prijmy a jsem na MD.
Ma nárok po mne vyzadovat zapoctovy list?
Dekuji za informaci!!!
(omlouvam se za anonym)