Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím, před chvíli mi dorazila tahle zpráva, jsem si vědoma a jistá, že tuto společnost ani neznám, ani jsem nic neobjednala, musela jsem si vyhledat na google o co vůbec jde, je to asi nový druh podvodu? Máte zkušenosti? Případně jak postupovat dál? Na číslo zavolat nebo? Předem díky za rady ![]()
Vůbec to neřeš, takhle se dluhy nevymáhají. Top by mohl poslat každý každému. Buď je to podvod nebo si někdo spletl číslo.
Určitě bych na to nereagovala, kór když jste si jistá, že s tím nemáte nic společného.
co dál? Těžko říct jestli s tím někdo něco udělá. Takových podvodů je bohužel spousty. Nezbývá než apelovat na lidi aby reagovali jako vy a možný podvod si uvědomili..
Děkuji všem za rady, když to ohlásím na policii bude to k něčemu? Já jsem relativně mladá, proto se jako prvně podívám nebo zeptám co a jak, ale nějaká paní v důchodcovském věku, může reagovat jinak, ale nejsem si jistá jestli policie bude na to nějak apelovat či to řešit?
@Anonym1203938 píše: Více
Když to ohlásíš na policii, tak tě policie neukousne. Jestli to k něčemu bude, to ti tady asi nikdo neřekne. Jde o další podvod. Podle čísla účtu by mohli pachatele - nebo aspoň jeho bílého koně - najít.
Toto jsem našla na googlu
Hlášeno už je to zřejmě několikrát..
https://www.vasestiznosti.cz/…rnational-sa
https://www.vasestiznosti.cz/…zadane-zbozi
https://www.epravo.cz/…-111617.html
Edit. Mají dost nestandardní postupy:
Pokud to nebude zajímat policii, mohlo by to zajímat ČOI anebo ÚOOÚ.
@eumedon díky, zkusím to ohlásit. Nerada bych aby naletělo vícero lidí zbytečně, protože tohle se nedělá, zkusím prvně PČR. Protože takové vymáhání peněz za nic, a zbytek věcí co mají na svědomí, to se mi fakt nelíbí ![]()
@Anonym1203938 píše: Více
Napadá mě, že policie namítne, že to může být omyl. Spletli si telefonní číslo. Nebo žert někoho třetího nebo podvod někoho třetího na ně. Mimosoudní neoprávněné vymáhání peněz ještě není trestný čin.
Alternativně nemusíš dělat nic (mají-li jen telefonní číslo, u soudu s tím nemohou uspět - na telefonní číslo nelze podat žalobu, ani mu uložit povinnosti), nebo via SMS odesilateli odpovědět „Pohledávka neexistuje, nic jsem neobjednala“. Další kontakty a svou identifikaci bych jim neposkytoval, protože jejich „obchodním modelem“ opravdu může být obtěžovat mimosoudním vymáháním, jakmile mají pohromadě identifikaci „zákazníka“ spolu s jeho kontakty. I tak by pak bylo na nich, aby před soudem existenci pohledávky prokázali, ale toto je právě ten případ, proč chránit své osobní údaje.
Policii můžeš dát odkazy, které ukazují, že nejsi sama, a máš tedy důvod se domnívat, že toto je jejich obchodní model.
Trestní stíhání pro křivé obvinění ti nehrozí, pokud nebudeš lhát. Přinejhorším se tím odmítnout zabývat s poukazem na to, že jde o občanskoprávní záležitost.
Spíš než na podvod bych to viděl na nestandardní (agresivní) postupy kontraktace a vymáhání tvrzených pohledávek anebo (použil jsem neexkluzivní anebo, čili je možné obojí) na tahání osobních údajů, pokud bys jim odpověděla jinou cestou v odmítavé odpovědi se podepsala - a následné vymáhání, tentokrát už s kompletními údaji.
Standardní způsob kontraktace je ten, že kontraktor (tedy například obchodník nabízející v e-shopu zboží či službu) si vezme identifikační údaje druhé strany a nejméně dva kontakty: telefonní číslo a e-*mailovou adresu. V jednom z nich - zpravidla v e-mailem - mu objednávku potvrdí. dTest se podivoval nad tím, že tato společnost údajně převzala objednávku od objednatele, který uvedl jako jméno a příjmení „ecigarko ecigarko“.
Standardní postup je pak ten, že na e-mail i SMS zákazník dostává aviza o postupu vyřizování objednávky.
Standardní postup je dále ten, že zákazník se dozví všechny podstatné věci (co je předmětem smlouvy) před potvrzením objednávky. Ne tedy, že až po potvrzení objednávky mu oznámí, že dle obchodních podmínek mu budou dál posílat další zboží, tentokrát už placené.
No, a nakonec, standardní postup je ten, že před předáním pohledávky inkasní společnosti je dlužník vyzván k jejímu uhrazení. Nejlépe písemně, připusťme e-mailem, avšak tak, že je identifikován.