Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
asi jsem praštěná, ale je mi smutno, tak mi třeba nějak pomůžete. Nejde o nic vážného. Jen si mého malého chlapečka berou prarodiče na tři dny na chatu a já nějak nejsem schopná myslet na nic jiného než, že bude pryč. Babička si pro něj má přiject asi za hodinu, ale já brečím už teď. Brouček ještě spinká a tak se snažím vařit, uklízet, prostě dělat něco, abych nemusela myslet na to, že se mnou tři dny nebude. Když jsem ho dávala ke svým rodičům, tak jsem byla v klidu a věděla jsem, že bude spokojený a já taky, ale teď u tchánovců si tak moc jistá nejsem i když vím, že s druhou babičkou bude také spokojený, ale co když malej dostane záchvat vzteku, babička bude zase praktikovat své zvláštní metody. Ach jo, asi jsem vážně praštěná ![]()
tterka-určitě nejsi praštěná ![]()
U nás zatím hlídá jenom moje mamka. A je to hlídání jen na dobu než si třeba něco vyřídím a nechci tahat mrňouse sebou. Když je u maminy, jsem naprosto v pohodě. Ale děsím se chvíle, kdy ho budou chtít hlídat tchánovci. Přiznám, že je mi z toho někdy až úzko ![]()
Naštěstí jsme se s mým mužským shodli na tom, že tak dva roky ho tam samotného nenecháme. Tchánovci jsou sice v pohodě, ale trošku nezodpovědní. Takže kdybych jim malého nechala na hlídání, trnula bych strachy. Je mi to blbý, ale prostě to tak cítím.
Takže praštěná nejsi, ale někdy se s tím začít musí ![]()
Tak to vydrž a udělej si tři dny pohodičky…
Klára
Tterko, pokud babička dodržuje zá:,–(ní věci, na kterých trváš (např. stran výživy, spánku, trestů, atd.), tak na to ostatní prostě nemysli a jednej podle hesla „co oči nevidí, srdce nebolí“. Však si babička poradí, vychovala přece minimálně tvého muže, no ne? Věnuj se sobě a manžovi a uvidíš, že bude dobře. Přinejhorším existují telefony, tak ti babička zavolá, že neví co a jak.
Užij si krásný prodloužený víkend!!!!! ![]()
Opravdu si užij krásný volný víkend… já jsem pro syna moc hlídání neměla a jsem ráda, když je na pár dní u mojí mamky…
Tchánovci nehlídají, sice bych měla obavy, ale klidně bych tam syna nechala, jenže manžel nechce a oni se k tomu taky nemají…
já jsme teď měla mít taky volný víkend, ale synáček je nemocný, tak budeme dume a už se těším, až zase budu mít hlídání ![]()
Zuzka
Ahoj, užij si to. Já mam děti, starší je 7l obě už od minulýho pátku pryč, sou taky u babičky a jedem pro ně v pondělí. Sice po malý mi začlo být asi 3den smutno ale snažím se na holky nemyslet a užít si totalně volného času… Buď ráda že tuto možnost máš.
Tterka: ooo, jak tě chápu. Zcela nesmyslně se děsím už teď, až k téhle situaci dojde a to je malému přesně měsíc
Tchánovci holt… většinou problém. Ale jak už se tu objevilo, když jsou vyřešené takové věci ohledně jídla a celkově praktických věcí, chce na to koukat z té lepší stránky.
Na druhou stranu, když zjistíš, že to pro tebe budou tři dny trvalého stresu, víte pro příště a s půjčováním ještě nějaký čas počkáte, no…
Tak hezký víkend přeju ![]()
Teda tak pod tohle bych se mohla klidně podepsat.U nás je to úúplně totéž
.Moje mamka sice hlídala párkrát i přes noc,ale tchánovci na svou hlídací premiéru teprve čekají
.A taky to mám při každé příležitosti na talíři,že u nich ještě nespala
.Ale bohužel,když mám možnost výběru,tak si vyberu tu babičku,která nám malou nenatláská bonbóny s tím,že jestli jí bude špatně,tak to si vyřeší rodiče ![]()
Naprosto přesně vím,jak se cítíš,ale snaž se volné dny pořádně využít pro sebe,uteče to jako voda a to vítání pak… ![]()
Monika
tak ja se taky pod to podepisu.. ![]()
Ja to mam presne tak(tedy myslim v sobe)..
A jak psala posledni prispevek MaK,tak tyhle vety znam taky
Jakoze,my ho rozmazlime a ty si ho pak doma naprav…
U me je problem,ze vim,jak se chovali a chovaji ke starsi neteri.Pokud rodice neco nechou,tak pred nema to delaji v male forme,ale kdyz si ji vezmou na vylet,uz jsem slysela mnohe chlubeni,co do male narvali(presne to,co si rodice nepreji) a duvod?naprosto otevrene mi rekli,ze chteji byt spiklenci proti rodicum a by je mela neter nejradeji… ![]()
Tohle jsem slychavala,kdyz jsem jeste nemela prcka,ale dost se mi to vrylo do pameti ![]()
Meho prcka tchanovci jeste nehlidali ani treba odpoledne,ale uz zacinaji jevit hlidaci zajem/tedy prave „pujcit dite“na par hodin pro neter a na rozmazleni..zatim v sobe bojuju..
Takze jsem rada,ze v takove pocity nemam sama
Any
Teda možná mě budete odsuzovat za to, co napíšu, ale nám to „vyhovuje“.
Mám synka, kterému bude za nedlouho rok. Dáváme ho k babičce každý druhý víkend, abychom si s mnaželem tak trochu užili jen sami sebe. Je pravda, že to je z toho důvodu, že mám nemocného manžela a je to někdy opravdu záhul, ale my si ten víkend užíváme na 100%. Je to pardáda. Když si pro malého jedeme v neděli, jsme plně odpočatí, máme nové síly a vím, že odpočatí rodiče jsou mnohem lepší než strhaní, protivní a řvoucí. Tím se něchci nikoho dotknout.
Takže má rada...... užijte si „volný“ víkend na plno.
Ahoj holky,
tak já jsem asi taky krkavčí mamina,protože skoro každou sobotu spinká Bára buď u mých nebo manželových rodičů. A vždycky se na to těším. Uděláme si s manžou romantický večer(když do toho nehuláká druhý mrně) a užíváme si jak za svobodna.Hrajem karty a tak.Jak jsem s děckama furt,občas už mám ponorku a cítím,že na Barunku nepřiměřeně reaguju-podrážděně. Tak ji dám přes noc k babičce a odpočinu si(ráno otevře pusu a zavře ji až večer,když usne,občas mám hlavu jak pátrací balon).Bára si zvyká na jiný prostředí, není maminčin ocásek a já se na ni těším a jsem zase nachystaná fungovat na 100%. Je fakt,že u našich i u babičky druhé nedostává nic z toho co si nepřeju,jsou oboje rodiny báječné,takže tyhle stresy mi odpadnou.
Ale mám podezření,že moje mamina se jí občas snažila podstrčit něco,co jsem jí ještě v té době nedávala.Stačí řídit se podle hesla-co oči nevidí,srdce neželí, pak jsem v klidu. Myslím,že by jim určitě nedali nic,co by je otrávilo a tak prostě ochutnají bonbon nebo tak,no bože.Doma to nedostanou a jednou za čas to taková hrůza pro tělo nebude.A ještě jsem vypozorovala, že děti moc dobře chápou,že co si dovolí u babičky,si nemůžou dovolit doma a rozlišujou to. Tak bych se ani nebála toho,že je za jeden víkend zkazí.Prostě si to užívejte, zauklízejte si nebo si vyražte někam za kulturou a těšte se na svoje miláčky. A buďte rádi,že má kdo hlídat.
Jitka a mrňousové
Ahojky,
tak nás hlídací premiéra přes víkend teprve čeká, ale už jí máme naplánovanou za 14 dní a docela se těším. Jen se trochu bojím, jestli babička celý víkend ve zdraví přežije nebo padne vyčerpáním. Není ještě trénovaná:-). Taky jsem zvědavá, jak to odloučení smanželem zvládneme a co všechno dostane Kačka dobrého:-) Na druhou stranu si myslím, že dítě je dost chytré na to, aby pochopilo rozdíl mezi babičkou a mámou a ví, co si doma nemůže dovolit a co možná u babičky ano. Ze svého dětství si určitě každá vzpomeneme, jak jsme od prarodičů sem tam něco dostaly (lízátko, hračku, …), jak nás rozmazlovaly a přesto jsme dobře vychovaný ![]()
Já myslím, že pokud jsou prarodiče schopní se o prcka postarat , nenechávají ho bez dozoru, mají se navzájem rádi a hezky si spolu hrají, tak bych nějakou tu „výchovnou chybu“ klidně přežila. Určitě bude vyrovnána novým a hezkým zážikem pro prcka a taky bližším vztahem s prarodiči. A prarodiče prostě vždycky mají trochu jiný přístup k dětem než rodiče a jsou tu od toho, aby občas lehce rozmazlovaly. V tom tkví i jejich kouzlo. Ale je jasné, že všeho s mírou.
Hezký den
Jana+Kačenka 16m
ahojky,
sice je můj příspěvek už s křížkem po funuse, protože máš prcka určitě už doma, ale to téma mě zaujalo.
Sama nemám rodiče ani tchýni v blízkosti, takže na nějakou pomoc s mimískem, popř. domácností, nejsem zvyklá. Když k nám někdo přijede a vystartuje s nápadem, že mi pomůže, moc neuspěje, protože mám v sobě zakodováno, že si všechno stejně nejlépe udělám sama. Neumím si o pomoc ani říct…raději fakt spoléhám sama na sebe.
Situace se ale rapidně změnila asi před měsícem - zjistila jsem, že jsem těhotná a bohužel se těhotenství projevuje celodenní nevolností. Nezvracím, ale celý den mám žaludek jak na moři. Byla jsem nesmírně ráda, když minulý týden přijela tchýně a starala se o Matěje a na prodloužený víkend jsme jeli k našim a ti mi na tři dny malého prostě vzali a nechávali mě nic nedělat, číst si a válet se v posteli.
Naprosto chápu, že se o prcka bojíš a je ti smutno, ale myslím, že toho už se prostě po celý život nezbavíš. Vztah já vs. rodiče je naprosto jiný jak vztah já vs. moje dítě. A to už tak prostě bude, i když už budeme mít děti dospělé a samostatné…
Kamila