Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobry den přeji.
Už jsou to 3 měsíce a stále jsem neměla vnučku v kočárku venku. Pohadala jsem se kvůli tomu i se synem, ten mi řekl že jedině v blízkosti paneláku, prý kvůli tomu kdyby měla hlad a aby ji slyšela brečet. Kvůli každému pláči mi ji bere z ruky, snad by se mu nic nestalo kdyby chvíli plakala. Mám 4 děti tak vím jak se s miminem zachází. Hlady by určitě neumřela, nevím kde je problém. Syn říká, že až se na to bude citit, ale to je jako kdy? U dcery sem s timhle problém neměla.. ani když ji řeknu ať si jde nakoupit a nechá mi ji, tak nechce.. vůbec se od ní nehne
Je to jejich dítě, jejich pravidla.
Z pohledu snachy, takhle nalehala tchyne taky, ale opravdu se mi od kojeneho miminka odchazelo spatne. Maly kocarek nenáviděl, plakal v nem a tchyne stasne tlacila ze chce vozit. Vzdycky to dopadlo katastrofalne az maly brecel uz pri přiblížení se ke kocarku, tak jsem nosila v satku. Tchyne to strasne hrotila, ze takhle se od nej nikdy nehnu, ze che vozit atd. Proste jsme potrebovali cas. Preslo to, malemu bylo 5 mesicu a uz to slo. Neni to tak, ze by vam miminko nechtela sverit, ale hormony, je úzkostna, nehce nechavat dite vyplakat. Sedne si to casem ![]()
Nebyla tady onehdá podobná diskuze z pohledu snachy? ![]()
Jak tchýně mohla na navštěvu na tři hodiny, ale ona si chtěla brát dítě v kočárku s sebou, aby se mohla chlubit babám na vesnici?
Tak jestli máš takové názory, že by se 3měsíčnímu miminu snad nic nestalo, kdyby chvíli plakalo, tak se naprosto nedivím, že ti ho nechce svěřit.
A to, že máš 4 děti, vůbec neznamená, že umíš zacházet s miminem a dokonce to ani neznamená, že máš patent na výchovu. To vidím u své tchyně, myslí si, že když vychovala dvě děti, že mi může radit ohledně výchovy, protože ona přece má dvě dospělé věci, takže tomu rozumí.
Za vašich dob se k miminkům i výchově přistupovalo dost jinak než teď. Tehdy se ještě spousta věcí nevědělo (o psychické újmě, když miminko pláče nebo je bez matky, o nesprávné manipulaci s miminkem, což má vliv např. na páteř, škodlivé předčasné dávání dětí do sedu, používání chodítek atd. atd.) A taky tehdy nebylo úplně běžné, že by rodiče něco četli o výchově.
Možná by pomohlo, kdyby sis přečetla nějakou soudobou knížku o výchově a manipulaci s miminky. Třeba by snacha viděla, že máš snahu a že jí nechceš nutit své předpotopní názory. Promiň, ale opravdu živě jsem si vybavila, jak mi tchyně říkala „no to ho nemůžeš pořád takhle nosit, to ho rozmazlíš!!! A dej ho do postýlky, no tak tam bude chvíli řvát, ale pak usne.“
@Markétka111 píše:
Z pohledu snachy, takhle nalehala tchyne taky, ale opravdu se mi od kojeneho miminka odchazelo spatne. Maly kocarek nenáviděl, plakal v nem a tchyne stasne tlacila ze chce vozit. Vzdycky to dopadlo katastrofalne az maly brecel uz pri přiblížení se ke kocarku, tak jsem nosila v satku. Tchyne to strasne hrotila, ze takhle se od nej nikdy nehnu, ze che vozit atd. Proste jsme potrebovali cas. Preslo to, malemu bylo 5 mesicu a uz to slo. Neni to tak, ze by vam miminko nechtela sverit, ale hormony, je úzkostna, nehce nechavat dite vyplakat. Sedne si to casem
Podobně necitlivá a nechápavá mi přijde i zakladatelka diskuze. Ty řeči, že takhle se od něj nehneš a že chce vozit… a chce a chce a chce…
Achjo.
Každá žena i dítě je jiné. Nelze si vynutit vnučku a brát jako povinnost nějaké půjčování. Je to její dítě a necítí se na to. Jo a kecy o tom, že by se dítěti nic nestalo, když si poplace, jsou na ránu mezi oči. Stalo by se! Třeba by to matce vadilo! Trošku se vzchop, zatím seš tchýně snů ![]()
Já se na to začala cítit asi v 10m dítěte. Naštěstí mám tchýni, která to respektovala, ať už si o tom myslela cokoli. Nesnáším, když se rve plačící miminko matce z náručí, to je trestuhodné. Snacha si zjevně vybrala dobrého manžela, který za ní stojí
.
@Anonymní píše:
Dobry den přeji.
Už jsou to 3 měsíce a stále jsem neměla vnučku v kočárku venku. Pohadala jsem se kvůli tomu i se synem, ten mi řekl že jedině v blízkosti paneláku, prý kvůli tomu kdyby měla hlad a aby ji slyšela brečet. Kvůli každému pláči mi ji bere z ruky, snad by se mu nic nestalo kdyby chvíli plakala. Mám 4 děti tak vím jak se s miminem zachází. Hlady by určitě neumřela, nevím kde je problém. Syn říká, že až se na to bude citit, ale to je jako kdy? U dcery sem s timhle problém neměla.. ani když ji řeknu ať si jde nakoupit a nechá mi ji, tak nechce.. vůbec se od ní nehne
Syn má pravdu. I kdyby ti jí nechtěla dát do kočárku samotnou nikdy, má na to plné právo
A že si tříměsíční dítě vezme z náruče babičky když pláče je snad úplně normální a přirozené ne?? Proč by měla koukat na to, jak u tebe pláče, když ho může utěšit okamžitě sama? Máš 4 děti, tak bys to měla naprosto chápat. Jestli nejsi troll, tak vyndej hlavu ze zadku, začni se zajímat i o snachu, nejen o miminko, třeba jestli něco nepotřebuje, nechce pomoci, buduj důvěru a vše ostatní pak půjde samo.
@Angry_birds píše:
Nebyla tady onehdá podobná diskuze z pohledu snachy?
Jak tchýně mohla na navštěvu na tři hodiny, ale ona si chtěla brát dítě v kočárku s sebou, aby se mohla chlubit babám na vesnici?
Jo, jednou tady už něco stejného bylo. Nejdřív to psala snacha a pak jakože tchýně a byla to stejna osoba. Bylo to docela průhledný.
Mám podobnou situaci pravě teď.
mám velký problém se hnout od syna i když vim že to je špatně, tak mi to proste nejde. Mám z toho akorát depky a jediný co zvládnu je dojit do krámu naproti (cca10 minut dohromady) a to je pritel doma. Je kojený a jsem s nim od porodu ‘každou minutu’.
Dobry den přeji.