Snížení výživného - druhé dítě

kinley
11.4.12 09:31

snížení výživného - druhé dítě

Zdravím Vás všechny, mám takový dotaz. Přítel platí alimenty na dítě z prvního vztahu. Letos se chceme vzít a pak mít dítě, jaká je šance že mu výživné na první dítě sníží? Bude mít novou vyživovací povinnost na druhé dítě, to vím, ale bere se i v potaz manželka a povinnost k ní? Já totiž někde slyšela že pro úpravu výživného se bere v úvahu i plat manželky, to znamená že pro vyčíslění bude brán přítelům plat a také můj? Jde mi jen o to, aby když budeme svoji a budeme mít dítě a budeme chtít zažádat o snížení alimentů, aby nám je třeba ještě nezvýšili, slyšela jsem že se to někomu stalo, protože přítel má plat docela dobrý a já také (že přítel má hypotéku soudkyni vůbec nezajímalo, proto mu určila i tak docela vysoké výživné). Doufám že nezním moc zmateně :) nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti? Ať víme třeba kdy bude nejlepší o snížení zažádat a nebo jestli to vůbec má cenu. Děkuji všem K.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21848
11.4.12 09:36

Něco podobného řešila přítelova ex. Podruhé se vdala a její nový manžel chtěl snížit aloše z prvního manželství. Jak to dopadlo nevím, ale na právní poradně mu řekli, že vůbec nezáleží na tom, jestli bude mít v novém manželství třeba 10 dětí, ale na dané situaci v b"bývalé" rodině, tj. dítě začlo studovat atd… Jestlil to je už nějak jinak, to nevím, tohle je cca 3 roky zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
11.4.12 09:36

Pokud vím, bere se v úvahu vyživovací povinnost jak k manželce, tak k druhému dítěti.

• Citovat
  • Upravit
4854
11.4.12 09:44

Pokud mas ty dobry plat a manzel take,snizeni bych nepodavala.Navic je mi jasne,ze je na soudu nezajimalo,ze manzel plati hypo,vyzivovaci povinnost ma vzdy prednost a na nejake splatky,pujcky a buhvi co soud ohled proste nebere.
Muzu se te zeptat,neber to jako utok proti tobe,ale jak by ti bylo,kdyby tvuj manzel odesel,zalozil novou rodinu a chtel by kvuli ni snizit alimenty na vase deti/dite?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
11.4.12 09:47

Pokud bude mít přítel novou vyživovací povinnost na dítě a na Tebe jako manželku, je to změna situace a o snížení si může zažádat - po narození dítěte a až budete svoji a ty na mateřské.Ale těžko říct, pokud je sníží.Soudci k tomu většinou přihlíží tak, že si nemá pořizovat další dítě, když už má vyživovací povinnost a nic nesníží.
Pokud je podán návrh na snížení výživného, soud jej nezvýší, to by si musela podat ex žádost o zvýšení.
Hypotéka nikoho nezajímá, pokud na ni nemáš, nemáš si jí brát.To by si pak mohl nabrat samé věci na splátky a chtít nejnižší alimenty.
Jinak se bere v potaz i plat manželky(tebe) ale ne jako hlavní faktor.Každopádně by dítě mělo mít stejnou životní úroveň jako jeho rodiče.

• Citovat
  • Upravit
101684
11.4.12 09:56
@Jaruna píše:
Pokud mas ty dobry plat a manzel take,snizeni bych nepodavala.Navic je mi jasne,ze je na soudu nezajimalo,ze manzel plati hypo,vyzivovaci povinnost ma vzdy prednost a na nejake splatky,pujcky a buhvi co soud ohled proste nebere.
Muzu se te zeptat,neber to jako utok proti tobe,ale jak by ti bylo,kdyby tvuj manzel odesel,zalozil novou rodinu a chtel by kvuli ni snizit alimenty na vase deti/dite?

Upřímně, pokud soud bere v potaz plat nové partnerky, tak výše výživného byla určována i s ohledem na její příjmy, takže mi přijde správné, pokud ona bude mít své dítě, že by se k tomu též mělo přihlížet… protože na druhou stranu, proč by to mělo „odnášet“ to její dítě, i to má nárok na stejnou životní úroveň jako jeho rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
11.4.12 09:56

@Jaruna
Takže dle tebe, nemá bývalý manžel právo na to mít novou rodinu? Co když prostě na alimenty v takové výši už nemá? Nesmí se tedy oženit a udělat si druhé dítě? Co je to za blbost? Vždyť i úplné rodiny si často pořizují druhé dítě i když na tom nejsou finančně nejlépe.
Můj manžel platí alimenty o jaké si jeho ex řekla, do konce dubna se nám narodí dítě a já samozřejmě na mateřské. Jeho prvnímu dítěti nic neupíráme, ale vzhledem k tomu, že jeho ex má nového manžela, tak se započítavají i jeho příjmy, stejně jako mé příjmy, kdybychom chtěli měnit výši alimentů.
Opravdu tyto názory mě zvedají ze židle! Pokud může tak platí, až na to nebude, protože vzniknou další dvě vyžiovovací povinnosti, může buď přestat platit úplně a nebo se dohodnout a alimenty snížit.
Zkuset se taky zamyslet nad tím, jaké by to bylo v opačném případě, kdyby ženy platily alimenty a zároveň toužily po dalším dítěti?
Toto si myslím, že je naprostá sobeckost. Je mi vážně líto, že některé ženy chápou muže jak dárce spermatu a peněz. Nechci se nikoho dotknout, ale můj manžel z toho tak vyšel. Jednou poslal alimenty o dva dny později a už byl oheň na střeše, to že matka mu brání ve styku, brání mu jít na třídní schůzky, brání mu podepsat DÚ nebo žákovskou?? Kde to jsme?!
Jistě jsou i muži hajzlové,ale o těch nemluvím.

• Citovat
  • Upravit
ArankaC.
11.4.12 10:00

Zažádat si můžete o to snížení,ale málokdy to povolí. Tam jde o to, že nemůže to jeho dítě z předchozího vztahu dostávat míň peněz jen proto,že se tatíček oženil a udělal si další děti. Zvlášť pokud, jak sama píšeš, má slušné příjmy, bych s tím moc nepočítala. Vyživovací povinnost je na prvním místě před všemi ostatními jeho výdaji. Berou se taky při určování výše do úvahy různé věci jako momentální potřeby dítěte,jeho zdravotní stav atd. Připomněla jsi mi, když se naši rozvedli a táta asi po 2 letech žádal po mámě snížení mimosoudní cestou, protože si našel jinou ženu(později se vzali) a ona v té době měla ještě dvě pubertální děti v péči a navíc problémy s bydlením a tak, ale máma řekla, že dává i tak málo a taťka to nedával ani k soudu, protože věděl, že by to asi neprošlo. Záleží kolik vydělává a kolik dává???

• Citovat
  • Upravit
ArankaC.
11.4.12 10:02

PS: Zkus se vcítit do jeho bývalky, jak jí třeba bude a tomu dítěti, až jí ty alimenty sníží… Co když jednou dopadneš stejně?

• Citovat
  • Upravit
101684
11.4.12 10:03
@ArankaC. píše:
Zažádat si můžete o to snížení,ale málokdy to povolí. Tam jde o to, že nemůže to jeho dítě z předchozího vztahu dostávat míň peněz jen proto,že se tatíček oženil a udělal si další děti.

Mě by jen zajímalo, na základě čeho smějí být diskriminovány ty děti z druhého vztahu, ony jsou nějaké méněcenné a nemají stejná práva jako ta „první“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
11.4.12 10:05

Ještě než se to zvrhne k nějaké úplně jiné diskuzi, tak chci napsat, že výživné se stanovuje do 30% příjmu.
Nevím kolik přítel vydělává a kolik platí, ale můžeš si zkusit spočítat.+-by to mělo vycházet 10% na jeho dítě, 10% na tebe a 10% na vaše dítě.Trošku se to může lišit v procentech na osobu, podle věku, ale to už záleží na soudci.

• Citovat
  • Upravit
zichisek
11.4.12 10:07
@j.a.n.i1 píše:
Mě by jen zajímalo, na základě čeho smějí být diskriminovány ty děti z druhého vztahu, ony jsou nějaké méněcenné a nemají stejná práva jako ta „první“?

No to sice mají, ale ne všichni soudci k tomu takto přihlíží.Znám případy, kdy soudkyně řekla chlapovi, že si neměl pořizovat druhé dítě, když na to nemá.Nikoho nezajímalo, že to mohla být nehoda, nebo se mohlo cokoli stát.V tomhle je to na houby, že jim nikdo nemůže určit jak postupovat a pokud má soudce blbý den nebo nadržuje jedné straně člověk s tím nic neudělá.

• Citovat
  • Upravit
kinley
11.4.12 10:14

Moc děkuji za příspěvky, i za procenta kterýma se to dá spočítat. Prvnímu dítěti nic neupíráme, momentálně mu dáváme všechno, nejen po finanční stránce, ale dáváme mu i přízeň, lásku a vše co jsme schopni. jen přesně jak tu psala j.a.n.i1 na základě čeho by mělo být naše druhé dítě o tohle všechno ochuzené? chceme dát dětem stejně ale víme že až se druhé dítě narodí, nepůjde to tak snadno. Já budu matkou druhého dítětě a chci pro něj to samé co dáváme teď prvnímu, to snad není trestné. Jen mě zajímalo, jaké jsou šance nebo jak se to bere.
A určitě bych si odpustila věty typu: „tatíček“ se oženil a udělal si dítě…ano jsou takoví ale ne všichni!! a můj přítel není to žáden hajzl a je to normální otec a žádný tatíček který to snad udělal schválně, že mu první vztah nevyšel (s ex vycházíme normálně)

• Citovat
  • Upravit
8523
11.4.12 11:12
@j.a.n.i1 píše:

Když to vezmu podle tý druhý diskuse, co je tu teď o alimentech, tak tam chlap platí 1500 Kč na dítě z prvního manželství. Předpokládám, že zbytek výplaty nasype do svý nový rodiny, takže bych neřekla, že druhý dítě je diskriminovaný.

A přiznám se, že mi tyhle diskuse zvedaj tlak. Si vždycky říkám, že jestli budu jednou rozvedená, tak že chlap bude natolik soudnej, že mi bude na děti platit nějakou přijatelnou částku a nenajde si nějakou pipinu, která bude chtít moje děti okrást o to, co jim patří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
11.4.12 11:21

Pokud je výživné nadprůměrné a malé snížení neznamená pro bývalou rodinu velké uskromňování se, v tom bych problém neviděla (což je podle toho co píšeš nejspíš váš případ).
Ale pokud muž platí např. 2000 na dítě, to chodí do školy, má koníčky, musí jíst, oblíkat se atd. a on si pořídí další dítě a chce stáhnout výživné, s tím nesouhlasím.
Přece i v úplně rodině se zodpovědí rodiče!! rozhodují na počtu dětí dle finančních možností.
TO by mi přišlo vůči bývalé rodině hodně nefér.
A vězte, že můj brácha je rozvedený, platí alimenty na 2 děti, pořídil si další dítě,ale ani ve snu by ho nenapadlo žádat o snížení alimentu - a to nemá ani průměrný plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí