Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ať si připraví hodně peněz. Můj manžel to tak měl, díky tomu jsme se i rozvedly. Zadlužil kde co. A víš jistě, že nemá zaplacené jen tyto platby? Aby nedlužil i jinde.
Myslím, že u zdrav moc velké penále není. Nebo spíš nebylo žádné. HOrší to bylo myslím u soc.
Doporučuji ale co nejdříve buďto uhradit platby, nebo se jít domluvit na splátkách. Pokud vidí u člověka snahu, snaží se vyhovět. My jsme se tam byly domluvit na splátkách aby nebylo to penále nějaké mega. Určitě ať se tvůj známý neschovává před úřady a jde tam se poradit co dělat.
Pokud je člověk OSVČ, tak sociální platit musí (pokud to tedy má jako hlavní činnost), nemusí ho platit jen osoba bez zdanitelných příjmů.
u zdravotního lze požádat po zaplacení dlužné částky o odstranění tvrdosti tj. odpuštění úroků (zdravotní poj. se platí vždy: bud ze zaměstnání, jako OBZP, jako OSVČ nebo platí za občana stát v případě splnění podmínek - děti, důchodci, PPM, RP, péče o dítě, ÚP…)
sociální se neplatí pouze v případě OBZP (to podnikatel nebude) nebo když má podnikání jako vědlejší činnost při zaměstnání platí jen 1× ročně dle příjmů (ale každý měsíc odvádí soc. poj. ze mzdy)
Ahoj holky,mám takový dotaz.Můj známý je podnikatel a od začátku roku nemá zaplacené sociální a zdravotní z důvodu málo peněz.Tak se chci zeptat jak velké penále mu tam naběhne.Vím že když je skluz několik dní tak penále vychází asi tak na korunu na den,ale když je to už tolik měsíců tak nevím zda je to stejné nebo víc.Děkuji za radu.